Nakładanie dodatkowych obowiązków na wnioskodawców

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Belizariusz
Praktykant
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Nakładanie dodatkowych obowiązków na wnioskodawców

Post autor: Belizariusz »

Czy można nakładać dodatkowe obowiązki na wnioskodawców??? U mnie w pracy wykształciła się praktyka, że nakłada się niejako dodatkowe kryteria, które musi spełnić wnioskodawca aby mógł złożyć wniosek. I tak żadamy, aby wnioskodawca i członkowie gospodarstwa domowego byli zarejestrowany w PUP, jeśli nie pracują. Mówimy im, że jest to warunek przyjęcia wniosku wynikający z przepisów ustawy. Tak samo jest, jeśli np. ktoś nie ma uregulowanych spraw alimentów, czy też jeszcze nie zdjął z opłat za śmieci osoby, która się wyprowadziła. Wydaje mi się, że w ustawie o dodatkach mieszkaniowych nie obowiązuje zasada subsydiarności (jak w pomocy społecznej), która mówi o tym, że trzeba wykorzystać najpierw inne instrumenty prawne, aby móc skorzystać z z prawa do dodatku mieszkaniowego.
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Re: Nakładanie dodatkowych obowiązków na wnioskodawców

Post autor: Klara27 »

Pomysł bardzo ciekawy, jednak nie wiem czy tak do końca możemy go stosować w dodatkach.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: Nakładanie dodatkowych obowiązków na wnioskodawców

Post autor: Maxima »

Nie mamy prawa nakładać na wnioskodawcę dodatkowych obowiązków. Nie mamy na to podstawy prawnej.
ODPOWIEDZ