Maksymalna wysokość stypendium

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
ns18
Praktykant
Zajmuję się: DM/DE/S
Kontakt:

Maksymalna wysokość stypendium

Post autor: ns18 »

Dzień dobry!
Jestem nowa w stypendium i mam takie zapytanie:
Czy jest jakieś ograniczenie co do wypłaty stypendium szkolnego za rok szkolny (maksymalna kwota)?

Bo przeczytałam, że "Łączna wartość stypendium szkolnego w danym roku szkolnym (bez względu na terminy wypłat) nie może przekroczyć dwudziestokrotności zasiłku rodzinnego na dziecko w wieku 5–18 lat, czyli będzie to kwota 2640 zł, a dla słuchaczy kolegiów – 2376 zł."

Czyli jeżeli Pani Kowalska za okres wrzesień-grudzień pobrała świadczenie w wysokości 2604,00 zł to za okres styczeń-czerwiec zostaje jej tylko 36 zł? Czy źle to rozumiem?

Drugi przypadek: jeżeli kwota w drugim półroczu (styczeń-czerwiec) dla pana Nowaka wynosi 3906,00 zł (pięcioro dzieci, miesięcznie po 130,20 zł) to jeżeli nazbiera faktury na całą kwotę to wypłacam mu całość (3906,00 zł)??

Pozdrawiam
InspektorOPS
Stażysta
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
Kontakt:

Re: Maksymalna wysokość stypendium

Post autor: InspektorOPS »

Stypendium szkolne nie może być niższe miesięcznie niż 80% kwoty, o której mowa w art. 6 ust.2 pkt2 ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych i nie może przekraczać miesięcznie 200% kwoty, o której mowa wart.6 ust.2 pkt2 ustawy z dnia 28listopada 2003r. oświadczeniach rodzinnych.
Nie wiem skąd dwudziestokrotność :shock:
Na podstawie powyższego art. 90d ust. 9 ustawy o systemie oświaty - nie może MIESIĘCZNIE być niższe niż 99,20 zł (80% z 124,00 zł) i nie wyższe niż 248,00 zł (200% z 124,00 zł).
ODPOWIEDZ