Od niedawna przejęłam wydatkowanie środków z wpływów od alkoholu, jesteśmy małą gminą, mam zapytanie, jak sensownie, w zgodzie z przepisami wydawać te środki i na co już tak konkretnie można je wydać, co zfinansować, jak to robić, żeby później nikt mi nie zarzucał nieprawidłowości, pomóżcie mi, doradźcie. Serdecznie dziękuję za każdą dobrą radę. Pozdrowienia.
Na przykład na profilaktykę !
Oferta programów profilaktycznych i szkoleń
1. „Bądź świadomy i odpowiedzialny” z zakresu uczenia bezpiecznych postaw i zachowań w kontekście przemocy rówieśniczej. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z podstaw wiktymologii – bezpiecznie to znaczy jak? i przeznaczona jest dla uczniów klas III – V szkoły podstawowej. (2godz.lekcyjne)
2. „Od niewiedzy do świadomego wyboru” z zakresu podstawowych zagadnień prawnych w kontekście przemocy rówieśniczej. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z zakresu odpowiedzialności karnej nieletnich i przeznaczona jest dla uczniów VI klas szkoły podstawowej, oraz młodzieży gimnazjalnej.(2 godz. lekcyjne)
3. „Zanim uderzysz” z zakresu podstawowych zagadnień prawnych w kontekście przemocy rówieśniczej. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z podstaw prawa karnego i przeznaczona jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.(2 godz. lekcyjne)
4. \" Internetowe Dylematy\" z zakresu cyberprzestępczości i cyberprzemocy. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z zakresu zagrożeń płynących z łamania prawa w sieci i podstaw bezpiecznych zachowań w internecie i przeznaczona jest dla uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. (2 godz. lekcyjne)
5. \" Narkotykowe Dylematy\" z zakresu profilaktyki narkomanii. Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe pn:„Psychospołeczne, prawne i medyczne aspekty narkomanii” i przeznaczona jest dla III-cich klas gimnazjum i młodzieży szkół ponadgimanzjalnych. (2 godz. lekcyjne)
6. \" Narkotykowe Dylematy\" szkolenie - przeznaczone jest dla nauczycieli, pedagogów szkolnych, pracowników socjalnych, policjantów, strażników miejskich i innych osób zawodowo stykających się z problemem narkomanii, zwłaszcza w środowiskach młodzieżowych. (4 godz. zegarowe)
7. \" Nauczyciel Funkcjonariuszem Publicznym\" szkolenie dla nauczycieli w zakresie przemocy rówieśniczej tj. instrumentów prawnych istotnych w pracy nauczyciela w kontekście zmian ustawowych (2 godz. zegarowe)
8. \"Wywiadówki Profilaktyczne\" z zakresu profilaktyki narkomanii i odpowiedzialności karnej nieletnich (1 godz. zegarowa)
tak słyszałam na szkoleniach od prawników z RIO. To jeszcze zależy, czy pełnomocnik jest etatowym pracownikiem urzędu, czy zatrudnionym na umowę-zlecenie koordynatorem gminnego programu. Prawdą jest, że praktyki są różne i kontrolerzy mają różne stanowiska.
to mi ćwieka zabiłaś. ja jestem pełnomocnikiem, etatowym pracownikiem Urzędu. Czy w takim przypadku nie można? Jak była u nas kontrola 98 lub 99 roku nie zarzucili, że jest źle.