naleznosci - gdzie w bilansie

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
mml

Re: naleznosci - gdzie w bilansie

Post autor: mml »

dostawa i faktura z roku 2017. wydatek w roku 2016 na podstawie pro formy. Nie bedzie ksiegowania w koszty (4) w 2016r.
mml

a alka zwyczajnie sie pomyliła piszac koszt - miała zapewne na mysli,ze opłącone zamówienie stanowi wydatek
alka1234

Post autor: alka1234 »

masz rację mml zwykła pomyłka miałam namysli wydatek więc nie sugeruj się księgowaniem BDMB w bilansie ujmujesz w aktywach w należnościach krótkoterminowych
BDMB wie lepiej czy mam odpowiednie klasyfikacje czy nie no w końcu uważa się za guru tego forum mimo że guzik ma do czynienia z rachunkowościa budżetową i sam robi wodę z mózgu osobą na tym forum i nie tylko na tym jest to facet który kilka lat temu zaczą być aktywny na tym forum i jak sam wówczas stwierdził że się zaczyna tu uczyć budżetówki
więc BDMB z samego zamówienia nie powstaje dostawa niefakturowana tórą to chceżą zaksięgować 4/300 ale skąd ty to masz wiedzieć.....cienki jesteś i poucz się jeszcze trochę cwaniaczku
Zosia1

Post autor: Zosia1 »

Mylnie odczytałam pytanie, oczywiście, że aktywa B.II .Zastanawiam się tylko dlaczego fakturę zaksięgujesz w 2017r. jeżeli dotyczy kosztów grudnia. Mam zapis w polityce, że wyjątek stanowi miesiąc grudzień, w którym ujmuje się zobowiązania uznane dotyczące grudnia z datą wpływu do 20 stycznia (włącznie) następnego roku.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

mml pisze:w 2016r. zapłacono kontrahentowi na podstwie f-ry proforma. fakturę wystawił w 2017r. na koniec roku zostanie mi saldo WN na koncie 201. Gdzie wykazać to w bilansie? wydatek będzie 2016 roku, a koszt 2017?

...jeśli ta usługa była wykonana w 2016 i zapłaciłaś na podstawie proformy to maszt typowe rozliczenia międzyokresowe kosztów. Koszt powinnaś zaksięgować 4/640 a wydatek 201/130. Jak dostaniesz fakturę to zaksięgujesz 640/201. Wejdzie to na wynik roku 2016.

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
mml

zapłaciłam w 2016r. na podstawie faktury proforma.

Faktura i dostawa towaru została zrealizowana w 2017r. nie moge wiec miec kosztu 2016r.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

mml pisze:zapłaciłam w 2016r. na podstawie faktury proforma.

Faktura i dostawa towaru została zrealizowana w 2017r. nie moge wiec miec kosztu 2016r.

...masz rację. Najsensowniejsze i najprostsze byłoby chyba księgowanie 640/130 w 2016, a potem w 2017 jak dostaniesz fakturę 4/640.
mml

a gdzie konto 201?
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

A zatem ciut dłuższe księgowanie może wyglądać tak:
201/130 w 2016 na podstawie WB i 640/201 na podstawie PK do proformy, a potem w 2017 jak dostaniesz fakturę 4/640.

Odpowiada?
mml

czemu chcesz zastosować konto 640 międzyokresowe rozliczenie kosztów? Koszt bedzie w 2017r.

ja 640 stosuje np. co prenumeraty prasy -faktura wystawiana na kwartał przed dostawa towaru
ODPOWIEDZ