MAŁE WW:))) - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 lis 2013, 9:57

Podpowiedz koleżance...

Pani złożyła wniosek o dm - dom jednorodzinny, w którym mieszka rodzina wnioskodawcy oraz rodzice tej pani, którzy maja dozywotnią, bezpłatną osobista słuzebnosc mieszkania (tj. prawo korzystania z 1 pokoju o pow. 16m z uzywalnoscia kuchni).
Pani nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami, nie wpisała ich do deklaracji i nie podadzą oni swoich dochodów. Dom ma 60m2, pani jest w stanie napisać oświadczenie jaka pow ma kazde z pomieszczen.

Czy ja mogę odliczyc o całej pow. domu - tę cześć, którą zajmuja rodzice (tj. 16m +czesc kuchni) i z pozostałej pow. wyliczyc dm dla wnioskodawcy? Czy jak?;)))
~kmf

Napisano: 21 lis 2013, 11:27

tak oczywiście liczysz tylko do części zajmowanych przez wnioskodawcę w przypadku pomieszceń wspólnych łazienka kuchnia ppokój bierzesz proporcionalnie np w sumie jest ich 6 a więc dla wnioskodawcy przypisujesz 4/6 (odpada 2 dziadków) podobnie robisz z wodą ściekami i śmieciami
~małe ww

Napisano: 21 lis 2013, 11:50

tak myślałam, ale co dwie głowy to nie jedna;)
dzieki:)
~kmf

Napisano: 21 lis 2013, 12:11

i dla tego kiedyś milicjant z pesm chodził ;) (lub parami)
~małe ww

Napisano: 21 lis 2013, 12:26

hahahaha:)
~kmf

Napisano: 21 lis 2013, 17:04

Mam wątpliwości art. 5 ust. 2 ustawy o d.m mówi tylko o najmie lokalu. To mamy dom własnościowy i nie ma mowy o najmie. Jest 1 dom to moga składać wspólny wniosek.
~BooBoo

Napisano: 22 lis 2013, 16:28

prawdziwe zzz - w linku jest mowa o sytuacji, gdy o dodatek wystepuje ten, kto ma słuzebnośc.. u mnie odwrotnie..

BooBoo ale jest tez zapis z rozporzdzenia, \"jeżeli wnioskodawca zajmuje czesc lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, przy ustalaniu wydatków na mieszkanie uwzględnia się jedynie wydatki przypadające na tę część lokalu lub domu.... no bo niby czemu mam placic ryczalt na cala pow domu, skoro są dwa odrebne gospodarstwa... hmm
~kmf

Napisano: 22 lis 2013, 17:08

jak oni mają BEZPŁATNĄ słuzebnośc, to kto płaci za utrzymanie tej części domu, którą zajmują? Ale zgadzam się z małym ww - odjełabym powierzchnie, która zajmują i wzieła częśc rachunków do obliczeń
~prawdziwe zzz

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x