nie ma matki - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 gru 2016, 14:00

Mam taka sytuacje. Wniosek składa ojciec w składzie rodziny 3 osoby ojciec matka i dziecko.Rozwodu nie ma. Dodatkowo pan pisze oświadczenie ze nie wie gdzie przebywa zona ( prawdopodobnie za granicą) ale nie wie dokładnie co sie z nią dzieje,co robi, nie ma kontaktu, nic... Wniosek został przesłany do ROPS uzyskujemy odpowiedz ze nie da sie ustalić czy zachodzi koordynacja wiec organem własciwym jest wójt/burmistrz/prezydent. Teraz mam pytanie czy możemy normalnie przyznac panu świadczenia, opierajac sie jedynie na ZUSie ( sprawdzenie co z zoną/ matką) czy nalezałoby podjąc jakies kroki zeby ustalić co sie dzieje z żoną....
gops.lo

Napisano: 28 gru 2016, 15:54

niech zgłosi na policji zaginięcie i przyniesie zaświadczenie to nie będzie musiał zawracać sobie i Tobie głowy kobitą ;)
anabelka

Napisano: 28 gru 2016, 21:44

no niby może ale...wtedy i tak mogłabym chyba przyznać świadczenia dopiero od zgłoszenia zaginięcia a co z kwietniem do teraz? Druga sprawa to takie rozwiązanie nie wchodzi w grę z tego co wiem....
gops.lo

Napisano: 29 gru 2016, 9:48

moim zdaniem jeżeli nie masz wątpliwości co do sytuacji finansowej to możesz przyznać
oceń zebrany materiał, przeanalizuj weryfikację w ZUSie za rok bazowy i 2016 - czy nie ma jakiegoś uzysku, utraty, działalności itp
jeśli dowody nie budzą wątpliwości to ja bym przyznała
anabelka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem