Jak rozpisujecie nadpłaty w księgach. Chodzi mi o sytuacje kiedy klient nadpłacił nienależnie pobrane świadczenia. Wrzucacie na jakiś konkretny rozdział i paragraf?
Księgowość wymaga ode mnie wskazania co konkretnie klient nadpłacił- jaki tytułem i czy to należność główna czy odsetki. A dla mnie to czasem nie do uściślenia bo co klient miał na myśli, gdy chciało mu się przelać 10 groszy więcej to nie wiem. Czy księgowość nie umie mi podpowiedzieć na jakiej podstawie każe mi wskazać konkretny paragraf zamiast- do zwrotu/wyjaśnienia bezparagrafowo.
Podpowie ktoś jak to u Was wygląda?
nadpłaty zwrotnych świadczeń
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
- Kinia001
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
- Kontakt:
Re: nadpłaty zwrotnych świadczeń
Ja wrzucam na konto 245 z danego rozdziału ale bez paragrafu
-
- Stażysta
- Kontakt:
też bym tak uważała że trzeba ale nie, księgowość chce wiedzieć co dokładnie nadpłacono.... następnym razem chyba dostana rozbite na mega egzotykę...
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
- Kontakt:
Ja księguję na 130/240 bez paragrafu ale pracownik merytoryczny musi mi napisać ile jest nadpłaty żeby wiadomo było jak napisać w zwrocie klientowi. Jeśli klient miał coś wpłacić (zgodnie z decyzją) i wpłacił jedną kwotą to ja nie będę się zastanawiać i kombinować ile jest czego tylko daję pracownikowi i ma to napisać.
-
- Stażysta
- Kontakt:
monia77 pisze:Ja księguję na 130/240 bez paragrafu ale pracownik merytoryczny musi mi napisać ile jest nadpłaty żeby wiadomo było jak napisać w zwrocie klientowi. Jeśli klient miał coś wpłacić (zgodnie z decyzją) i wpłacił jedną kwotą to ja nie będę się zastanawiać i kombinować ile jest czego tylko daję pracownikowi i ma to napisać.
zgodzę się z tym ze ma być napisane ile jest nadpłaty. mogę nawet napisać w jakim rozdziale powstała ale nie w jakim paragrafie.. ale księgowa uparta dusza i wciska mi kit bez podania podstawy prawnej
- Kinia001
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
- Kontakt:
Owszem. Pracownik merytoryczny podaje mi z czego kwota wynika. Nadpłata natomiast nie posiada żadnego paragrafu. Takie jest moje zdanie. Ewentualnie dział, rozdział i koniec.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Ja przyjmuje od merytorycznych rozksięgowaną kwotę na należność główna i odsetki np. św rodzinne i to ja księguję w dział, rozdział ,paragraf. Jeśli jest nadpłata , merytoryczni to wykazują to księguję 245/130 bez analityki
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
U mnie tak samo jak Kinia001 i Sara 63 w końcu czemuś konto 245 służy, też jestem księgową:). Czekam aż się wyjaśni i wtedy robię przeksięgowanie albo zwracam delikwentowi.
Oprócz nadpłaty zwrotnych świadczeń - Księgowość przeczytaj również:
Odsetki od zwrotu 500+ z lat ubiegłych
Rozliczenie z wpłaty za duplikat KDR
Refundacja kosztów zadania zlecone
Zapotrzebowanie na dodatek energetyczny
Ankieta ministerstwa o audycie
Dobry start - wynagrodzenia z 300
nienaleznie pobrane - decyzja od Wojewody
Podpisy bankowe - kto podpisuje
Witam czy u Was w jednostkach obowiązują Plany, rozdziały i
czy u was wprowadzili procedury MDR
zwrot zasiłku stałego z ZUS