witam, mam problem. Dodatek mieszkaniowy prowadzimy my czyli OPS Gminy, właśnie dostaliśmy informację z Gminy że mają nadpłacony czynsz u 2 osób które mają przyznane dodatki mieszkaniowe. Pytanie brzmi, czy pomimo, że wychodzi wyższy dodatek dla zarządcy niż czynsz który ma osoba wnioskująca możemy przyznać go do kwoty czynszu a resztę przyznać jako ryczałt?
napisz z jakich danych wyszedł ci dodatek mieszkaniowy wyższy od czynszu należnego zarządcy bo mie przychodzi do głowy, że ten zarządca musi rozliczać również inne opłaty.
rozumie że w kwocie przekazywanego dodatku nie ma ryczałtu
Witam
Jaj mam ten sam problem, pracuje w UG i zajmuje się mieszkaniówką.
Robię tak, że przekazuję DM do wysokości czynszu na rzecz Urzędu, resztę jako ryczałt wypłacam na konto Urzędu.
W przypadku gdy DM z ryczałtem wychodził nieco wyższy niż czynsz (np. 2,04 zl czyli groszówki) to daję cały DM z ryczałtem na konto Urzędu i wtedy najemcy na koniec roku przyszli i napisali wniosek o zwrot nadpłaty- nadpłata np. 12 zł.
Kiedyś robiłam tak, że DM do Urzędu ryczałty do wnioskodawcy i miałam problem bo wnioskodawcy zapominali dopłacać do czynszu, często tego nie robili i musiałam ich pilnować, dzwonić, przypominać co miesiąc. Nie radzę tak postępować. W chwili obecnej robię tak że DM z ryczałtem na konto gminy do wysokości czynszu, reszta do wnioskodawcy.