mam dylemat - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 04 gru 2013, 15:40

no dobra a jak potraktujesz okres pobierania wcześniej śp.
~Kati

Napisano: 04 gru 2013, 15:48

no i tu się zgadzam z mops
~ewalu

Napisano: 04 gru 2013, 15:50

mops te odmowy z kosmosu są zatwierdzane przez SKO. To może nie taki kosmos...
~Elmer

Napisano: 04 gru 2013, 15:52

Mam zamiar w tej sprawie napisać do ministerstwa (nigdy do tej pory nie stosowałam tego), a niech tam , jeżeli przyznam będę miała podkładkę . Chociaż Elmer ma dużo racji, tylko czy mi o tym rozsądzać . 520 zł to niby kwota nie wygórowana ale jak przyjdzie do zwrotu to już poważna kwota
~ek

Napisano: 04 gru 2013, 16:10

ja bym też tak zrobiła jak Elmer ,nie ma zbieżności orzeczenie - rezygnacja, chociaż - ek- nic nie piszesz od kiedy niepełnosprawność, czy wtedy jak przyszła do Ciebie po 1 świad pielęgnacyjne , była zbieżność, że otrzymał orzeczenie i zaraz przyszła po św piel, a poza tym zawsze może się odwołać , jeżeli SKO przyzna , TY masz \"dupochron\" , niestety nie chciała bym oddawać za kogoś i nikomu też nie życzę
~bb

Napisano: 04 gru 2013, 16:13

jaki art. bezpośrednio mówi o tym, że \"aby móc przyznać SZO musi być rezygnacja z zatrudnienia powiązana z orzeczeniem\" ?

ja powołuję się na art. 16a ust. 1 - SZO przysługuje osobie na której ciąży obowiązek alimentacyjny, jeżeli \"rezygnuje z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z koniecznością sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności (...)\"

Petent rezygnuje - są na to dowody, nigdzie (chyba??) nie ma szczegółów na temat badania zależności pomiędzy datą rezygnacji z zatrudnienia a datą orzeczenia.
~Waldemar

Napisano: 04 gru 2013, 16:22

\"jaki art. bezpośrednio mówi o tym, że \"aby móc przyznać SZO musi być rezygnacja z zatrudnienia powiązana z orzeczeniem?\"
Proszę bardzo:
\"art. 16a ust. 1 - rezygnuje z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z koniecznością sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności (...)\"

rezygnuje w związku. Nie ma podejmuje i rezygnuje by się opiekować
~Elmer

Napisano: 04 gru 2013, 16:31

bardziej przekonuje mnie to co w uzasadnieniu tego orzeczenia
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A7BAC9F09D
~Kati

Napisano: 04 gru 2013, 16:32

miałam podobny przykład przyznałam, nie wiem czy dobrze czy nie ale uważam że przegięcie w jedną stronę czy w drugą to przesada. Chcieli rezygnację mają wywiad potwierdza opiekę potwierdza to chyba nie mamy snuć domysłów czy zrobił to po to aby dostać szo czy faktycznie chciał pracować ale nie godził pracy z opieką.
~M

Napisano: 04 gru 2013, 16:35

żeby zrezygnować trzeba najpierw ją podjąć - w ustawie nie ma jasno określonego czasu podjęcia (ani nic o podejmowaniu), a rezygnacja jest w czasie, który spełnia warunki ustawy.

Podejście nie tylko literalne ale i funkcjonalne do wykładni prawa.
~Waldemar

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem