W realiach obowiązujących w Polsce dochody moje są za wysokie, ale dochód który otrzymuję za granicą w tym przypadku w Niemczech nie jest wysoki i wystarcza tylko na zaspokojenie podstawowych potrzeb rodziny. Wysyłałem wyszczególnione moje wydatki ponoszone przez moją rodzinę których nie uwzględniono. Burmistrz miasta tłumaczył mi że jestem Polakiem i obowiązuje mnie prawo które jest w Polsce, ja tłumaczyłem że poniższy współczynnik na zdrowy rozum dotyczy tylko osób które na co dzień zamieszkują w kraju i w nim ponoszą koszty utrzymania. Wyjaśniałem że ja przecież mieszkam i pracuję za granicą i tam ponoszę o wiele większe koszty utrzymania niż w Polsce.
Decyzja gminy powoduje że ja nie mam środków na pokrycie swoich bieżących kosztów utrzymani, powoduje brak środków na dojazd do pracy itp co następstwem jest zwolnienie dyscyplinarne z pracy, co powoduje że Urząd pracy nie wypłaca mi świadczenia a do gminy muszę płacić.
Zgodnie z obowiązującymi stawkami MOPS wylicza 528 zł na osobę razy 300 procent co daje nam 1584 zł na osobę.
A więc w przypadku
- rodzinna jedno osobowa 1584 zł
- rodzina 2 osobowa 3168
- rodzinna 3 osobowa 4752
- rodzina 4 osobowa 6336 +na każdą kolejną osobę 1584 zł.
Wyżej wymienione stawki moim zdaniem powinny obowiązywać tylko i wyłącznie osób które mieszkają i pracują w Polsce oraz osób które stale mieszkają w Polsce i na co dzień dojeżdżają za granice kraju do pracy.
Żeby nie dochodziło do sytuacji wręcz krytycznej opisanej powyżej osoby które pracują i mieszkają w innym państwie niż Polska po winne być przyjęte przepisy obowiązujące w kraju w którym obecnie mieszka.
https://www.verbraucherzentrale.de/wiss ... mmen-28892
Jeśli rodzice nie mają wystarczającej ilości pieniędzy na opiekę na starość, państwo każe potomstwu zapłacić za wyższe dochody i majątek. Pokazujemy, kiedy iw jakim stopniu musisz zapłacić za opiekę nad rodzicami.
Podstawowe informacje w skrócie:
• Od 1 stycznia 2020 r. dzieci są zobowiązane do utrzymywania rodziców tylko z rocznym dochodem brutto w wysokości 100 000 euro lub więcej.
• Tylko dochód dziecka decyduje o sprawdzeniu limitu dochodów. Jeśli więc z dochodem współmałżonka osiągniesz więcej niż 100 000 euro, nie zobowiązuje cię to do wspierania rodziców - obowiązują tylko własne dochody.
• Z reguły instytucje pomocy społecznej roszczą sobie prawo do alimentów rodzicielskich i żądają ujawnienia dochodów i majątku.
• Jeśli nie musisz płacić alimentów na rzecz swoich rodziców lub jeśli wypłacone alimenty nie pokrywają kosztów, Twoi rodzice otrzymają pomoc społeczną.