kwarantanna i zasiłek szkolny

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
mopsik1234
Stażysta
Zajmuję się: księgowość, odpłatności
Kontakt:

kwarantanna i zasiłek szkolny

Post autor: mopsik1234 »

Witam,
Jak byście potraktowali taką sytuację:
Pani złożyła wniosek o zasiłek szkolny na uczącą się córkę. Do wniosku dołączyła dokument z ZUS o przebywaniu przez jej męża na kwarantannie w okresie od 20.02.2021-09.03.2021 (typ decyzji kwarantanna, nie izolacja domowa). zaświadczenie lekarskie również dołączyła o niezdolności do pracy od 15.03.2021 do 28.03.2021, otrzymywał 80% wynagr.. Pani bardzo upierała się, że mąż przechodził ciężko covid, ale nie mam na to żadnego potwierdzenia, ze tak rzeczywiście było, bo na zaświadczeniu nie ma przecież nazwy choroby. Moim zdaniem gdyby przebywał w szpitalu zasadne byłoby przyznanie takiej formy wsparcia, dlatego mam pewne wątpliwości. Nie wiem czy kwalifikować to jako zdarzenie losowe, przecież nie była to az tak ciężka długotrwała choroba. Proszę o pomoc, jak wy byście rozpatrzyli taką sprawę?
aga_stypendia
Referent
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
Kontakt:

Re: kwarantanna i zasiłek szkolny

Post autor: aga_stypendia »

Moim zdaniem to trochę takie naciągane.... pan otrzymał 80% wynagrodzenia, nie było tak, że przez ta chorobę np. utracił dochód. Ja bym raczej nie przyznała.... nie leżał w ciężkim stanie w szpitalu itd., tylko był na chorobowym.
mopsik1234
Stażysta
Zajmuję się: księgowość, odpłatności
Kontakt:

Post autor: mopsik1234 »

też tak myślę
Kleopatra80
Referent
Zajmuję się: FA

Post autor: Kleopatra80 »