\"Mendia\" - HYdE PaRK

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 09 cze 2013, 19:24

Twoja wypowiedź potwierdza, że mam 100% racji nazywając kogoś takiego, jak ty kanalią. Jeśli mówienie i pisanie prawdy jest nacjonalizmem to ja kocham nacjonalizm. Dziękuję też, że być może otworzyłeś też niektórym oczy, kogo takie kanalie jak ty nazywają nacjonalistami.
~platfus

Napisano: 09 cze 2013, 19:35

otworzyły mi sie oczy na traka kanalię jak ty platfusie platfusowaty
~i..........

Napisano: 09 cze 2013, 19:57

Twoja agresja świadczy jedynie o bezradności wobec rzeczowych argumentów! Zdradza też twoje zaplecze ideologiczne, którego korzenie mocno wyrastają z sowieckiego komunizmu.
~platfus

Napisano: 09 cze 2013, 20:47

A co z zaborem pruskim i austriackim plus okupacja hitlerowska. Nie tylko sowieci próbowali przerabiać Polaków na swoją modłę. Może dalej nas infiltrują i indoktrynują. Na pewno wykupują nasze ziemie. A może swoje ziemie? Mamy bardzo skomplikowaną historię kontaktów z sąsiadami.
~terra incognita

Napisano: 09 cze 2013, 21:28

Dobrze, że terra incognita przypomina również Niemców. Jeśli chodzi o ziemie, które rzekomo należą do Niemców to sprawa jest bardzo skomplikowana. Otóż plemiona germańskie wtargnęły na ziemie słowiańskie i w ramach chrystianizacji zagrabiły ziemie należące do plemion słowiańskich. A ziemie słowiańskie ciągnęły się aż po Łabę, tak więc historycznie to nawet część Niemiec powinna należeć do Słowian, czyli w rezultacie do Polan czy też Lechitów a następnie Polaków.

Niemcy i ich napływowi zwolennicy mieszkający w Polsce uderzają w następującą nutę: nie ważne jest, że plemiona germańskie zagrabiły terytoria słowiańskie. Ważne, że na tych terenach mieszkały, gospodarzyły, budowały itd.. Tak więc zgodnie z ta logiką twierdzą, że te ziemie należą do nich. Przykładem jest choćby Wrocław. Ale pech chciał, że archeolodzy dokopali się we Wrocławiu do osady słowiańskiej znaczenie wcześniejszej od osadnictwa germańskiego. Tak więc wichrzyciele uważają, że tereny należne są Niemcom, bo Niemcy przed drugą wojną światową na nich zamieszkiwali.
Jednak należy sobie zadać pytanie, jeśli grabież terenów jest bezwzględnie zbrodnią i Niemcy zostali z nich ograbieni przez Polaków, a ścislej aliantów, to powinni Niemcom oddać ich własność.

Ale zaraz, bo jeśli grabież terytoriów jest bezwzględnie zbrodnią

to co z grabieżą słowiańskich terytoriów przez plemiona

germańskie? Czy zgodnie z tą logiką nie powinno być tak, że

najpierw Polacy oddają Niemcom zagrabione ziemie po II wojnie

światowej a następnie Niemcy oddają Polakom ziemie

zagrabione znacznie wcześniej przez ich przodków plemionom

słowiańskim i to aż po Łabę.

Ja jestem jak najbardziej za taką sprawiedliwością. To chyba

wcale nie jest tak bardzo skomplikowane jak sądził mój

przedmówca. No chyba, ze jego zamiarem, tak jak do tego

jesteśmy już przyzwyczajeni nie jest dochodzenie do prawdy i

sprawiedliwości a jedynie sianie zamętu w głowach ludzi, którzy

nie znają historii.
~vera clara

Napisano: 12 cze 2013, 23:16

Może gdyby kopać dostatecznie głęboko, okazałoby się, że żadni Lechici, Polanie, Polacy ale dinozaury były pierwszymi osadnikami na wschód od Łaby. To i tak lepiej niż gdyby jakiś pitekantropus wypuścił się daleko na północ i zatknął swoją flagę na Psim Polu.
~terra incognita

Napisano: 13 cze 2013, 11:28

To nie moja wina, że okazałeś być bezradny wobec rzeczowych argumentów ale cieszę się, że dałeś wyraz swojej bezradności.
~vera clara

Napisano: 13 cze 2013, 11:36

się z tym powyżej - zgadzam
~no i ...

Napisano: 13 cze 2013, 19:27

Nie tyle bezradność wobec rzeczowych argumentów ale raczej wątpliwości czy odkrywki kopane były dosyć głęboko. Kto wie, co byłoby pod kolejną warstwą... Zakładając, że coś by tam było.
Nie mamy pewności kto przewodził strajkowi w Gdańsku a zdarzenia rozgrywały się na naszych oczach, na wyciągnięcie ręki. Co więc pewnego możemy powiedzieć o historii sprzed 1000 lat?
Wiemy tylko tyle ile odkryliśmy. Nie wiemy czego jeszcze nie odkryliśmy. Nie powinniśmy więc zakładać, że czegoś nie było tylko dlatego, że tego nie znaleźliśmy. Jeszcze nie znaleźliśmy...
~terra incognita

Napisano: 13 cze 2013, 19:52

szukaj, szukaj...
~i..........

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x