ale czemu NP ? komornik najpierw przekazal OWW wszystko co dluznik byl winien na dzien wplaty dluznika OWW, tak ? a ze wyegzekwowal wiecej to reszte przekazal wierzycielce, co nie spowodowalo skutecznosci egzekucji - czyli wszytko zgodnie z kolejnoscia, wiec o jakich NP mowicie ?
nie narobiłam żadnych np, bo załatwiłam sprawe w inny sposób.
Ponawiam pytanie : na jakiej podstawie Panie Elmer przetrzymujesz nadpłacone pieniądze od komornika?
a ja nie rozumiem czemu ta sprawa mialaby byc zalatwiana w jakikolwiek sposob wierzycielka mogla dostac te kase od komornika, skoro komornik najpierw przekazal cala naleznosc wraz z odsetkami dla oww jaka dluznik byl oww winien i po zaspokojeniu naleznosci z fa reszte pzrekazal wierzycielce
KB - z prostej przyczyny, jak wpłata komornika wierzycielce nastąpiła po 20 to już było zadłużenie względem FA.
Akloiw - nie przetrzymuje żadnych pieniędzy, rozliczam je
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
dla mnie raczej liczy sie data wyegzekwowania tej naleznosci od dluznika a ta nastapila przed wyplata, czyli nalezala sie wierzycielce gdyby nastapila po wyplacie to autorka posta nie odeslalaby jej do komornika;-) to,ze komornik nie umial sobie wyliczyc ile na fa ma przekazac a ile wierzycielce nie zmienia faktu,ze kasa miala zgodnie z kolejnoscia pojsc do wierzycielki
pomijam kwestie odsylania tej kasy jesli juz ja dostalam kiedy za pare dni mam wyplate fa - tez bym nie odeslala
Nie należę to świadczenia wypłacone gdy osoba otrzymała alimenty. Data wyegzekwowania nie jest istotna, istotne jest otrzymanie.
Przykład: FA przyznała śmierć 23.05. decyzja odebrana 25.05. wypłacone w tym samym dniu. Komornik wyegzekwował alimenty w dniu 20.05, przekazał stronie 26.05. nie zrobisz np?
ja również nie przetrzymuje pieniędzy nadpłaconych przez komornika, bo one zwyczajnie w następnej kolejności należą się wierzycielce i w tym przypadku nie ma żadnych NP. Wierzycielka je wzięła bo miała do tego prawo, pomijam fakt, bo domniemam, ze ZA nie było!
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
Nie rozumiem za bardzo w jaki sposób można rozliczyć pozostała nadpłatę , jeżeli nie ma zadłużenia z tytułu wypłaconych świadczeń z fa , a do kolejnej wypłaty musi minąć jeszcze 15 dni ?
a ja nie rozumiem, dlaczego dłużnik ma się dostosowywać do twoich wypłat FA i dlaczego ma czekać na odsetki.
On ma płacić alimenty za dany miesiąc i się z tego wywiązał. Rozliczasz je.
Popatrz na wyrok, on ma nawet czasami napisane w wyroku, że ma płacić np. do 15 danego miesiąca. Ty płacisz 25.
Podam przykład:
Komornik wyegzekwował kasę 5.05. 8.05 przekazał tobie. Ty płacisz 10.05 Więc dokonałaś zwrotu 200 zł (na 8.05 wyszła nadpłata). Zwrot nadpłaty dokonałaś 9.05. Do komornika doszło to 10.05. I teraz jakie ma wyjście komornik:
1. przekaże je z powrotem Tobie (teraz przyjmiesz?) ;
2. przekaże wierzycielce (i zrobisz jej NP?)