Wnioskodawca jest właścicielem mieszkania we Wspólnocie Mieszkaniowej, mieszkanie nie wchodzi w skład zasobu gminy.
Zarządca wypisuje wydatki: woda, ścieki, CO, zaliczka na koszty zarządu, wywóz śmieci, opłata za wodomierz, fundusz remontowy. Do tej pory uwzględnialiśmy wszystkie te wydatki w takiej kwocie jaką zarządca deklarował, gdyż jest to mieszkanie WŁASNOŚCIOWE, nie ma czynszu.
Jednak coraz częściej mam wątpliwości, czy nie powinnam porównywać wydatków do stawki gminnej zgodnie z art. 6 ust. 6 pkt 1 i 2 ustawy o DM...
Jeśli uważacie, że powinnam, to jakie wydatki porównać? jak zastosować ten artykuł?
Podpowiedzcie jak robicie to u siebie.
mieszkanie WŁASNOŚCIOWE nie z zasobu gminy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: mieszkanie WŁASNOŚCIOWE nie z zasobu gminy
Wydatki nalezy przyrównać do stawki gminnej. Jednak w praktyce zazwyczaj te przeliczone wydatki sa wyższe od tych, ponoszonych. W rezultacie więc liczymy te ponoszone faktycznie.
Osobiście w decyzji mam zawarte wyjaśnienie, że przyrównuję ale i tak liczymy te ponoszone.
To tak w skrócie...
Osobiście w decyzji mam zawarte wyjaśnienie, że przyrównuję ale i tak liczymy te ponoszone.
To tak w skrócie...

-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Czyli które z wymienionych wydatków powinnam przyrównać do stawki gminnej? a które policzyć w faktycznej kwocie? Czy mogłabyś mi napisać jak to zrobić?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: sw, sr, dm, do, dw, st, kdr, dg, cp
- Kontakt:
też bym chciała wiedzieć co dokładnie przyrównujecie do stawki gminnej? jakie wydatki, które wykazuje zarządca mieszkania własnościowego? w mieszkaniach gminnych mamy pozycje czynsz, woda, scieki, smieci, c.o., u zarządców jest rożnie np. eksploatacja, koszty zarządu, fundusz remontowy, woda, scieki, smieci, c.o.
Zaliczka na koszty zarządu + fundusz remontowy - przyrównuje do stawki czynszu gminnego, pozostałe wydatki liczę w kwotach podanych przez zarządcę.
Opłata za wodomierz - nie wliczam do kosztów.
Opłata za wodomierz - nie wliczam do kosztów.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, zamówienia publiczne,
pomost - Kontakt:
kurcze ja mam dylemat z opłatą za wodomierz, czy rzeczywiście nie wliczać tego wydatku:)
Oprócz mieszkanie WŁASNOŚCIOWE nie z zasobu gminy - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Przyznanie dodatku do sierpnia dla Ukrainy
Decyzja przyznająca- wzór
przeciętne wynagrodzenie
Pytanie od laika
2 przypadki - czy tak samo się liczy?
prosze o szybka pomoc - proste
Problem z umową najmu
Dochód z ryczałtu za 2022 roku. POMOCY
Uwzględnienie w wydatkach
wydatek za CO
jaki tytuł prawny? proszę o pomoc
Zaległość a wniosek o DM