najem w spóldzielni - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 lis 2015, 14:01

Klientka na podstawie umowy najmu zajmuje mieszkanie spółdzielcze. Ponosi opłaty do spółdzielni m.in. za wodę, ścieki, śmieci, c.o i opłaty eksploatacyjne. Tytułem najmu płaci na ręcę właściciela 300 zł czynszu. Do celów dodatku mieszkaniowego powinnam brać pod uwagę czynsz i porównać do zasobu gminnego, czy tylko opłaty eksploatacyjne i porównać do zasobu gminnego. Co szkolenie to inna opcja. Pan Bajor mówił, że powinnam opłaty eksploatacyjne i czynsz zsumować razem i porównać do zasobu gminnego, Pani Ochoska, że tylko opłaty eksploatacyjne a czynsz nas nie interesuje. Proszę doradzcie co zrbić.
majka11

Napisano: 24 lis 2015, 15:33

Wg mnie Pan Bajor ma rację. Ja również tak robię, niezależnie od tego czy jest to mieszkanie w zarządzie spółdzielni czy jakiejs wspólnoty. Nawet jesli opłaty za wynajem tzw tej do reki właściciela nie potwierdzi zarządca, sama ją biorę z umowy i porównuję do czynszu zasobu gminy
Ewcia...
Stażysta
Od: 06 maja 2014, 9:52
Zajmuję się:

Napisano: 24 lis 2015, 18:56

Ja całkiem podobnie.

Tu zgłoszę wątpliwość co do poglądu przedstawionego jako Pani Ochoskiej, bowiem w szczególności przy najmie z zasady występuje obowiązkowo czynsz i nie ma podstawy, by go odrzucić. Z kolei przepisy nie przewidują w takim przypadku „opłat eksploatacyjnych”, jednak praktycznie musimy zmierzyć się z nimi. Problem: jak to uczynić :?: .

Nie ma powodu mocno przejmować się problemem. Jeśli bowiem dodamy co trzeba i porównamy z czynszem gminnym, to ... problem zazwyczaj znika :lol:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2015, 9:16

Nie zupełnie znika. Otóż jak mam porównać tylko opłaty eksploatacyjne to wtedy dodatek jest niższy bo koszty są niższe. Koszty eksploatacyjne w spółdzielni wynoszą 166 zł. , oprócz tego c.o 204zł, woda + ścieki 67zł. oraz śmieci 45zł. Oprócz tego ten nieszczęsny czynsz płatny do rąk wynajmującego w wysokości 300 zł. Metraż mieszkania 43m.kw. , a stawka czynsz regulowanego 7 zł. Jeżeli wezmę po uwagę tylko koszty eksploatacyjne a nie czynsz ( porównany do zasobu gminnego) to dodatek jest niższy o 135 zł. Waszym zdaniem należy przyjąć opłaty w wysokości 166 zł czy 301zł.?
majka11

Napisano: 25 lis 2015, 10:19

mam takie sprawy i mam rozstrzygnięcia SKO, ponieważ porównywałam czynsz tylko ze spółdzielni a te 300 zł, o których mówisz zostawiałam jako, że jest to zapłata dla właściciela mieszkania. Otóż, mam dwa rozstrzygnięcia mówiące że:art.6 ust.4 pkt.5 mówi "inne niż wymienione w pkt. 1-4 opłaty.." itd więc muszę wziąć pod uwagę również te inne opłaty /te które płacą dla właściciela na konto czy gdzie tam.../ No i teraz, jeśli osoba płaci wynajmującemu te 300 zł do ręki, a oprócz tego ponosi opłaty eksploatacyjne, to czynsz porównuję do stawki i dodaję opłaty za świadczenia. Często dodatek wychodzi wyższy niż opłaty dla Zarządcy, ale wg naszego SKO tak jest prawidłowo. Nie mogę nie uznać opłat ponoszonych za wynajem :evil: jest to koszt. Przyjęłabym więc w Twojej sytuacji 301zł :)
tekla

Napisano: 25 lis 2015, 12:37

Powiem szczerze , że do czwartku też tak robiłam jak mówisz tekla, ale od piątkowego szkolenia w Krakowie mam małe wątpliwości bo Pani O.... powiedziała, że w żadnym wypadku nie mogę tego przyjąć. Jak ktoś wynajmuje w zasobach spółdzielni to powinien mieć umowę podnajmu a nie najmu. Ale ja nie mam wpływu na rodzaje umów jakie mi klienci przynoszą. Proszę wypowiedzcie się jak robicie ....
majka11

Napisano: 25 lis 2015, 21:35

majka11 pisze: Ale ja nie mam wpływu na rodzaje umów jakie mi klienci przynoszą.
otóż to. :!: Dlatego
PCW pisze: praktycznie musimy zmierzyć się z nimi.
.
W omawianym przypadku mnie też wychodzi w sumie 7*43=301zł, choć mam wątpliwości co do owego „czynszu regulowanego”. Cóż to jest, albo raczej w którym przepisie można go znaleźć? :o

Zaś Pani O. proponuję udział w dyskusji na naszym forum.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2015, 10:31

Oczywiści chodzi mi o czynsz gminny- czynsz regulowany to moje potoczne słownictwo ale i tak wszyscy wiedzą o chodzi.
majka11

Napisano: 26 lis 2015, 11:00

300 zł do rąk wynajmującego - czyli tzw. odstępne - my liczymy to co potwierdza spółdzielnia
qwer

Napisano: 26 lis 2015, 13:45

qwer, ale te 300 zł jak mówisz odstępne - to też koszt, to właśnie są te "inne opłaty" 8-)
tekla

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x