Witam serdecznie
Mam pytanko wpłynęła mi NK sporządzona przez funkcjonariusza policji. Z karty wynika, że sprawcą przemocy domowej jest 16-letni chłopak .......co w takiej sytuacji i jak postępować.
Jak dla mnie niepełnoletniej osobie nie powinno się zakładać NK? Proszę o podpowiedzi jak mam dalej postępować.
małoletni sprawca przemocy ofiara matka
Re: małoletni sprawca przemocy ofiara matka
A dlaczego nie? Jedynie nie można jej samej wzywać na ZI, reszta normalnie.
Przede wszystkim trzeba przeanalizować zachowanie maloletniego pod kątem tego czy jest to zachowanie agresywne czy przemoc,bo nie każde zachowanie agresywne będzie przemocą. Jeżeli okazałoby się, że jest to zachowanie agresywne a nie przemoc to nie rozpoczyna się procedury.
W sytuacji, gdy sprawcą jest nieletni, wysłałabym sprawę do sądu - wydziału rodzinnego.
Wg mnie nie możemy planować działań wobec nieletniego.
Wg mnie nie możemy planować działań wobec nieletniego.
na jakimś szkoleniu słyszałam, że nie prowadzimy procedury względem nieletniego sprawcy, ale nie moge się doszukać podstawy prawnej - może jeszcze jakieś sugestie?
ustawodawca zapomnał o pspbie nieletniej jako sprawcy
nam mówiono że robimy tak samo jak w przypadku dorosłej tylko bierzemy pod uwagę że jest niepełnoletni
nam mówiono że robimy tak samo jak w przypadku dorosłej tylko bierzemy pod uwagę że jest niepełnoletni
wysłałabym do sądu rodzinnego, procedura jest niedoskonała, nie przewiduje takiej sytuacji , gdy krzywdzi nieletni sprawca
Pan mec.Wrona na szkoleniu tez tak sugerował
Pan mec.Wrona na szkoleniu tez tak sugerował
Oprócz małoletni sprawca przemocy ofiara matka - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
Czy mogę zaprosić na posiedzenie grupy roboczej?
informacja
czyja właściwość?
czy mozemy znowu wezwać sorawcę
która gmina powinna prowdadzić procedurę?
która gmina powinna prowdadzić procedurę?
gr. rob
program osłonowy - przemoc
zaproszenie wójta
nr sprawy
ośw. o poufności
przekazanie niebieskiej karty
zaniedbanie
Szkolenie dla GK RPA
sprawca z adwokatem
Zespół Interdyscyplinarny-zaświadczenia