ministerstwo odpisuje RPO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 01 lip 2014, 10:32

Warszawa 2014.06.25

Rzecznik Praw Obywatelskich
Zespół Prawa Pracy i
Zabezpieczenia Społecznego

Szanowna Pani!

Z upoważnienia RPO,w odpowiedzi na Pani kolejne pismo wystosowane do Rzecznika w sprawie wątpliwości dotyczących uprawnienia do zasiłku dla opiekuna,które opiekują się współmałżonkami i nabyły prawo do świadczenia pielęgnacyjnego przed 1 lipca 2013 r na skutek wniesienia środka odwoławczego od decyzji pierwszej instancji,uprzejmie informuję,iż rzecznik oczekuje stanowiska od Ministra Pracy i Polityki Społecznej w tej materii.dalsze ewentualne działania Rzecznika uzależnione będą od otrzymanych wyjaśnień.
Pragnę podkreślić,iż RPO działa na podstawie ustawy z dnia 15 lipca 1987r ,(Dz.U.Nr 14,poz 147 ze zm.),która określa zakres kompetencji i środki działania Rzecznika.RPO ze względu na swoją konstytucyjną pozycję nie uczestniczy w procesie stanowienia prawa.Art 16 ust.2 pkt 1 ustawy o RPO upoważnia Rzecznika do korzystania z prawa tzw.pośredniej inicjatywy prawodawczej,to znaczy występowania do organów,które taką inicjatywę posiadają.Rzecznik korzysta z możliwości stworzonych przez Art.16 ust.2 pkt 1 ustawy o RPO wówczas,gdy w toku badania kierowanych skarg dojdzie do wniosku,iż źródłem naruszenia wolności i praw nie jest wadliwe stosowanie prawa przez właściwy organ,lecz wadliwość samego prawa.W takiej sytuacji,w celu usunięcia wskazanych przez Rzecznika naruszeń wolności i praw jest konieczna interwencja prawodawcza.
Wykorzystując te uprawnienia Rzecznik skierował w dniu 27.05.2014 r.wystąpienie do Ministra Pracy i Polityki Społecznej-III.7064.75.2014.JA.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami w sprawach indywidualnych to organ administracji jest władny rozstrzygać w zakresie uprawnienia do określonych świadczeń.
Od decyzji administracyjnych w tym zakresie przysługuje stronie odwołanie do SKO,a następnie skargi do WSA i ostatecznie skargi kasacyjnej do NSA.
I to organ odwoławczy może dokonać merytorycznej oceny rozstrzygnięć wydawanych przez organ pierwszej instancji.RPO nie zastępuje Obywatela ani innych organów w realizowaniu ich uprawnień czy obowiązków.
Przedstawiona sprawa pozostaje nadal w zakresie zainteresowania RPO.

Z poważaniem

mgr Agnieszka Jarzębska
Główny Specjalista
Kati@

Napisano: 01 lip 2014, 11:13

Minister Pracy i Polityki Społecznej Warszawa 27.06.2014 r.

DSR-IV-0712-6-1-TW/14

Pani prof. Lipowicz
Rzecznik Praw Obywatelskich

Szanowna Pani Rzecznik,

Odpowiadając na pismo znak III.7064.75.2014.JA z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie prawa do zasiłku dla opiekuna dla osób będących współmałżonkami osób niepełnosprawnych , uprzejmie informuję :
Zgodnie z art.2 ust.2 z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz.U z dnia 30 kwietnia 2014 r.poz. 567 )zasiłek dla opiekuna przysługuje :
1.za okresy od dnia1 lipca 2013 r do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy ,w których osoba spełniała warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r o świadczeniach rodzinnych (Dz.U.z 2006 r. Nr 139,poz.992,z póżn.zm.) w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.

Zgodnie z przepisami ustawy o świadczeniach rodzinnych ,świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje z tytułu opieki nad współmałżonkiem – co wynika z art.17 ust.5 pkt 2 lit a )i art. 17 ust.1 pkt.4 ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Powyższy stan prawny ,niezależnie od indywidualnych rozstrzygnięć ,Samorządowych Kolegiów Odwoławczych ,czy też Wojewódzkich Sądów Administracyjnych (wiążących tylko w indywidualnych sprawach o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego,w których zostały wydane),jest stanem prawnym obecnie obowiązującym i obowiązywał także przed dniem 1 stycznia 2013 r. w tym w dniu 31 grudnia 2012 r.

Jednocześnie uprzejmie informuję ,że ocena okoliczności indywidualnej sprawy dotyczącej ustalenia prawa do zasiłku dla opiekuna ,należy do kompetencji organu właściwego tj wójta burmistrza i prezydenta miasta ,który dokonuje rozstrzygnięć w formie decyzji administracyjnej od której stronie przysługuje odwołanie. Minister Pracy i Polityki Społecznej nie jest organem uprawnionym do ustalania prawa do świadczeń rodzinnych czy też zasiłku dla opiekuna ,ani do dokonywania wiążącej wykładni ustaw.

W związku z powyższym ,jeśli w indywidualnej sprawie, w wyniku rozstrzygnięć Samorządowego Kolegium odwoławczego lub Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego ,współmałżonkowi osoby niepełnosprawnej przyznane zostało świadczenie pielęgnacyjne przed 1 stycznia 2013 r. to nie jest wykluczone , że uwzględniając okoliczności indywidualnej sprawie ,ww organy odwoławcze rozstrzygną także o przyznaniu tej osobie zasiłku dla opiekuna na podstawie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.

Jednocześnie uprzejmie informuję,że w resorcie pracy i polityki spolecznej ,w ramach tzw okrągłego stołu (w którego obradach , w dniu 30 kwietnia 2014 r.,brał udział także przedstawiciel Rzecznika Praw Obywatelskich ) trwają prace koncepcyjno-analityczne ,których celem jest wypracowanie nowych ,systemowych rozwiązań,w zakresie wsparcia osób niepełnosprawnych i ich rodzin.

Biorąc pod uwagę,że jest to wstępny etap prac nad ww zagadnieniem , w chwili obecnej nie można przesądzać o ostatecznym kształcie i terminie wejścia w życie ewentualnych rozwiązań.

Z poważaniem
Minister
Elżbieta Seredyn
Podsekretarz Stanu
Anielka

Napisano: 01 lip 2014, 17:32

Tak jak myślałem... Ministerstwo wypnie się na pracowników ośrodków pomocy społecznej, nie przedstawi interpretacji, zgodnie z którą to zdo trzeba przyznawać w sytuacji gdy wygasła decyzja SKO, która przyznała świadczenie pielęgnacyjne na małżonka.... To by ich za dużo kosztowało....

tym samym nadal pozostaje mi twierdzić, że zdo dla małżonków nie należy przyznawać, nawet wtedy gdy sko wcześniej przyznało...

wierzyć mi się nie chce bo miałem nadzieje, że Ministerstwo rozstrzygnie na korzyść poszkodowanych małżonków....

https://www.prawnikwpomocyspolecznej.pl/ ... ekuna.html

może dalsze interwencje RPO oraz innych organów w tym państwie w końcu przyniosą zamierzony efekt... ale do puki brak takiego stanowiska Ministerstwa ...... ja z przykrością ODMAWIAM
Rajski

Napisano: 01 lip 2014, 19:24

RzecznikPO i wszystko jasne. Bujaj się Obywatelu, aż zdechniesz !. Po cholerę przeszkadzasz swoimi potrzebami i wymaganiami.

i to by było na tyle
mimi

Napisano: 01 lip 2014, 20:13

Moim zdaniem to jest celowe i zamierzone działanie.... a opowieści, które Państwo słyszycie w telewizji można włożyć między bajki.... Opiekunowie poprzez okupację sejmu wymusili zmiany w przepisach... Do zmian doszło więc opiekunowie przestali protestować.. media przestały nabijać negatywne punkty w sondażach... Nikczemne podstępem biuro legislacyjne sprawiło, że kruczkiem prawnym odmawia się prawa do świadczenia pielęgnacyjnego małżonkom... Każdy prawnik od razu poznał się że nie mamy do czynienia ze świadczeniem rodzinnym, że interpretacje nie wiążą w kwestii przyznawania zdo, więc ośrodek pomocy społecznej siłą rzeczy musi odmówić, by nie narazić się na sankcję wojewody....

mam jednak pocieszenie.. W każdym takim przypadku organ II instancji przyzna zasiłek dla opiekuna...
p.s.
słyszałem, że w niektórych ośrodkach wraz z odmową doręcza się szablon odwołania...

szkoda tylko że strona musi dłużej poczekać... ale za to wyrównanie będzie przednie....
Rajski

Napisano: 01 lip 2014, 20:54

No to pytam się, po co ten cyrk? To jak z opowieści o dobrym i złym policjancie, jeden na tak, drugi na nie - a strategia wspólna. Skoro z góry wiadomo, że to świadczenie małżonkowie będą mieli przyznane, to dlaczego mają nie zrobić tego ośrodki, jedyna odpowiedź to możliwość posiedzeń i kaski za te posiedzenia dla kolegium SKO bo, że zrobione to jest specjalnie by dręczyć już i tak udręczonych ludzi, to o taką złośliwość drugiego człowieka nie śmię podejrzewać. A co wyrównania przedniego ... to chyba opiekunowie nie traktują tych zasiłków jako wygraną na loterii, bo nimi nie są ... .
Gość

Napisano: 01 lip 2014, 21:06

Gościu.... rozumiem Cię i sam nie wierzę, że tak jest.... dlaczego tak jest?? pracuję dużo na systemie ubezpieczeń społecznych... zus w przeważającej ilości przypadków pracuje tak jak ośrodek... jest litera, czytana tępo i bez odstępstw... odmawiają emerytury.... składam skargę do sądu i emerytura przyznana... to samo z ubezpieczeniami.... ile razy zakład ubezpieczeń domówił przyznania odszkodowania?? chociaż wiedzą że nie mają racji.. odmawiają, zaniżają odszkodowanie..... jestem w sądzie, prawnik z drugiej strony wokandy oczy chowa po kątach bo wstyd, że nie uznał roszczenia przed wdaniem się w spór co do istoty....

dlaczego tak jest??

bo to się opłaca.... zus, firmie ubezpieczeniowej i rządowi... w większych miastach gdzie dostęp do prawników, internetu itp jest większy.. może mniej.. w mniejszych miejscowościach na 100 odwoła się 30 i dostanie świadczenie... opłaca się?? pewnie że się opłaca... Dobrze wiemy, że każdy z nas przyznałby to świadczenie.... bo się należy bo zasady sprawiedliwości za tym przemawiają.... niestety nieraz nie można.... jedynym obejściem tego systemu jest odmowa i nakierowanie stronę na prawidłowe postępowanie.. czasami jest to szablon odwołania, czasami porada by się odwołać.. czasami sugestia....

jeszcze mi sie nie zdażyło, by ktoś miał pretensje do mnie że świadczenia odmówiłem... każdy dostaje w II instancji...
Rajski

Napisano: 01 lip 2014, 22:39

Ustawa z dnia 28.11.2003 r. o świadczeniach rodzinnych
stan prawny na dzień: 15.05.2014 r. https://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,3 ... uncze.html
Anielka

Napisano: 01 lip 2014, 22:45

Panie Rajski, odpowiedź Władysława Kosiniaka-Kamysza Ministra Pracy i Polityki Społecznej
,,Wprowadzone od 14 października 2011 r. zmiany ww. przepisów polegają na tym, że w przypadku, gdy osoba niepełnosprawna w stopniu znacznym pozostaje w związku małżeńskim również z osobą o znacznym stopniu niepełnosprawności, to świadczenie pielęgnacyjne może zostać przyznane innym krewnym w linii prostej lub rodzeństwu osoby niepełnosprawnej, tj. np. synowi na niepełnosprawną matkę pozostającą w związku małżeńskim czy też bratu na niepełnosprawną siostrę (przed 14 października 2011 r. takiej możliwości ustawa o świadczeniach rodzinnych nie przewidywała) https://www.stanislawszwed.pl/index.php? ... Itemid=214
Anielka

Napisano: 02 lip 2014, 7:04

Tak zgodzę się.. tylko my tu dyskutujemy o innym problemie.. o świadczeniu dla małżonka gdy nie legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu... inni uprawnieni nie budzą wątpliwości... bardzo często jest tak, że w domu są tylko małżonkowie, którzy wzajemnie sobą się opiekują... wtedy mamy związane ręce..
Rajski

Strona 1 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x