małżęństwo a zasiłek stały - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 cze 2011, 15:08

Witam!Dwoje z naszych mieszkańców zawarło związek małżeński. Pani X ma zasiłek stały z innego ośrodka( innego Miasta) niż Pan Y pytanie brzmi jakie zmiany zajdą po wysłaniu przez DPS pism i aktualizacji wywiadów do ops ów. należą im się te zasiłki w takich kwotach jak teraz czy ulegną zmianie bo zmienia się kryterium? Pan ma też pielęgnacyjny ale ten podobno nie przysługuje tak po zawarciu małżeństwa!!!
~monika

Napisano: 07 cze 2011, 15:39

Monika zasiłek pielęgnacyjny przysługuje żadne małżeństwo nie powoduje tego aby nie było uprawnień do zasiłku pielęgnacyjnego.
natomiast wiadomo, że ulegnie zmianie zasiłek stały bo wspólne gospodarstwo domowe jest.
~hala

Napisano: 07 cze 2011, 16:20

dziękuje za odpowiedz:) obdzwoniłam pół województwa i nikt nie miał takiego przypadku w swoich opsach:( wiec będę wnioskowała o ponowne przeliczenie kwot zasiłków.dziękuje:)
~monika

Napisano: 07 cze 2011, 23:48

nie jestem pewna ale, taki przykład był dobrze opisany w Pracowniku socjalnym jak znajde to odpiszę bo to chyba nie do końca jest tak jak podała hala
~mikka

Napisano: 08 cze 2011, 10:45

Mieliśmy w naszym domu podobny przypadek i SKO uznało, że kazdemu z małżonków nalezy się zasiłek w pełnej wysokości. małżonkowie w dps nie prowadza wspólnego gospodarstwa domowego, bo to zapewnia im instytucja
~zofia

Napisano: 08 cze 2011, 14:14

U nas małżonków też traktuje się jako osobne gospodarstwa domowe, nawet jak matka z dorosłym dzieckim przebywa w naszym dps - tak samo - osobne gospodarstwa domowe
~aaaaa

Napisano: 05 kwie 2013, 12:46

moja corka pobiera zasilek staly z opieki jej chlopak ma rente socjalna czy po zawarciu malzenstwa straci zasilek staly jest osoba niepelnosprawna
~aleksandra

Napisano: 05 kwie 2013, 14:22

jak nie jest w dps to na pewno będzie miała zmniejszony
~dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x