W styczniu urodzi sie moje 2 dziecko.
Pobieram tylko 500+, mam zlożyc nowy wniosek z dochodami za 2014r. Skoro nastąpiła utrata dochodu ? Dodatkowo skladam o rodzicielskie mam to odrazu zaznaczyc? Jak to wyglada?
na pewno składasz nowy wniosek, jak nastąpiła utrata dochodu to we wniosku to oświadczasz i dokumentujesz, uzyskanie dochodu musisz zgłosić (jak już będziesz miała decyzje na świadczenie rodzicielskie)
Czyli to nie jest zaden problem jesli nie zglosilam tej utraty wczesniej?
Nie ukrywam, ze nie wiedzialam ze trzeba to zglosic zdawalam sobie sprawe ze trzeba zglosic uzyskanie dochodu.
A jak jest z tym rodzicielskim?
Rozumiem ze jest to uzyskany dochod?
składa Pani nowy wniosek o przyznanie świadczenia wychowawczego na nowo narodzone dziecko- pracownik uwzględnia Pani wniosek jako zmianę sytuacji życiowej i wprowadza go do systemu. Dodatkowo przedstawia Pani w tym wniosku wszelkie zmiany, które nastąpiły- utraty dochodów (udokumentowana świadectwem pracy w przypadku umowy; umową zlecenie jeśli taka była, że została zakończona) a także że będzie się Pani starała o świadczenie rodzicielskie- ponieważ będzie ono stanowiło Pani dochód. Do starego wniosku również powinna Pani dostarczyć dokumenty stanowiące utratę Pani dochodu.
KONSEKWENCJI NIE BĘDZIE BO UTRATA DOCHODU NIE SPOWODUJE, ŻE PANI SIĘ NIE BĘDZIE NALEŻAŁO NA PIERWSZE DZIECKO. W NOWYM WNIOSKU TRZEBA WPISAĆ ŻE CHCE PANI NA DRUGIE DZIECKO A W SKŁADZIE RODZINY WPISAĆ WSZYSTKICH CZŁONKÓW. PRACOWNIK SOBIE ZROBI UTRATĘ WE WNIOSKU NA PIERWSZE DZIECKO I WPROWADZI DRUGI WNIOSEK NA DRUGIE DZIECKO GDZIE DOCHÓD JEST NIEISTOTNY. A JAK BĘDZIE UZYSK Z RODZICIELSKIEGO TO ZNOWU TRZEBA DONIEŚĆ I KAŻDĄ INNĄ ZMIANĘ KTÓRA MA WPŁYW NA PRAWO DOŚWIADCZENIA NIEZWŁOCZNIE TRZEBA ZGŁASZAĆ.