minim wynagr chorobowe a dodatek stażowy

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
~AniaS

minim wynagr chorobowe a dodatek stażowy

Post autor: ~AniaS »

Witam, mam Panią zatrudnioną jako pracownik interwencyjny, i tak wynagrodzenie zasadnicze 1500 zł, dodatek stażowy 180 zł (płacony bez względu czy choruje). Zachorowała i wg jej wynagrodzenia podstawa wynagrodzenia chorobowego wynosi 1294,35 zł , natomiast jak to się ma do rozporządzenia i KP, który mówi że minimalne wynagrodzenie chorobowe liczone jest od minimalnej krajowej, czyli 1680 zł. Stosuję w tym przypadku podstawę 1449,67 zł?
~irena

Re: minim wynagr chorobowe a dodatek stażowy

Post autor: ~irena »

podstawa 1294,35 + dodatek stażowy osiągnie minimalne
~AniaS

Post autor: ~AniaS »

minimalne wynagrodzenie tak, ale nie minimalne chorobowe ...
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

Nie miałam takiego przypadku, ale myślą, że dobrze chcesz zrobić (podstawa 1449,67)
ania
~irena

Post autor: ~irena »

a ja miałam i liczyłam tak jak napisałam
~Monia

Post autor: ~Monia »

Jeśli wynagrodzenie pracownika kształtuje się na poziomie płacy minimalnej, a w jego skład wchodzą składniki niewliczane do podstawy wymiaru świadczeń (np. dodatek stażowy) to należy dla porównania ustalić hipotetyczną podstawę wymiaru z uwzględnieniem tych składników. Jeżeli tak ustalona podstawa wymiaru wyniesie co najmniej tyle, ile najniższa, to wysokość świadczenia chorobowego ustala się przyjmując kwotę faktycznej podstawy wymiaru ustalonej na wstępie.
ODPOWIEDZ