Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 19 wrz 2014, 10:57

Mam pytanie odnośnie umieszczenia ucznia w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym, gdzie ma zapewnioną całodzienną opiekę i wyżywienie. Czy takiemu uczniowi należy się stypendium szkolne. Wiem, że temat powraca, ale proszę o pomoc. :(
Zbigniew1

Napisano: 19 wrz 2014, 12:29

Mam taki sam przypadek i niestety nie ma pojecia jak go rozgryźć poruszałam ten wątek wczesniej ale niestety nikt się nie wypowiedział. Zapewne trzeba będzie podejsc do mecenaski i zapytać co z tym zrobić
Aneta***

Napisano: 19 wrz 2014, 12:49

Mój mecenas powiedział mi, że skoro w moim regulaminie nie mam takiego wyłączenia i nie mówi o tym ustawa o systemie oświaty oraz ustawa o pomocy społecznej to na jakiej podstawie chcę wydać decyzję odmowną. Więc raczej trzeba przyznać to stypendium i tyle.
Gość

Napisano: 19 wrz 2014, 12:51

Ten post wyżej to też jest od Zbigniew1
Zbigniew1

Napisano: 19 wrz 2014, 13:02

Ja też szukałam jakiś wyroków i niestety nie znalazłam nic na ten temat. Pojde do swojej mecenaski i rozeznam sprawę w przyszłym tygodniu. Odezwę się co ustaliłam
Aneta***

Napisano: 19 wrz 2014, 13:34

To ustalimy i porównamy. Jakby co to niech powie na jakiej podstawie wydać decyzję odmowną. W ustawie o zasiłkach rodzinnych art 7 ust. 2 jest mowa, że zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie. No ale my do ustawy o świadczeniach rodzinnych odnosimy się tylko w kwestii ustalania wysokości stypendium. Czekam na Twoją odpowiedź.
Zbigniew1

Napisano: 19 wrz 2014, 13:44

Wporzadku jak coś ustalę to napewno sie odezwę
Aneta***

Napisano: 19 wrz 2014, 15:40

ja mam ucznia w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym , ale zawsze przyznawałam mu stypendium , choć też tam zamieszkuje w internacie , przyjeżdża na weekendy do domu i teraz sama nie wiem czy to dobrze....
Renia 28

Napisano: 24 wrz 2014, 14:15

Do Zbigniewa1
Witam
Własnie jestem po rozmowie z mecenaska i jak mnie poinformowała to należy się stypendium dla dziecka. Nie ma żadnej wykładni ażeby odmówić stypendium dla ucznia więc przyznajemy normalnie stypendium.
Aneta***

Napisano: 24 wrz 2014, 14:56

Do Anety. To już jesteśmy pewni co do tego tematu. Skoro mój radca prawny oraz Twój stoją na takim samym stanowisku, więc nie ma co dyskutować i się zastanawiać. :D
Zbigniew1

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x