MODUŁ III - pomoc PFRON w związku z epidemią - PFRON - zadania powiatów

Strona 8 z 15    [ Posty: 143 ]

Napisano: 05 cze 2020, 9:49

Ostatnio w wyjaśnieniach była informacja, że osoba, która złożyła wniosek 8 maja (piątek) - nie spełnia wymogu, żeby móc od razu złożyć na 3 miesiące (pospieszyła się o jeden dzień). Czy mam rozumieć, że osoby, które złożyły 10 kwietnia (piątek), kwalifikują się do wypłaty tylko za marzec? Te 5 dni ma być ciągiem w danym tygodniu, czy można liczyć (w przypadku kwietnia) od 1 kwietnia do 10 jest w sumie 7 pełnych dni, tyle, że rozłożonych na dwa tygodnie. Wiecie, o co mi chodzi, bo sama czuję, że mieszam? :roll:
PCPR-DLN1
Stażysta
Od: 30 kwie 2020, 9:35
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.

Napisano: 05 cze 2020, 12:52

PCPR-DLN1 pisze:Ostatnio w wyjaśnieniach była informacja, że osoba, która złożyła wniosek 8 maja (piątek) - nie spełnia wymogu, żeby móc od razu złożyć na 3 miesiące (pospieszyła się o jeden dzień). Czy mam rozumieć, że osoby, które złożyły 10 kwietnia (piątek), kwalifikują się do wypłaty tylko za marzec? Te 5 dni ma być ciągiem w danym tygodniu, czy można liczyć (w przypadku kwietnia) od 1 kwietnia do 10 jest w sumie 7 pełnych dni, tyle, że rozłożonych na dwa tygodnie. Wiecie, o co mi chodzi, bo sama czuję, że mieszam? :roll:
a skąd masz te wyjaśnienia? możesz je tu zamieścić? Jeśli miało by tak być, to po co otwarli nabór już 10 kwietnia, większość osób złożyło wnioski zaraz po otwarciu naboru na 3 miesiące i co z tym robić?
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 08 cze 2020, 8:46

15. Czy w przypadku jeżeli wnioskodawca nie mógł korzystać z opieki w placówce rehabilitacyjnej i złożył wniosek 8 maja, to może otrzymać wypłatę środków również za  miesiąc maj (8 maj jest 5 dniem roboczym)? Czy jest zachowana zasada co najmniej 5 kolejnych po sobie dni roboczych?
W opisanej sytuacji, w dniu złożenia wniosku nie został spełniony warunek dotyczący braku możliwości korzystania (przez okres co najmniej 5 kolejnych następujących po sobie dni roboczych) z opieki świadczonej w placówce rehabilitacyjnej. Wniosek został złożony za wcześnie. Biorąc jednakże pod uwagę, iż w następnym dniu nastąpiło nabycie uprawnień do uzyskania świadczenia w ramach programu -  wniosek może podleć procedurze rozpatrywania.
PCPR-DLN1
Stażysta

Napisano: 08 cze 2020, 12:32

PCPR-DLN1 pisze:15. Czy w przypadku jeżeli wnioskodawca nie mógł korzystać z opieki w placówce rehabilitacyjnej i złożył wniosek 8 maja, to może otrzymać wypłatę środków również za miesiąc maj (8 maj jest 5 dniem roboczym)? Czy jest zachowana zasada co najmniej 5 kolejnych po sobie dni roboczych?
W opisanej sytuacji, w dniu złożenia wniosku nie został spełniony warunek dotyczący braku możliwości korzystania (przez okres co najmniej 5 kolejnych następujących po sobie dni roboczych) z opieki świadczonej w placówce rehabilitacyjnej. Wniosek został złożony za wcześnie. Biorąc jednakże pod uwagę, iż w następnym dniu nastąpiło nabycie uprawnień do uzyskania świadczenia w ramach programu - wniosek może podleć procedurze rozpatrywania.
Dziękuję ;) z tego wynika, że wniosek co prawda złożony za wcześnie ale na drugi dzień już spełnia warunki więc podlega rozpatrzeniu. Fajna odpowiedź :D
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 08 cze 2020, 13:40

Własnie zastanawiam się nad sensem tego wyjaśnienia. Bo on chyba podlega rozpatrzeniu pozytywnemu (a i owszem), ale na te miesiące wcześniejsze, na maj już nie. A może mylę się... :roll:
PCPR-DLN1
Stażysta

Napisano: 17 cze 2020, 11:09

Mam pełnoletniego wychowanka specjalnego ośrodka szk. -wych., któremu skończyło się w maju orzeczenie, wiem, że nie złożył jeszcze wniosku na nowe orzeczenie. Rozumiem, że mam kierować się wytycznymi dotyczącymi pandemii, które mówią, że mamy uznawać za osoby niepełnosprawne tych, którym skończyło się orzeczenie?
PCPR-DLN1
Stażysta

Napisano: 17 lip 2020, 14:23

Czy za czerwiec komuś wypłaciliście dofinansowanie? Chodzi o pełnoletnich (od 18 do 24 roku życia) wychowanków specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych oraz specjalnych ośrodków wychowawczych, funkcjonujących na podstawie ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U z 2019 r. poz. 1148, z późn. zm.).
Teoretycznie szkoły prowadziły konsultacje.
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 02 wrz 2020, 10:18

Czy posiadacie środki na realizację Modułu III?
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 02 wrz 2020, 13:31

cpr3 pisze:
02 wrz 2020, 10:18
Czy posiadacie środki na realizację Modułu III?
jak się skończyły to dostaliśmy (po miesiącu) druga transzę, która też się skończyła i po 4 września zamawiamy 3
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 03 wrz 2020, 7:51

Mam pytanie dotyczące rozliczenia programu z PFRON.
Rozumiem, że trzeba przekazać tabele, która stanowiła załącznik do wniosku w terminie do dnia 31.10.2020 r.
Moje pytanie brzmi... zakończenie realizacji Modułu III programu (w terminie 15 trzeba zwrócić część środków niewykorzystanych przez Samorząd Powiatowy)liczymy od wypłaty ostatniego dofinansowania?

z góry dziękuję za odpowiedź.
jnnk
Stażysta
Od: 02 lip 2019, 19:21
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON

Strona 8 z 15    [ Posty: 143 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x