Witam serdecznie.
Zwracam sie z probably o pomoc.
Objasniajac po krotce moja sytuacje, lekarz podjął decyzję iż Mama nie może sama sobą sie zajmować i nie wypuszcza jej że szpitala do domu. Niestety ja syn jej nie mogę wrócić do Polski by się nią zająć. Kontaktuję się z lekarzem i jestem w stanie pokrywać jakiś częściowy koszt miesięcznego pobytu ale na moje możliwości to max 500 złdocho mamy to około 1500.
Dwa pytania z mojej strony co należy umieścić we wniosku o zwolnieniu z oplat (pamiętając ze od prawie 10 lat przebywam za granica)
Gdzie mogę znaleźć wzór jak go napisać
Moja sytuacja żyje w mieszkaniu socjalnym uczę się i dostaje dotacje że szkoły państwo opłaca mieszkanie od niedawna pracuje ale zaraz szkoła sie kończy i dotacja że szkoły znika obawiam się że w przeliczeniu nie będę zasługiwał na pelne zwolnienie z oplat ale przecież mnie też wszystko inaczej kosztuje
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi
Matka do dps. Syn za granica...
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Praca fizyczna
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: zarządzanie ośrodkiem
- Kontakt:
Re: Matka do dps. Syn za granica...
W pierwszym rzucie- wniosek o umieszczenie mamy w DPS - za tym idzie cała dokumentacja, którą moze wypełnić lekarz rodzinny bądź lekarz w szpitalu jeżeli mama tam jeszcze jest. Wtedy gmina szuka DPS najbliżej miejsca zamieszkania i z najkrótszym okresem oczekiwania. Gdy mama zostanie umieszczona zabierają jej 70 % dochodu na poczet odpłatności. Później alimentacja u członków rodziny, jeżeli ich kryterium dochodowe przekracza 300 % to są zobowiązani do płacenia i nie ma tu dyskusji o kwocie chyba, że osoby zobowiązane do alimentacji wskażą przesłanki przez które mogą zostać zwolnione z odpłatności bądź odpłatność może zostać zmniejszona. Resztę pokrywa gmina.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
Aby wydać decyzję administracyjną OPS musi dokonać ustaleń odnośnie Pana sytuacji. Powinien zostać przeprowadzony wywiad środowiskowy, a jeżeli nie jest to możliwe (np. pobyt za granicą) OPS winien ustalić sytuację osoby zobowiązanej przeprowadzając postępowanie dowodowe, w którym sytuacja osoby może być ustalona na podstawie np. dokumentów, zeznania strony i wszelkich innych dowodów.
Jeżeli organ nie przeprowadzi wywiadu środowiskowego lub postępowania dowodowego i wyda decyzję w sprawie odpłatności to taka decyzja będzie nieprawidłowa i w przypadku odwołania zapewne zostanie uchylona a sprawa przekazana do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji.
Jeszcze raz podkreślę, że wzięcie pod uwagę wyłącznie dochodów Pana rodziny bez uwzględnienia uzasadnionych wydatków, a przede wszystkim tego, że koszty życia w Niemczech są o wiele wyższe niż w Polsce, nie jest prawidłowe.
decyzja-ops-mam-placic-a-z-czego-mam-zyc-207295151
Jeżeli organ nie przeprowadzi wywiadu środowiskowego lub postępowania dowodowego i wyda decyzję w sprawie odpłatności to taka decyzja będzie nieprawidłowa i w przypadku odwołania zapewne zostanie uchylona a sprawa przekazana do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji.
Jeszcze raz podkreślę, że wzięcie pod uwagę wyłącznie dochodów Pana rodziny bez uwzględnienia uzasadnionych wydatków, a przede wszystkim tego, że koszty życia w Niemczech są o wiele wyższe niż w Polsce, nie jest prawidłowe.
decyzja-ops-mam-placic-a-z-czego-mam-zyc-207295151
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
Nie można też tracić z pola widzenia faktu, że kryterium dochodowe obowiązujące na terytorium Polski zupełnie nie przystaje do sytuacji, w której Strona na stałe żyje w innym kraju. O ile kwota 1.584,00 zł stanowiąca 300% kryterium dochodowego być może pozwala na utrzymanie w Polsce, o tyle nie można jej przekładać na koszt utrzymania w Niemczech, który ponosi Strona niniejszego postępowania. Za godny uwagi uznać trzeba fakt, iż zgodnie z obwiązującymi w Niemczech przepisami, które odpowiadają polskim uregulowaniom dotyczącym opieki społecznej, dzieci są zobowiązane do utrzymywania rodziców dopiero, jeżeli ich roczny dochód brutto wynosi 100 000 euro lub więcej, co daje kwotę 8 333,33 euro brutto miesięcznie (mój miesięczny dochód to niecałe 2000 euro brutto). Zastosowanie w przedmiotowym przypadku „polskiego” kryterium dochodowego, kiedy Strona na stałe mieszkam w Niemczech i tam ponosi koszty utrzymania, a następnie wydanie decyzji ustalającej zobowiązanie do pokrywania kosztów pobytu rodzica w Domu Pomocy Społecznej, przy osiąganych przez mnie dochodach, prowadzi do sytuacji, w której nie będę w stanie wypełnić nałożonego na mnie obowiązku, a wydana decyzja w żaden sposób nie uwzględnia sytuacji materialnej rodziny. Pokrywanie odpłatności skutkować będzie tym, iż nie Strona nie będzie w stanie opłacać czynszu za mieszkanie, ponosić opłat za samochód, a co za tym idzie pozbawiony będę możliwości zarobkowania i zapewnienia utrzymania sobie i rodzinie. Taka sytuacja może prowadzić do tego, że będę musiał wrócić do Polski i sam prawdopodobnie będę musiał skorzystać z pomocy opieki społecznej. Ocena przepisów prawa dokonana przez organ I instancji nakazuje poddać pod wątpliwość, czy organ wie, jaki jest cel przedmiotowej ustawy. Przypomnieć należy organowi, że: „Pomoc społeczna jest instytucją polityki społecznej państwa, mającą na celu umożliwienie osobom i rodzinom przezwyciężanie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości.” „Pomoc społeczna wspiera osoby i rodziny w wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb i umożliwia im życie w warunkach odpowiadających godności człowieka.” Wyraźnie więc ustawa odnosi się nie tylko do osoby potrzebującej pomocy, ale także jej rodziny. Należy więc zapytać, w jaki sposób organ pomagał rodzinie osoby potrzebującej pomocy, skoro oczekuje od niej płatności za pobyt matki w DPS ponad możliwości finansowe gospodarstwa domowego. Ustalenie odpłatności na poziomie wskazanym przez organ doprowadzi do załamania się budżetu prowadzonego gospodarstwa domowego.
decyzja-ops-mam-placic-a-z-czego-mam-zy ... p207763841
decyzja-ops-mam-placic-a-z-czego-mam-zy ... p207763841
Oprócz Matka do dps. Syn za granica... - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
faktury za odpłatność w DPS
faktury za odpłatność w DPS
WOLNE MIEJSCA W DPS
zmiana dpsu
Pani w prywatnym DPS, a umieszczenie w państwowym DPS
Dps a wywiaz z art. 103 ustawy o pomocy społecznej.
DPS- udostepnienei akt
DPS inny niż miejsce zameldowania
naliczenie odpłatności
naliczenie odpłatności
małżeństwo w DPS
Opiekun faktyczny
Dodatek dla pracowników socjalnych DPS
Zapraszamy-Wolne miejsca w DPS
Wolne miejsca DPS - osoby psychicznie chore
Wolne miejsca w DPS dla osób somatycznie chorych, niepełnosprawnych intelektualnie dzieci i dorosłych, chorych psychicz.