Kto wnioskodawcą? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 lis 2015, 13:12

Witam wszystkich serdecznie. Potrzebuję pomocy: małżeństwo wychowuje 2 wspólnych dzieci, mąż ma 1 dziecko z pierwszego związku, które jest przy matce. Żona tego Pana złożyła wniosek na trójkę dzieci (jako wnioskodawca), czy tak może być? Z góry dziękuję za pomoc.
A..

Napisano: 25 lis 2015, 13:44

Z tego co rozumiem żona tego pana jest rodzicem dwójki dzieci, a jej mąż jest rodzicem trójki dzieci. Wiec w mojej ocenie wnioskodawcą powinien być rodzic trójki dzieci czyli mąż tej pani, w przeciwnym razie karta się im nie należy.

Jeżeli wnioskodawcą będzie pan to spełniają warunki i są uprawnieni do kdr, ponieważ, wnioskodawca jest rodzicem trójki dzieci, żonie karta także przysługuje ponieważ jest małżonkiem rodzica trójki dzieci, zamieszkują razem, utrzymują i wychowują dzieci.

Ważne jest także czy to dziecko z pierwszego związku tego pana, które mieszka z matką, mieszka w tej samej gminie, bo jeśli tak to wniosek można w takiej formie złożyć o przyznanie kart dla trójki dzieci, natomiast jeżeli wspomniane dziecko mieszka w innej gminie, to we wniosku wnioskodawca zaznacza że wnosi o kartę dla dwójki dzieci które wspólnie wychowuje z obecną żoną, a dla dziecka z pierwszego związku musiał by się pofatygować złożyć wniosek w innej gminie wg miejsca zamieszkania dziecka, przy czym wykazuje że posiada trójkę dzieci.

Istotne jest też czy ten pan utrzymuje dziecko z pierwszego związku, gdyż bardzo ważna jest tutaj kwestia łożenia na utrzymanie zgodnie z zapisami zawartymi w ustawie o KDR, jeżeli płaci alimenty to ok, jest dziecko na jego utrzymaniu, jeśli nie dokłada się do tego to niestety nie spełnia warunków w ogóle.

odsyłam do ustawy i jej interpretacji w rozdziale 2 ustawy o KDR jest opisane kto ma prawo do posiadania Karty, kto jest członkiem rodziny, ect.
aasd

Napisano: 26 lis 2015, 14:40

Dziękuje za odpowiedź. Dziecko mieszka z matką w innej gminie, ojciec ma zasądzone alimenty, ale płaci je sporadycznie. Zastanawiałam się właśnie nad pojęciem "mający na utrzymaniu". Gdzie mogę znaleźć interpretację do ustawy? Pozdrawiam.
A..

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x