Narodziny 2dziecka nowy wniosek czy jak? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 gru 2016, 18:10

W styczniu urodzi sie moje 2 dziecko.
Pobieram tylko 500+, mam zlożyc nowy wniosek z dochodami za 2014r. Skoro nastąpiła utrata dochodu ? Dodatkowo skladam o rodzicielskie mam to odrazu zaznaczyc? Jak to wyglada?
Jatez

Napisano: 28 gru 2016, 19:00

na pewno składasz nowy wniosek, jak nastąpiła utrata dochodu to we wniosku to oświadczasz i dokumentujesz, uzyskanie dochodu musisz zgłosić (jak już będziesz miała decyzje na świadczenie rodzicielskie)
madzia11

Napisano: 28 gru 2016, 21:51

Czyli skladam nowy wniosek. A czy powinnam zglosic teraz tez ta utrate? Czy nie?
Jatez

Napisano: 29 gru 2016, 9:38

jeżeli nastąpiła utrata dochodu to tak zgłaszasz w momencie składania wniosku
madzia11

Napisano: 29 gru 2016, 10:37

Czyli to nie jest zaden problem jesli nie zglosilam tej utraty wczesniej?
Nie ukrywam, ze nie wiedzialam ze trzeba to zglosic zdawalam sobie sprawe ze trzeba zglosic uzyskanie dochodu.
A jak jest z tym rodzicielskim?
Rozumiem ze jest to uzyskany dochod?
Jatez

Napisano: 29 gru 2016, 13:28

składa Pani nowy wniosek o przyznanie świadczenia wychowawczego na nowo narodzone dziecko- pracownik uwzględnia Pani wniosek jako zmianę sytuacji życiowej i wprowadza go do systemu. Dodatkowo przedstawia Pani w tym wniosku wszelkie zmiany, które nastąpiły- utraty dochodów (udokumentowana świadectwem pracy w przypadku umowy; umową zlecenie jeśli taka była, że została zakończona) a także że będzie się Pani starała o świadczenie rodzicielskie- ponieważ będzie ono stanowiło Pani dochód. Do starego wniosku również powinna Pani dostarczyć dokumenty stanowiące utratę Pani dochodu.
krasnal

Napisano: 29 gru 2016, 14:06

Ale w nowym wniosku tylko wpisuje drugie dziecko?
I czy jak nie zglosilam tej utraty to groza mi jakies konsekwencje?
Jatez

Napisano: 29 gru 2016, 15:28

KONSEKWENCJI NIE BĘDZIE BO UTRATA DOCHODU NIE SPOWODUJE, ŻE PANI SIĘ NIE BĘDZIE NALEŻAŁO NA PIERWSZE DZIECKO. W NOWYM WNIOSKU TRZEBA WPISAĆ ŻE CHCE PANI NA DRUGIE DZIECKO A W SKŁADZIE RODZINY WPISAĆ WSZYSTKICH CZŁONKÓW. PRACOWNIK SOBIE ZROBI UTRATĘ WE WNIOSKU NA PIERWSZE DZIECKO I WPROWADZI DRUGI WNIOSEK NA DRUGIE DZIECKO GDZIE DOCHÓD JEST NIEISTOTNY. A JAK BĘDZIE UZYSK Z RODZICIELSKIEGO TO ZNOWU TRZEBA DONIEŚĆ I KAŻDĄ INNĄ ZMIANĘ KTÓRA MA WPŁYW NA PRAWO DOŚWIADCZENIA NIEZWŁOCZNIE TRZEBA ZGŁASZAĆ.
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x