jak ogarnąc nienależnie pobrane stypendium???
-
- Referent
- Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
- Kontakt:
jak ogarnąc nienależnie pobrane stypendium???
Pani przy składaniu oświadczenia, że wyraża zgodę na zmianę decyzji i przedłużeniu stypendium na kolejny okres (kwiecień-czerwiec 2021) podała, że od października dostaje pieniążki bo jest rodzina zastępczą kilkorga dzieci (otrzymuje świadczenie pieniężne na pokrycie kosztów utrzymania dziecka przebywającego w rodzinie zastępczej niezawodowej w wys.1052zł na każde dziecko) Tym samym nie dość, że na ten okres dochód przekracza to jeszcze od listopada jest nienależnie pobrane stypendium. Co w takim wypadku robicie?? Najpierw powinnam dać odmowę na ten okres, potem wszcząć postępowanie w/s nienależnie pobranego stypendium a potem decyzja o cofnięciu i nienależnie pobranym stypendium od listopada tak??? Robię to pierwszy raz więc mam wątpliwości.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
- Kontakt:
Re: jak ogarnąc nienależnie pobrane stypendium???
W tej sytuacji, jeśli nie wyraziła zgody to robię w ten sposób:aga_stypendia pisze: 11 maja 2021, 10:33 Pani przy składaniu oświadczenia, że wyraża zgodę na zmianę decyzji i przedłużeniu stypendium na kolejny okres (kwiecień-czerwiec 2021) podała, że od października dostaje pieniążki bo jest rodzina zastępczą kilkorga dzieci (otrzymuje świadczenie pieniężne na pokrycie kosztów utrzymania dziecka przebywającego w rodzinie zastępczej niezawodowej w wys.1052zł na każde dziecko) Tym samym nie dość, że na ten okres dochód przekracza to jeszcze od listopada jest nienależnie pobrane stypendium. Co w takim wypadku robicie?? Najpierw powinnam dać odmowę na ten okres, potem wszcząć postępowanie w/s nienależnie pobranego stypendium a potem decyzja o cofnięciu i nienależnie pobranym stypendium od listopada tak??? Robię to pierwszy raz więc mam wątpliwości.
1) jeśli sama przedstawiła dochody to wszczęła postępowanie/jeśli z urzędu się dowiedziałam o zmianie dochodów to ja wysyłam jej wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia sytuacji dochodowej rodziny i zmiany decyzji;
2) jeśli ustalę że otrzymała stypendium mimo że się nie kwalifikowała wystawiam decyzję o cofnięciu prawa do stypendium szkolnego na rok szkolny 2020/2021 od np. listopada - w tej decyzji informuję że nie przysługiwało;
3) po uprawomocnieniu decyzji cofającej prawo do stypendium wydaję decyzję w której ustalam kwotę jako nienależnie pobraną i przypisuję ją do zwrotu.
W związku z tym że cofnęłam prawo od listopada 2020, nic nie robię z okresem od stycznia do czerwca - finito

-
- Referent
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź:)) Tylko, ze Pani wyraziła zgodę na zmianę decyzji (dopiero przy przeliczeniu dokładnie dochodu wyszło na jaw, że przekracza) -mam jej oświadczenie na zmianę pierwotnej decyzji w takim wypadku to raczej muszę jej dać decyzje najpierw odmowną na ten okres a potem muszę się "bawić ze starym okres itd." prawda??
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Apropo nienależnie pobranych świadczeń, co z odsetkami? Naliczacie takie w związku z nienależnie pobranymi? Jak to się powinno odbywać i czy w ogóle trzeba naliczać odsetki? Proszę Was o podpowiedzi.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
- Kontakt:
Ja bym zrobiła to w jednej - chciałabyś zmieniać decyzję i odmówić od 1.01.2021 r., czekać na uprawomocnienie i wtedy zmienić ją jeszcze raz ale w ten sposób że cofasz jej prawo od 01.11.2020?aga_stypendia pisze: 12 maja 2021, 12:19 Dzięki za odpowiedź:)) Tylko, ze Pani wyraziła zgodę na zmianę decyzji (dopiero przy przeliczeniu dokładnie dochodu wyszło na jaw, że przekracza) -mam jej oświadczenie na zmianę pierwotnej decyzji w takim wypadku to raczej muszę jej dać decyzje najpierw odmowną na ten okres a potem muszę się "bawić ze starym okres itd." prawda??
Ja bym mimo oświadczenia zrobiła zmianę w ten sposób że cofam prawo od 01.11.2020 r. na rok szkolny 2020/2021 i z automatu jeśli cofam prawo od 01.11. to nie przysługuje na cały rok szkolny czyli do końca sierpnia 2021 r.
-
- Referent
- Kontakt:
W stypendiach nie nalicza się przecież odsetek.Klara27 pisze: 12 maja 2021, 13:12 Apropo nienależnie pobranych świadczeń, co z odsetkami? Naliczacie takie w związku z nienależnie pobranymi? Jak to się powinno odbywać i czy w ogóle trzeba naliczać odsetki? Proszę Was o podpowiedzi.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Dziękuję za ustosunkowanie się do mojej wypowiedziaga_stypendia pisze: 13 maja 2021, 9:06W stypendiach nie nalicza się przecież odsetek.Klara27 pisze: 12 maja 2021, 13:12 Apropo nienależnie pobranych świadczeń, co z odsetkami? Naliczacie takie w związku z nienależnie pobranymi? Jak to się powinno odbywać i czy w ogóle trzeba naliczać odsetki? Proszę Was o podpowiedzi.

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
A jak wygląda postępowanie jeśli świadczenie jest już całkowicie wypłacone? Czy też cofam prawo do stypendium czy od razu wszczęcie i decyzja o nienależnie pobranych.
Oprócz jak ogarnąc nienależnie pobrane stypendium??? - Stypendia przeczytaj również:
Pomocy
fakturka
sśmierć wnioskodawcy - stypendium
Fv obuwie sportowe
Nieodebrana decyzja zmieniająca/brak faktur
uzyskanie dochodu
Rachunki za internet
Dotacja po weryfikacji
Jakie decyzje wydać ? Proszę o pomoc
faktury
Proszę o poradę
proszę o radę