Powiedzcie mi kochani, jak to jest z tym składaniem wniosków na stypendia. Ustawa przewiduje termin do dnia 15 września, czy to znaczy,że tylko do tego czasu można składać wnioski? Byłam na trzech szkoleniach, ponieważ od stycznia 2015 roku przejęłam stypendia. Na jednym z tych szkoleń dowiedziałam się,że wnioski składamy wyłącznie do 15 września- wydajemy decyzję i sprawa jest ostatecznie zakończona. Na dwóch szkoleniach z kolei przekazano mi informacje,że wnioski można składać również jak osoba utraciła dochód tj. przykładowo osoba z chwilą września obliczyła sobie,że się nie zakwalifikuje i nie składała wniosku, natomiast od stycznia utraciła pracę i teoretycznie zakwalifikowałaby się do otrzymania pomocy stypendialnej.
Wyjaśnijcie mi proszę, która z tych wersji jest poprawna. Można czy nie można składać w innych terminach? Wiem,że są tutaj osoby, które mają kilkuletnie doświadczenie w tej dziedzinie, dlatego też najbardziej liczę na Waszą pomoc.
można czy nie można?
Re: można czy nie można?
gdy byłam na szkoleniu, to szkolący mówił,że utrata źródła dochodu, które powodowało przekroczenie kryterium dochodowego, może być podstawą do złożenia wniosku po ustawowym terminie, wszystko zależy od kierownika jednostki ( wójta czy kierownika OPS)
w ustawie jest napisane,że w szczególnie uzasadnionych przypadkach można złożyć wniosek w innym terminie
utrata dochodu jest takim przypadkiem
ale nie że ktoś stracił pracę we wrześniu i przychodzi do mnie w grudniu z wnioskiem
niewiedza, lenistwo nie jest uzasadnionym przypadkiem
przeprowadzenie na teren gminy jest uzasadnionych przypadkiem
inne przypadki nie przychodzą mi teraz do głowy
utrata dochodu jest takim przypadkiem
ale nie że ktoś stracił pracę we wrześniu i przychodzi do mnie w grudniu z wnioskiem
niewiedza, lenistwo nie jest uzasadnionym przypadkiem
przeprowadzenie na teren gminy jest uzasadnionych przypadkiem
inne przypadki nie przychodzą mi teraz do głowy
Dziękuję za informację.
~xyz@
Jeżeli u mnie mąż klientki stracił pracę z dniem 31.12.2015 r., a wynagrodzenie otrzyma do 10 stycznia 2016 -to kiedy powinna się ona do mnie zgłosić z wnioskiem? W styczniu po wypłacie wynagrodzenia? W ustawie jest,że przy składaniu wniosku brane są dochody za miesiąc poprzedzający złożenie wniosku bądź z miesiąca, w którym nastąpiła utrata dochodu. W moim przypadku kiedy i jaki dochód powinnam wziąć pod uwagę? Teoretycznie wzięłabym dochody za m-c styczeń (bez wliczania ostatniego wynagrodzenia- z uwagi na utratę)Czy tak będzie prawidłowo? Od jakiego miesiąca przyznać? Od stycznia czy lutego?.......sprawa się też trochę komplikuje, ponieważ mąż klientki od 7 stycznia rejestruje się w PUP- co jeśli otrzyma zasiłek dla bezrobotnych i dochód ponownie przekroczy?
~xyz@
Jeżeli u mnie mąż klientki stracił pracę z dniem 31.12.2015 r., a wynagrodzenie otrzyma do 10 stycznia 2016 -to kiedy powinna się ona do mnie zgłosić z wnioskiem? W styczniu po wypłacie wynagrodzenia? W ustawie jest,że przy składaniu wniosku brane są dochody za miesiąc poprzedzający złożenie wniosku bądź z miesiąca, w którym nastąpiła utrata dochodu. W moim przypadku kiedy i jaki dochód powinnam wziąć pod uwagę? Teoretycznie wzięłabym dochody za m-c styczeń (bez wliczania ostatniego wynagrodzenia- z uwagi na utratę)Czy tak będzie prawidłowo? Od jakiego miesiąca przyznać? Od stycznia czy lutego?.......sprawa się też trochę komplikuje, ponieważ mąż klientki od 7 stycznia rejestruje się w PUP- co jeśli otrzyma zasiłek dla bezrobotnych i dochód ponownie przekroczy?
Oprócz można czy nie można? - Stypendia przeczytaj również:
Polityka prorodzinna
zasiłek szkolny sprawozdanie
Kolejna decyzja!!
Wliczać ?
Co dalej?
wniosek złożony 31.12
jaki dochód
ZWROT DOTACJI
WYGASZENIE
zasiłek szkolny
decyzja uchylająca