najem -pilne - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 20 kwie 2015, 10:19

witam... wynajmuje mieszkanie domek jednorodzinny pewnej rodzinie, ona zozyłana dodatek mieszkaniowy, i mam pytanie czy całość może iść na ich konto bezpośrednio wnioskodawcy a my miedzy sobą regulują czynsz i opłaty. nawet napisałam im takie oświadczenie ze całość dodatku proszę przekazać na konto wnioskodawcy, gdyż wszystko jest uregulowane i płaca na bieżąco. ja nie mam konta i nie chce zakładać, a innym sposobem tez nie chce????
małewwwgorzatkainni

Napisano: 20 kwie 2015, 10:23

jeśli jest taka wola to nie widzę przeciwwskazań ale przypominam o obowiązku informowania organu o fakcie że należności regulowane są na bieżąco przez lokatorów (a tak nawiasem również o PIT 5)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2015, 10:25

dziekuje bardzo tak tez myślałam, ale urzędnik wyzwał ze nie że będzie decyzja odmowna
wynajmująca

Napisano: 20 kwie 2015, 10:35

ciekaw jestem z jakiego powodu będzie ta odmowa ? ..... oj sam jestem urzędnikiem i wstyd mi za takich partaczy nic dziwnego że potem jest taka opinia .....
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2015, 10:38

dlatego ze poprosiłam żeby całość wpływała na konto wnioskodawcy a oni powiedziedzieli ze w życiu nie może tak być że dodatek do mnie na konto i KONIEC a reszta do wnioskodawcy. ale ja im mówie ze wyrażam zgode aby całość była przekazywanna na konto właściciela, napisałam oświadczenie i zostawiłam. a oni tylko to będzie decyzja odmowna żegnamy
wynajmująca

Napisano: 20 kwie 2015, 10:46

proszę poczekać na decyzję i jeśli będzie odmowa to niech wnioskodawca sie odwoła ..... z tego powodu nie można dać odmowy
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2015, 11:27

tak zrobie właśnie i tyle. a co im szkodzi przelewac na konto wnioskodawcy masakra
wynajmująca

Napisano: 21 kwie 2015, 7:36

no i dostała odmowną , powołali się na art.8 ust.1, 2 i 3 w uzasadnieniu napisali ze musza przelewać na konto wnioskodawcy i zarządcy domu, a moją prośbę nie mogą uwzlędnić bo byłoby nie zgodne z prawem. i terasz nie wiem czy oni maja racje
wynajmująca

Napisano: 21 kwie 2015, 8:03

no fainie :lol:
a wiec może zacznijmy od podstaw
Art. 2.2) 1. Dodatek mieszkaniowy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 3 i 4, przysługuje....... SPEŁNIONE
Art. 3. 1. Dodatek mieszkaniowy przysługuje osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1, jeżeli średni miesięczny dochód....... SPEŁNIONE
Art. 5. 1. Normatywna powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego ......... nie może przekraczać ... ......... SPEŁNIONE

Innych powodów odmowy przyznania dodatku mieszkaniowego nie ma (chyba że nie wyjdzie z wyliczenia lub wyjdzie coś z wywiadu środowiskowego)
Wnioskodawca niech złoży odwołanie do SKO i się przekona kto ma rację
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 14:27

Dokładnie tak jest. Jeżeli będziesz miała więcej problemów z najmem, to polecam blog o umowie najmu. Jest tam sporo przydatnych informacji, także o najmie z punktu widzenia dodatków.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem