ministerstwo odpisuje RPO - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 03 lip 2014, 0:05

Kati@ pisze:zdanie naszego prawnika:
Zasadniczym celem ustawy z 4 kwietnia 2014 r. jest przywrócenie świadczenia osobom, które miały do niego prawo przed nowelizacją, w związku z tym należy przyjąć, iż przyznanie prawa do świadczenia w poprzednim stanie prawnym wyczerpuje drugą z przesłanek warunkujących nabycie zasiłku dla opiekuna, a mianowicie spełnienie wymagań do otrzymywania wsparcia określonego w przepisach ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu, jaki miały 31 grudnia 2012 r.
Pięknie brzmi, ale ustawa z 4 kwietnia 2014r Art.1 ,,Ustawa określa warunki nabywania oraz zasady ustalania i wypłacania zasiłków dla opiekunów osobom, które utraciły prawo do świadczenia pielęgnacyjnego z dniem 1 lipca 2013 r. w związku z wygaśnięciem z mocy prawa decyzji przyznającej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego." Prawa nabyte ;) na warunkach ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.
Anielka

Napisano: 03 lip 2014, 9:57

Rajski pisze:u mnie kontrola z pomocy społecznej zażądała zwrotu 10 tysi.... gmina zwróciła
I rozumiem, że SKO stwierdziło nieważność tych wszystkich dec. administracyjnych których dotyczył zwrot? Bo jeśli nie to gmina nic nie musiała zwracać. Jakby.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 21:28

iks... nie szalej myślisz, że gmina oddała 10 tysi od tak... sprawa była konsultowana z adwokatami, radcami prawnymi.... stroną dotacji jest gmina i województwo ... nie strona.. co urząd wojewódzki interesuje strona... strona korzystała bo przyznali... dotacja została wg nich niezgodnie z przeznaczeniem wydatkowana a stroną jest gmina...

pewnie w różnych sytuacjach różne konsekwencje..... jedno jest pewne... my zwróciliśmy....
Rajski

Napisano: 03 lip 2014, 21:35

skoro miał być zwrot to na jakiejś podstawie, albo niezgodne decyzje z prawem albo wystąpienie o unieważnienie do sko ze strony kontrolujących i rzeczywiste ich unieważnienie , a nie tak sobie zwrot bo zwrot , dość ciemnoty buahahahahaha
...

Napisano: 04 lip 2014, 8:36

pragnąłbym tylko jedno zauważyć. Pan Rajski pisze o zwrocie nie ze świadczeń rodzinnych a o zwrocie z pomocy społecznej
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2014, 14:27

Iks pisze:
Rajski pisze:u mnie kontrola z pomocy społecznej zażądała zwrotu 10 tysi.... gmina zwróciła
I rozumiem, że SKO stwierdziło nieważność tych wszystkich dec. administracyjnych których dotyczył zwrot? Bo jeśli nie to gmina nic nie musiała zwracać. Jakby.
Niestety Sko a UW to dwie sprzeczne sprawy, to co oni uważają za nienależnie wydana dotacje wcale nie musi korelować z rozstrzygnięciem SKO. Dwa lata zajęło mi zrozumienie tego paradoksu i nie obyło sie bez nerwów, dyskusji, odwołań od zarzutów itp.
Olkaaa

Napisano: 28 lip 2014, 14:36

nie bardzo cię rozumiem. Miałem kontrolę, zarzucili mi nienależnie kasę, ale wprost wskazali postępowanie:
unieważnienie, NP i dopiero potem jakiś zwrot.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2014, 15:01

Elmer pisze:nie bardzo cię rozumiem. Miałem kontrolę, zarzucili mi nienależnie kasę, ale wprost wskazali postępowanie:
unieważnienie, NP i dopiero potem jakiś zwrot.
Nam kazali zwrócić nienależnie wypłacona wg nich dotację i dążyć do zmiany czasookresu przyznania w decyzji - dokładnie tak
Olkaaa

Napisano: 28 lip 2014, 15:29

dziwna kontrola. Bym się z nimi kłócił.
Zwrot dotacji tak, ale po normalnym NP
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2014, 17:00

Olkaaa pisze:kazali zwrócić nienależnie wypłacona wg nich dotację i dążyć do zmiany czasookresu przyznania w decyzji
Na jakiej podstawie? To, że to jest kontrola i z wojewódzkiego i różne takie, to nie znaczy, że mogą działać na podstawie swoich 'widzimisiów'. Podstawa prawna na żądanie zwrotu, podstawa prawna na zmianę decyzji, powód zmiany itd. - nawet jeśli organ się walnął i przyznał bez podstawy prawnej to to dalej jest NP i hajs zwraca klient. Jeśli kontrola twierdzi, że cała dec. jest błędna to zanim zażąda czegokolwiek należy decyzję wyeliminować z obrotu prawnego, robi to SKO. Jeśli SKO nie stwierdzi wadliwości decyzji - kontrola może sobie posp*lać w podskokach.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 6 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x