nie dla 500 zł na dziecko - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 11 z 13    [ Posty: 127 ]

Napisano: 29 gru 2015, 13:28

Cytat z MPiPS : "Po zakończeniu etapu uzgodnień międzyresortowych szacunkowe wydatki na realizację programu w 2016 r. wynoszą 17,2 mld zł. Wynika to z wprowadzonej na tym etapie prac legislacyjnych zmiany polegającej na niewliczaniu do dochodu świadczenia wychowawczego (500 zł) w przypadku ubiegania się o świadczenia z pomocy społecznej świadczeń rodzinnych, świadczeń z funduszu alimentacyjnego, stypendiów dla uczniów i studentów, dodatków mieszkaniowych i dodatków energetycznych. Jest to zgodne z licznie zgłaszanymi postulatami".
Socjal 1

Napisano: 29 gru 2015, 14:29

Bo socjalni są w stanie przewidzieć pewne rzeczy. Mam nadzieję, że rządzący dadzą możliwość kontroli wydatkowania tych kwot.
Sama korzystając z tej pomocy na drugie dziecko przyjmę do wiadomości, że koleżanka na której rejonie mieszkam może mnie skontrolować.
A z drugiej strony.... Część rodzin "popłynie" i wyjdzie szydło z worka ( bez skojarzeń proszę ).

Według mnie jeśli chcą sporo wprowadzić tę pomoc to powinna być zróżnicowana kwotowo. Np. 200 zl na dzieci rodzin niepracujących, 500 dla dzieci rodzin pracujących. Bez względu na dochód. To by się nasze panie i panowie może ruszyli do roboty.
cctcgggc

Napisano: 29 gru 2015, 15:40

Jestem przerazona tym programem. Mam panie w terenie ktore nigdy nie pracowaly z wlasnego lenistwa i nigdy pracowac nie beda o czym otwarcie mowia. "Nie bede ponizac sie za 1500 zl miesiecznie" . Teraz otrzymaja mnostwo pieniedzy a rodziny uczciwie zarabiajace nie dostana ani rodzinnego ani stypendiow nic. Sa rodziny ktore maja naprawde ciezko bo choroba nie pozwala podjac zatrudnienia a wiekszosc to lenie, oszusci i wlasnie tacy otrzymaja teraz za nic mnostwo pieniedzy a dzieci pokoncza 18 lat i co dalej. Duzo osob nie bedzie mialo wypracowanych lat do emerutury i bedzie korzystac z pomocy spol. Do konca zycia. Zreszta ich dzieci tez, nienauczone pracy i uczciwosci. Wniosek jeden za chwile w polsce nie bedzie oplacalalo sie pracowac uczciwie.
Pracowniksocj.46

Napisano: 29 gru 2015, 17:21

Jestem na NIE.... aby było sprawiedliwie to na wszystkie dzieci rodzice powinni dostać po równo..... po co debilne 500zł wprowadzać i to dla wybranych ???
Lepiej zmienić ustawę o zasiłkach rodzinnych aby rodzice dostali zasiłki rodzinne po równo np.po 400zł ale na wszystkie dzieci i bez względu na dochody.
@@@

Napisano: 29 gru 2015, 17:24

A ja jestem bardzo ciekawa, dlaczego akurat środowisko p. socjalnych tak tu ostro protestuje przeciw 500 zł na dziecko dla klientów Mops. Dlaczego inne środowiska zawodowe mają to gdzieś.
jaja

Napisano: 29 gru 2015, 19:08

Środowisko pracownikow socjalnych protestuje ponieważ to my wiemy jak w rzeczywistości w praktyce wyglada wspolpraca z rodzinami korzystajacymi z pomocy spolecznej, wiemy co to za rodziny i ze czesto z wlasnego lenistwa probuja wyludzic zasilki np. Ukrywajac swoje zatrudnienie na czarno. 500 zl na dziecko nie sprawi ze alkoholik przestanie pic i zamiast tego kupi dziecku np. Nowe buty. 500 zl w takiej rodzinie sprawi ze zamiast taniego wina kupi sobie wodke. Uwazam ze nalezy wspomagac rodziny ktore zmagaja sie z niepelnosprawnoscia, choroba a nie leniwe panie dlatego obecne zalozenia do projektu 500 zl na dziecko sa nie do zaakceptowania. Powinno sie wspierac osoby pracujace lub chore a nie leniwe lub pracujace na czarno.
Do jaja

Napisano: 29 gru 2015, 19:11

@ up
Gdyż inne środowiska nie są tak blisko tych grup społecznych , które są klYentami łopieki.
MSC

Napisano: 29 gru 2015, 23:19

Do jaja pisze:Środowisko pracownikow socjalnych protestuje ponieważ to my wiemy jak w rzeczywistości w praktyce wyglada wspolpraca z rodzinami korzystajacymi z pomocy spolecznej, wiemy co to za rodziny i ze czesto z wlasnego lenistwa probuja wyludzic zasilki np. Ukrywajac swoje zatrudnienie na czarno. 500 zl na dziecko nie sprawi ze alkoholik przestanie pic i zamiast tego kupi dziecku np. Nowe buty. 500 zl w takiej rodzinie sprawi ze zamiast taniego wina kupi sobie wodke. Uwazam ze nalezy wspomagac rodziny ktore zmagaja sie z niepelnosprawnoscia, choroba a nie leniwe panie dlatego obecne zalozenia do projektu 500 zl na dziecko sa nie do zaakceptowania. Powinno sie wspierac osoby pracujace lub chore a nie leniwe lub pracujace na czarno.
Brawo! Wiemy co to za rodziny!!! No śmiało! Podziel się "Waszą wiedzą"
Że pracują na czarno? A dlaczego Twoim zdaniem pracują na czarno? Z lenistwa? Może to dla nich jedyny sposób na utrzymanie swoich rodzin? Pracując za minimum socjalne polak musi odprowadzić ok 2400 złotych podatku rocznie, żebyś Ty miał(a) wypłatę!! Masz trójkę dzieci i pracuj "na biało" za 1700 na rękę....a Pani w MOPS powie, że my Was znamy:(( że się nie należy bo to i owo; i nie mów mi, że liczy się tylko dochód bo to bzdura.
Alkoholicy? Ludzi mających problemy z alkoholem jest w naszym kraju nie mało i to w każdej grupie zawodowej i społecznej(ok 12% dorosłych Polaków nadużywa alkoholu niszcząc sobie zdrowie).Widzisz tylko tych w Mops-ach?
Opieka Społeczna nie jest od "rozdawania" pieniędzy tylko od pracy dla społeczeństwa. Nie Wam decydować o tym
komu rząd "da" pieniądze z opodatkowania m.in. mojej pracy.A Wasze wypłaty w całości pochodzą z budżetu, czy mi się to podoba czy nie. I nie płaczę choć trafia mnie czasem jak widzę na co wydajecie grube pieniądze.
rozczarowany

Napisano: 30 gru 2015, 7:31

Zazdrościmy tym co pracują na czarno. Bo wyciągają więcej niż my. Tylko mogą zaniżyć ten dochód do kwoty nawet 1/10 tego co dostają. I robią to. A my nie możemy. Bo my mamy na wszystko papiery.
A to co odczuwamy to frustracja. Bo TEŻ jesteśmy ludźmi. Czujemy. Myślimy.
Ja nie dążę do tego by innym zabrać. Tylko mnie też dajcie.
A od naszych wypłat tez jest odprowadzany podatek.
ifigog

Napisano: 30 gru 2015, 18:48

Skoro rząd wprowadza 500 zł także dla klientów Mops, to po co wy się pracownicy wielce rzucacie w tej kwestii? Tak was to boli? Chcielibyście, aby dzieci klientów to całe życie miały gorzej? Pijaki? To dlaczego nie obligujecie do leczenia? Przecież macie takie uprawnienia! Pracujący na czarno? To wyłapcie ich, skoro tacy mądrzy jesteście? To wcale nie jest takie trudne. No przecież chcecie dokonywać pracy socjalnej....A co robicie? Gnębicie tylko ludzi. Powiem wam tak : rząd doskonale wie, ze jest szara strefa. Można by szybko ją zlikwidować. Ale nie robi tego. A wy się wtrącacie?? A wiecie dlaczego tego nie robi? Bo w ten sposób ludziska jeszcze jakoś sobie radzą, a ta, to by doszło do rewolucji. A czy to wina człowieka, ze pracodawca nie chce mu dać umowy? Nie. Załózcie protest przecie pracodawcom wykorzystującym biednych ludzi. A czasem i ci pracodawcy wyjścia nie mają, żeby firmeczkę utrzymać na powierzchni.
franuleńka

Strona 11 z 13    [ Posty: 127 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x