kurator
kurator
Witam. Mam prośbę i proszę o poradę. Jestem od 2008 roku, sądownie ustanowionym kuratorem dla swojej mamy, osoby przebywającej w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Szpitalu dla Nerwowo i Psychicznie Chorych.Mam prowadzić wszystkie sprawy mamy oraz składać corocznie sprawozdania finansowe z sytuacji mamy.Cała emerytura mamy wpływa na konto szpitala. Za pobyt ZOL pobiera 70% emerytury, 30% pozostaje na ich koncie niby do dyspozycji kuratora. Do tej pory wypłaty były z problemami, ale były.W tym roku szpital odmawia wypłaty pieniędzy z puli 30%.Czy ma takie prawo? Nadmieniam, że szpital nie posiada żadnego regulaminu wypłat pieniędzy dla kuratora. Moja mama jest właścicielką domu, który wymaga pewnych opłat na jego utrzymanie. Czy można zwrócić się do ZUS aby na konto ZOL-u przelewał 70%,a pozostałe na konto kuratora? Kiedy ZOL potrzebuje dodatkowych pieniędzy np. na dożywianie czy ręczniki zawsze podpisuję dodatkowe stałe zlecenia wypłaty z tej puli 30%. Jak mam się rozliczać z sądem, kiedy ZOL nigdy nie udostępnił kuratorowi rozliczeń pieniędzy z puli 30%?
Re: kurator
Nad Zol jest starosta może tam się udać i poprosić o pomoc, ale te 30% to nie jest na naprawę mieszkania tylko dla mamy na czekoladki owoce i co tylko ma ochotę a dom niech opłaca ten który z niego korzysta. Proszę napisać do ZUS i wskazać swoje konto do przekazywania 30% i niech sia podpisze też mama.
Oprócz kurator - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
umieszczenie bez zgody
należność w DPS po zgonie
umieszczenie w DPS bez zgody pilnie wzór
17 marzec 2011 Warszawa- WYDAWANIE DECYZJI ADMINISTRACYJNYCH O SKIEROWANIU DO DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ ORAZ O ODPŁATNOŚCI. WYDAWA
prosze o pomoc...
zabranie dziecka z DPS
uchylanie sie od odpłatnosci za DPS pomocy
DPS Szczytno
szkolenie 03 marca 2011 Gdańsk- Pomoc społeczna
potrącenia komornicze a odpłatność za DPS
czas oczekiwania
opłata za zol
odpłatność za DPS
Decyzja o zwrocie wydatków
gospodarstwo rolne a DPS
DPS dla osób z zaburzeniami psychicznymi