Mam pytanie dotyczące LBA. Czy Waszym zdaniem można dać dofinansowanie do przerobienia pomieszczenia na łazienkę? Obecnie znajduje się tam pomieszczenie gospodarcze.
Jesli chcesz dofinansować to dla bezpieczeństwa musi to być pomieszczenie obecnie w stanie surowym - bez tynków itp. które pozwala domnienywac że łazienka jest właśnie w fazie totalnego remontu
Wg mnie nie, ponieważ bariery muszą istnieć żeby je likwidować... w tym przypadku nie ma nic więc nie ma barier a ze środków PFRON nie można dofinansowywać budynków np. w trakcie prac wykończeniowych...
Niech wstawia wiaderko opowiedzą że to ich wc. Jak wiadomo wiaderko może się wywrócić i nie jest przystosowane dla niepelnosprawnego, więc jest już bariera która należy zlikwidować. Można zamocow
ać ytak wiaderko aby się nie przewracalo, ale jak je opróżniać... Więc zamontowanie wc jest w tym wypadku likwidacja bariery. To samo z miska zamiast natryskiem. Likwidacją bariery będzie dostosowanie miski do potrzeb niepelnosprawnego czyli montaż brodziki i natrysku.. Tego tłumaczyć nie trzeba....
Chciałabym spojrzeć w oczy temu komuś w Ministerstwie kto uważa, że brak łazienki nie jest barierą, a dostosowanie pomieszczenia na łazienkę - podwyższeniem standardu życiowego.
Zależy od sytuacji, jeżeli jest w domu łazienka ale jest tak mała że nie da się jej dostosować dla osoby np. na wózku, albo ma łazienke na piętrze i nie może na wózku do niej wjechać to wg mnie uzasadnione jest poszerzenie łazienki lub dostosowanie pomieszczenie np. gospodarczego na łazienke.