Na co można środki z Komisji? - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 22 sty 2010, 9:32

Od niedawna przejęłam wydatkowanie środków z wpływów od alkoholu, jesteśmy małą gminą, mam zapytanie, jak sensownie, w zgodzie z przepisami wydawać te środki i na co już tak konkretnie można je wydać, co zfinansować, jak to robić, żeby później nikt mi nie zarzucał nieprawidłowości, pomóżcie mi, doradźcie. Serdecznie dziękuję za każdą dobrą radę. Pozdrowienia.
~Marlena

Napisano: 22 sty 2010, 9:45

środki z alkoholówki wydatkujesz zgodnie z programem, który powinien zawierac prelminarz wydatków
~ja

Napisano: 03 lut 2010, 0:15

Na przykład na profilaktykę !
Oferta programów profilaktycznych i szkoleń

1. „Bądź świadomy i odpowiedzialny” z zakresu uczenia bezpiecznych postaw i zachowań w kontekście przemocy rówieśniczej. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z podstaw wiktymologii – bezpiecznie to znaczy jak? i przeznaczona jest dla uczniów klas III – V szkoły podstawowej. (2godz.lekcyjne)

2. „Od niewiedzy do świadomego wyboru” z zakresu podstawowych zagadnień prawnych w kontekście przemocy rówieśniczej. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z zakresu odpowiedzialności karnej nieletnich i przeznaczona jest dla uczniów VI klas szkoły podstawowej, oraz młodzieży gimnazjalnej.(2 godz. lekcyjne)

3. „Zanim uderzysz” z zakresu podstawowych zagadnień prawnych w kontekście przemocy rówieśniczej. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z podstaw prawa karnego i przeznaczona jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.(2 godz. lekcyjne)

4. \" Internetowe Dylematy\" z zakresu cyberprzestępczości i cyberprzemocy. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z zakresu zagrożeń płynących z łamania prawa w sieci i podstaw bezpiecznych zachowań w internecie i przeznaczona jest dla uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. (2 godz. lekcyjne)

5. \" Narkotykowe Dylematy\" z zakresu profilaktyki narkomanii. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe pn:„Psychospołeczne, prawne i medyczne aspekty narkomanii” i przeznaczona jest dla III-cich klas gimnazjum i młodzieży szkół ponadgimanzjalnych. (2 godz. lekcyjne)

6. \" Narkotykowe Dylematy\" szkolenie - przeznaczone jest dla nauczycieli, pedagogów szkolnych, pracowników socjalnych, policjantów, strażników miejskich i innych osób zawodowo stykających się z problemem narkomanii, zwłaszcza w środowiskach młodzieżowych. (4 godz. zegarowe)
7. \" Nauczyciel Funkcjonariuszem Publicznym\" szkolenie dla nauczycieli w zakresie przemocy rówieśniczej tj. instrumentów prawnych istotnych w pracy nauczyciela w kontekście zmian ustawowych (2 godz. zegarowe)

8. \"Wywiadówki Profilaktyczne\" z zakresu profilaktyki narkomanii i odpowiedzialności karnej nieletnich (1 godz. zegarowa)

~Waldek

Napisano: 03 lut 2010, 15:09

.
~.

Napisano: 04 lut 2010, 12:00

na wynagrodzenie pełnomocnika, terapeuty itp.
~iza

Napisano: 04 lut 2010, 15:04

na wynagrodzenie pełnomocnika nie można.
~renata

Napisano: 05 lut 2010, 9:54

dlaczego nie można? U nas jest płacone przez cały czas. W 98 była kontrola i było ok. czy cos sie zmieniło?
~iza

Napisano: 05 lut 2010, 10:22

tak słyszałam na szkoleniach od prawników z RIO. To jeszcze zależy, czy pełnomocnik jest etatowym pracownikiem urzędu, czy zatrudnionym na umowę-zlecenie koordynatorem gminnego programu. Prawdą jest, że praktyki są różne i kontrolerzy mają różne stanowiska.
~renata

Napisano: 05 lut 2010, 10:28

to mi ćwieka zabiłaś. ja jestem pełnomocnikiem, etatowym pracownikiem Urzędu. Czy w takim przypadku nie można? Jak była u nas kontrola 98 lub 99 roku nie zarzucili, że jest źle.
~iza

Napisano: 05 lut 2010, 16:55

Nie można płacić pełnomocnika z opłat, bo pełnomocnik jest urzędnikiem i powinien być płacony z dz. administracja tak jak pozostali pracownicy urzędu
~Waldek

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x