służebność osobista - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 kwie 2015, 13:51

10 lat temu sprzedałem mieszkanie kuzynowi za określoną kwotę. Kuzyn na moją rzecz ustanowił dożywotnią nieodpłatną służebność osobistą polegającą na prawie zamieszkiwania w tym mieszkaniu pod warunkiem ponoszenia wszelkich kosztów związanych z jego eksploatacją. Ja płacę rachunki i utrzymuję to mieszkanie. mieszkam sam. Czy wobec tego mogę starać się o dodatek mieszkaniowy?
krzyś

Napisano: 16 kwie 2015, 14:43

Tak
DM1

Napisano: 22 kwie 2015, 13:07

Służebność mieszkania stanowi tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego lecz nie uprawnia do przyznania dodatku mieszkaniowego.
Z istoty służebności wynika prawo uprawnionego do korzystania w określonym zakresie z cudzej rzeczy, co oznacza, iż uprawniony nie jest obowiązany ponosić jakichkolwiek kosztów na rzecz właściciela rzeczy obciążonej służebnością osobistą.
DM przysługuje osobie, która ponosi wydatki za zajmowany lokal.
alka

Napisano: 22 kwie 2015, 21:43

alka pisze:Służebność mieszkania stanowi tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego lecz [1] nie uprawnia do przyznania dodatku mieszkaniowego.
Z istoty służebności wynika prawo uprawnionego do korzystania w określonym zakresie z cudzej rzeczy, co oznacza, iż uprawniony [2] nie jest obowiązany ponosić jakichkolwiek kosztów na rzecz właściciela rzeczy obciążonej służebnością osobistą.
[3] DM przysługuje osobie, która ponosi wydatki za zajmowany lokal.
[1] Nie zgadzam się. Nie znam przepisu ustawy, z którego to wynika
[2] Z tym zgadzam się. Na rzecz właściciela nie, ale ten może siedzi gdzieś daleko i nie dość, że mu człowiek zajmuje mieszkanie, to jeszcze ma płacić za jego prąd, góry śmieci i rzekę (cieplutkiej?) wody lejącej się non stop? :lol:
[3] No, chyba się zgodzimy, bowiem
krzyś pisze: Ja płacę rachunki i utrzymuję to mieszkanie
Skoro płaci i musi płacić, to gmina musi dać dodatek.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x