nadpłata w gminie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 15 kwie 2015, 12:57

witam, mam problem. Dodatek mieszkaniowy prowadzimy my czyli OPS Gminy, właśnie dostaliśmy informację z Gminy że mają nadpłacony czynsz u 2 osób które mają przyznane dodatki mieszkaniowe. Pytanie brzmi, czy pomimo, że wychodzi wyższy dodatek dla zarządcy niż czynsz który ma osoba wnioskująca możemy przyznać go do kwoty czynszu a resztę przyznać jako ryczałt?
zuza2
Praktykant
Od: 15 kwie 2015, 11:44
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2015, 13:18

nie. na konto zarządcy musisz przesłać tyle ile wychodzi z obliczeń a ryczałt za brak CO CW i gazu na konto wnioskodawcy.
DM1

Napisano: 15 kwie 2015, 13:24

no właśnie wiem ale ci z gminy nalegają, że u nas trzeba to zmienić bo u ludzi jest duża nadpłata
zuza2
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2015, 13:25

napisz z jakich danych wyszedł ci dodatek mieszkaniowy wyższy od czynszu należnego zarządcy bo mie przychodzi do głowy, że ten zarządca musi rozliczać również inne opłaty.
rozumie że w kwocie przekazywanego dodatku nie ma ryczałtu
Gość

Napisano: 15 kwie 2015, 13:50

u nas wychodzi to dlatego ze Rada Gminy przejęła 70 % wydatków, gdyby było 50 % wyszło by dobrze i chyba teraz to sobie gmina zmieni
zuza2
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2015, 13:59

nadal nie wiem czy inne opłaty też są wnoszone do tego zarządcy
Gość

Napisano: 15 kwie 2015, 14:26

nie ma innych opłat
zuza2
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2015, 15:20

Witam
Jaj mam ten sam problem, pracuje w UG i zajmuje się mieszkaniówką.

Robię tak, że przekazuję DM do wysokości czynszu na rzecz Urzędu, resztę jako ryczałt wypłacam na konto Urzędu.

W przypadku gdy DM z ryczałtem wychodził nieco wyższy niż czynsz (np. 2,04 zl czyli groszówki) to daję cały DM z ryczałtem na konto Urzędu i wtedy najemcy na koniec roku przyszli i napisali wniosek o zwrot nadpłaty- nadpłata np. 12 zł.

Kiedyś robiłam tak, że DM do Urzędu ryczałty do wnioskodawcy i miałam problem bo wnioskodawcy zapominali dopłacać do czynszu, często tego nie robili i musiałam ich pilnować, dzwonić, przypominać co miesiąc. Nie radzę tak postępować. W chwili obecnej robię tak że DM z ryczałtem na konto gminy do wysokości czynszu, reszta do wnioskodawcy.
qwertqw

Napisano: 15 kwie 2015, 15:21

pomyłka w drugim zdaniu Miało być na konto Wnioskodawcy.
qwertqw

Napisano: 16 kwie 2015, 8:09

jeżeli nie ma innych opłat to sam dodatek nie może być wyższy od czynszu, do zarządcy przekazuj dodatek a ryczałt wypłacaj wnioskodawcy
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x