Mam pytanie odnośnie umieszczenia ucznia w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym, gdzie ma zapewnioną całodzienną opiekę i wyżywienie. Czy takiemu uczniowi należy się stypendium szkolne. Wiem, że temat powraca, ale proszę o pomoc.
Mam taki sam przypadek i niestety nie ma pojecia jak go rozgryźć poruszałam ten wątek wczesniej ale niestety nikt się nie wypowiedział. Zapewne trzeba będzie podejsc do mecenaski i zapytać co z tym zrobić
Mój mecenas powiedział mi, że skoro w moim regulaminie nie mam takiego wyłączenia i nie mówi o tym ustawa o systemie oświaty oraz ustawa o pomocy społecznej to na jakiej podstawie chcę wydać decyzję odmowną. Więc raczej trzeba przyznać to stypendium i tyle.
Ja też szukałam jakiś wyroków i niestety nie znalazłam nic na ten temat. Pojde do swojej mecenaski i rozeznam sprawę w przyszłym tygodniu. Odezwę się co ustaliłam
To ustalimy i porównamy. Jakby co to niech powie na jakiej podstawie wydać decyzję odmowną. W ustawie o zasiłkach rodzinnych art 7 ust. 2 jest mowa, że zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie. No ale my do ustawy o świadczeniach rodzinnych odnosimy się tylko w kwestii ustalania wysokości stypendium. Czekam na Twoją odpowiedź.
ja mam ucznia w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym , ale zawsze przyznawałam mu stypendium , choć też tam zamieszkuje w internacie , przyjeżdża na weekendy do domu i teraz sama nie wiem czy to dobrze....
Do Zbigniewa1
Witam
Własnie jestem po rozmowie z mecenaska i jak mnie poinformowała to należy się stypendium dla dziecka. Nie ma żadnej wykładni ażeby odmówić stypendium dla ucznia więc przyznajemy normalnie stypendium.
Do Anety. To już jesteśmy pewni co do tego tematu. Skoro mój radca prawny oraz Twój stoją na takim samym stanowisku, więc nie ma co dyskutować i się zastanawiać.