Kobieta była na zasiłku dla bezrobotnych i to był jej dochód, dzisiaj przyniosła mi decyzję, że utraciła zasiłek. Modyfikować wniosek, że dochód jest utracony?
Jeśli ten wniosek był już rozpatrzony i wydana decyzja, to absolutnie nie modyfikować go, bo to fałszowanie danych, tylko wprowadzić wniosek w związku ze zmianą sytuacji.
A czy wybierając wniosek o zmianę sytuacji życiowej będę musiała wystawić jeszcze raz decyzję? Tak samo będę musiała postąpić w przypadku gdyby wnioskodawczyni przyniosła mi zaświadczenie z pracy? Też wprowadzić to przez wniosek o zmianę sytuacji życiowej i kolejną decyzję?
To zależy czy zmiana ma wpływ na rozstrzygnięcie tj. przysługiwanie lub wysokość świadczenia. Jeśli nie, to nie robi się decyzji zmieniającej, tylko zakańcza wniosek.
Wybieram wniosek o zmianę świadczenia wychowawczego w związku ze zmianą sytuacji życiowej, wybieram z listy osobę, wprowadzam dochód utracony, typ wniosku: zgłoszenie zmiany sytuacji - bez zmiany decyzji i kwalifikuje?
Nie kwalifikujesz.
Wprowadzasz dane, zatwierdzasz zielonym przyciskiem.
Przechodzisz na okno Rejestracja i kwalifikacja- tutaj drukuję dochody, zaznaczam wniosek i w lewym dolnym rogu wybieram: Załatw bez kwalifikacji.
Dziękuje za pomoc
Ojciec76 miałeś może taki przypadek, że wnioskodawca zwracał Ci nadpłacone świadczenie wychowawcze za jeden miesiąc? Nie wiem jak wprowadzić to do programu.