Ja generuje z programu właśnie odsetki, tylko próbuje zrozumieć dlaczego do odsetek, które wzrosły w danym miesiącu dodaje się odsetki, które wpłynęły od dłużników.
Przykład
Odsetki na koniec maja 500 tys
Odsetki na koniec kwietnia 495 tys
Wpłaty na odsetki od dłużników na maja 3 tys.
500 tys - 495 tys = 5 tys ( o tyle wzrosły należności z tytułu odsetek)
5 tys + 3 tys = 8 tys i tą kwotę podaję księgowości jako miesięczny przypis odsetek.
Nie rozumiem tego, chciałbym zrozumieć, dlatego pytanie jak to u Was wygląda, a może ktoś potrafi wyjaśnić tak, żebym zrozumiała co robię.
miesięczny przypis z tytułu wypłat z FA
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
Re: miesięczny przypis z tytułu wypłat z FA
Ja ostatnio doszłam do wniosku, że bez sensu jest przypisanie do należności odsetek wpłaconych (ktoś tak zaczął robić podczas mojej dłuższej nieobecności) - bo już są raz przypisane . Teraz przypisuję miesięcznie na 221/720,750 par.0980 i 0920 - bo taki wydruk dostaję od merytorycznych i na kwartał odsetki od należności niespłaconych.
-
- Referent
- Kontakt:
Pogrzebałam trochę, policzyłam.
Jeśli odejmę od kwoty odsetek całościowych na koniec miesiąca kwotę na koniec poprzedniego miesiąca wyjdę na to samo, co jak liczę różnice między odsetkami obecnie, z tym że teraz biorę zadłużenie z tytułu odsetek, czyli pomniejszone o dokonane wpłaty i umorzenia.
Jeśli odejmę od kwoty odsetek całościowych na koniec miesiąca kwotę na koniec poprzedniego miesiąca wyjdę na to samo, co jak liczę różnice między odsetkami obecnie, z tym że teraz biorę zadłużenie z tytułu odsetek, czyli pomniejszone o dokonane wpłaty i umorzenia.
-
- Referent
- Kontakt:
A może mi ktoś napisać jaki dokładnie wydruk dostajecie od merytorycznych z Sygnity?
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
mgops7 pisze: 04 lip 2024, 10:34 Ja ostatnio doszłam do wniosku, że bez sensu jest przypisanie do należności odsetek wpłaconych (ktoś tak zaczął robić podczas mojej dłuższej nieobecności) - bo już są raz przypisane . Teraz przypisuję miesięcznie na 221/720,750 par.0980 i 0920 - bo taki wydruk dostaję od merytorycznych i na kwartał odsetki od należności niespłaconych.
Tak samo robię
Odsetki przypiosuje kwartalnie na podstawie wydruku od merytorycznego
a miesięcznie należnośći 40% i 60% na podstaiw zestawienia wypłat zn FA w danym miesiacu
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne
- Kontakt:
W sygnity robię wydruk rejestr dłużników z datą na ostatni dzień miesiąca, wcześniej po zatwierdzeniu wszystkich list robię przelicz odsetki (tu też biorę datę ostatniego dnia miesiąca). Na tym wydruku najpierw mam przypisane należności a później odsetki i co miesiąc patrzę czy wydruk z SYGNITY jest zgodny z tym co mam zaksięgwane. Na osttniej stronie wydruku jest saldo końcowe odsetki oraz zadłużenie + odsetki.
Nie odejmuję, żadnych różnic i nic nie pomniejszam o wpłaty
Nie odejmuję, żadnych różnic i nic nie pomniejszam o wpłaty
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość ops
- Kontakt:
a jak robicie przypis odsetek co kwartał to uwzględniacie prognozowane odsetki czy prognozowane odsetki pomn. o wpłatę?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
- Kontakt:
ja otrzymuję wydruk z amazisa chyba gdzie jest stan odsetek do zapłaty na dzień 30.06 oczywiście pomniejszony o wpłaty jakie były
Oprócz miesięczny przypis z tytułu wypłat z FA - Księgowość przeczytaj również:
Nienależnie pobrane 40 !!!
wynik finansowy
koszty obsługi świadczeń rodzinnych Ukraina
obciążenie wynagrodzeniem koordynatora jaki rozdział i §
konta -aktywów
fundusz pracy a niepełny etat
odpłatność klienta za schronienie - ewidencja księgowa
Pomocy - świadczenie pielęgnacyjne a zdrowotne
zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego
Kontrola -zwrot środków
gminna komisja rozwiązywania problemów alkoholowych