Na placówki jazdy dalszej ciąg...
Re: Na placówki jazdy dalszej ciąg...
2. Podniesienie wynagrodzeń do poziomu około 2350 brutto średnia
to akurat obniżenie poziomu
gdyby nie cudowna reforma to wszyscy mieli by minimum taka kwotę, a wielu miałoby ponad 3 tyś brutto
to akurat obniżenie poziomu
gdyby nie cudowna reforma to wszyscy mieli by minimum taka kwotę, a wielu miałoby ponad 3 tyś brutto
8. Ograniczenie biurokracji
moja dyr i kadra ma wręcz odwrotne zdanie
ja od stycznia siedzę w papierach i końca nie widać
moja dyr i kadra ma wręcz odwrotne zdanie
ja od stycznia siedzę w papierach i końca nie widać
Najważniejsze zmiana w mentalności wychowawców od przedmiotu do podmiotu.
to nie kwestia reformy placówek, ale kwestia zmiany podejścia do wychowania ... podobna rzecz stała się w domach rodzinnych
my byliśmy inaczej wychowywani niż nasze dzieci .. jest tu ogromna przepaść pomiędzy dwoma stylami wychowawczymi
to nie kwestia reformy placówek, ale kwestia zmiany podejścia do wychowania ... podobna rzecz stała się w domach rodzinnych
my byliśmy inaczej wychowywani niż nasze dzieci .. jest tu ogromna przepaść pomiędzy dwoma stylami wychowawczymi
3. Zmniejszenie ilości dzieciaków w grupach z 18 do 10
10 czy 18 w sumie jedna broszka, problemem jest po prostu pojedynczy dyżur ... bo jak jest sytuacja kryzysowa to i 5 dzieci to za duzo
10 czy 18 w sumie jedna broszka, problemem jest po prostu pojedynczy dyżur ... bo jak jest sytuacja kryzysowa to i 5 dzieci to za duzo
Marcin bronisz czegoś w co jesteś po prostu zaangażowany. Nie dostrzegasz zmian jakie zaszły w naszym kraju na przestrzeni tych lat. I te zmiany by zaszły w placówce nawet gdyby nas przenieśli pod ministerstwo leśnictwa 
\"\"1. instytucje nie powinny być „sierocińcami” czy „przytułkami”, a prawdziwymi domami dzieci z intensywnymi kontaktami ze środowiskiem zewnętrznym;
2. domy dziecka nie powinny przypominać koszarów, powinny być rozlokowane w budynkach kameralnych typu willowego;
3. należy zlikwidować wielkie sale, a w dużych budynkach tworzyć małe grupy wychowawcze związane z określonym wychowawcą, tak by warunki lokalne i personalne były zbliżone do domowych;
4. trzeba tworzyć grupy koedukacyjne w różnym wieku, tak by środowisko domów dziecka jak najbardziej zbliżone do środowiska naturalnego;\"\"
to są wytyczne z publikacji \"Ideologiczne i polityczne uwarunkowania rozwoju systemu opieki nad dzieckiem w Polsce w latach 1945-1956\" Ministerstw wówczas jeszcze Oświaty
czy one odbiegają od obecnych wytycznych?

\"\"1. instytucje nie powinny być „sierocińcami” czy „przytułkami”, a prawdziwymi domami dzieci z intensywnymi kontaktami ze środowiskiem zewnętrznym;
2. domy dziecka nie powinny przypominać koszarów, powinny być rozlokowane w budynkach kameralnych typu willowego;
3. należy zlikwidować wielkie sale, a w dużych budynkach tworzyć małe grupy wychowawcze związane z określonym wychowawcą, tak by warunki lokalne i personalne były zbliżone do domowych;
4. trzeba tworzyć grupy koedukacyjne w różnym wieku, tak by środowisko domów dziecka jak najbardziej zbliżone do środowiska naturalnego;\"\"
to są wytyczne z publikacji \"Ideologiczne i polityczne uwarunkowania rozwoju systemu opieki nad dzieckiem w Polsce w latach 1945-1956\" Ministerstw wówczas jeszcze Oświaty
czy one odbiegają od obecnych wytycznych?
Jak znajdziesz
M. Kolankiewicz Zapiski o instytucjonalnej opiece nad dziećmi
[w]Dziecko krzywdzone. 2006 nr 17
to możesz prześledzić dla odmiany jak rozwijała sie piecza rodzinna.
Od roku 1975 był ciągły systematyczny wzrost liczby rodzin zastępczych. Z czego mniej niż połowa to były rodziny spokrewnione. czyli ponad połowa to były rodziny niespokrewnione w żaden sposób z dzieckiem.
Spadek liczby dzieci w pieczy wynika nie z faktycznej liczby dzieci poza władza rodzicielską ale z wydzielenia placówek spod sytemu pieczy: MOW i MOS
M. Kolankiewicz Zapiski o instytucjonalnej opiece nad dziećmi
[w]Dziecko krzywdzone. 2006 nr 17
to możesz prześledzić dla odmiany jak rozwijała sie piecza rodzinna.
Od roku 1975 był ciągły systematyczny wzrost liczby rodzin zastępczych. Z czego mniej niż połowa to były rodziny spokrewnione. czyli ponad połowa to były rodziny niespokrewnione w żaden sposób z dzieckiem.
Spadek liczby dzieci w pieczy wynika nie z faktycznej liczby dzieci poza władza rodzicielską ale z wydzielenia placówek spod sytemu pieczy: MOW i MOS
i jeszcze jedno
w połowie lat 90, czyli jeszcze \"pod oświatą\" 70% wszystkich dzieci objętych opieką całkowitą była w rodzinach zastepczych
w połowie lat 90, czyli jeszcze \"pod oświatą\" 70% wszystkich dzieci objętych opieką całkowitą była w rodzinach zastepczych
Marianna przecież ja byłbym szczęśliwy gdym mógł zarejestrować się w PUP jako bezrobotny gdyby placówki świeciły pustkami. Podałem tylko kilka przykładów zmian - nie wszędzie jest źle. Co do bronienia placówek - nie bronię ich - mam nadzieję, że z czasem przekształcimy się w dwie 14. Marianna placówki przekształcały się zanim weszła w życie ustawa, robił to mój kolega posiadający \"lepsze zaplecze\". Co do zachodzących zmian to moje działanie jest potwierdzeniem właśnie ich samych. Jeszcze raz powtarzam - przez dłuższy okres czasu będziemy nadal funkcjonować i jedyne co możemy zrobić to starać się wszechstronnie przygotować do lądowania w dorosłość naszych wychowanków. Zmienia się specyfika biograficzna wychowanków, są coraz starsi, są bardziej informatyczni niż my, są ...... tej wyliczanki można by nie kończyć. Z jakich powodów mamy wieszać rękawice na kołek? Kto ma prawo powiedzieć nam dajcie spokój - ta dziewczyna się puszcza i nic z niej już nie będzie? Kto zezwala nam olewać tych, co mają gorzej od nas? Napisałaś, że żarty sobie robię pisząc o powrocie do domu rodzeństw? Być może nie było łatwo, gdyż mieliśmy tam kompilację wielu problemów społecznych a i dzieciaków było kilkoro. Ile udało się Wam wyprowadzić do domu rodzinnego? Piszesz, że 18 lub 10 nie robi różnicy. Pracowałem w grupach o takiej liczebności, być może Ty też, ja wiem, że dyżur w 18 osobowej grupie nawet \"normalnych\" dzieci nie ma niczego wspólnego w opieką i wychowaniem to jest nadzór i dozór. W 10 jest łatwiej. Tym razem okazało się, że mniej znaczy lepiej.
\"Napisałaś, że żarty sobie robię pisząc o powrocie do domu rodzeństw? Być może nie było łatwo, gdyż mieliśmy tam kompilację wielu problemów społecznych a i dzieciaków było kilkoro. Ile udało się Wam wyprowadzić do domu rodzinnego?\"
Robiłam badania w swojej placówce. Badaniami objęłam wszystkie dzieciaki z okresu 9 letniego okresu, grubo ponad setka dzieci.
Do domów rodzinnych wróciła ok 25% dzieciaków objęta badaniem.
Troszkę mniej niż 30% odeszła do rodzinnej pieczy
około 40% usamodzielniło się
Robiłam badania w swojej placówce. Badaniami objęłam wszystkie dzieciaki z okresu 9 letniego okresu, grubo ponad setka dzieci.
Do domów rodzinnych wróciła ok 25% dzieciaków objęta badaniem.
Troszkę mniej niż 30% odeszła do rodzinnej pieczy
około 40% usamodzielniło się
gdybyś miał problem z policzeniem
to domów rodzinnych wróciło więcej niż 25 dzieci
to domów rodzinnych wróciło więcej niż 25 dzieci
Oprócz Na placówki jazdy dalszej ciąg... - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Placówki jako samodzielne jednostki budzetowe
Kto współpracuje w szczególności z asysentem rodziny?
Co z reulaminami
ochr
Ochrona danych osobowych
Public relations 2.0. Tworzenie reputacji i zarządzanie jej wzrostem przy wykorzystaniu mediów społecznościowych
Public relations 2.0. Tworzenie reputacji i zarządzanie jej wzrostem przy wykorzystaniu mediów społecznościowych
telefony komórkowe
PLAN POMOCY DZIECKU
kieszonkowe
sprawozdania z efektów pracy wychowawczej
Wynagrodzenie 2014
wynagrodzenie dla byłych karcianych za 1 stycznia 2014
wypłata
Zrównoważony system pracy
zamówienia publiczne do 14 tyś euro, dokumentacja kadrowo-płacowa