nie dla 500 zł na dziecko - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 10 z 13    [ Posty: 127 ]

Napisano: 22 gru 2015, 13:37

yrena pisze:Do Granda - prawdziwa nauka, to jesr nauka dzienna, a nie wieczorowa czy zaoczna. Pracujacy studenci ucza sie byle jak, aby zaliczyc. W naszym miescie pracodawcy nie chca zatrudniac po studiach zaocznych.
Zapomniałem dodać, że były to studia dzienne. Udało mi się jednak wygospodarować parę godzin po południu oraz w weekendy na to aby pracować.
grand

Napisano: 22 gru 2015, 19:48

Hehehe Spróbuj studiować w ten sposób powazniejszy kierunek np. medycynę czy prawo. Nie ma szans. Pracować to można sobie studiując pracę socjalną, czyli łatwy kierunek.
jaja

Napisano: 23 gru 2015, 10:21

wg nowego projektu świadczenie wychowawcze nie będzie sie wliczać do dochodu do pomocy społecznej :)
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 26 gru 2015, 12:42

No właśnie nasz rząd zmienił zdanie i faktycznie ogłasza, ze jednak nie bedzie się wliczało do dochodu do Pomocy.
jaja

Napisano: 26 gru 2015, 22:28

Szkoda ze np ja nie otrzymam tych pieniedzy bo 800 mam na osobe:
Wysyarczy 500zl alimentow plus wyplata i juz przkraczam o troche ponad 100zl.I gdzie tu sprawiedliwosc?
To znaczy ze na mus mam plodzic 2 dziecko bo dostane 1000zl? Wolne zarty...
To samo z renta znajoma alimenty ma i najnizsza rodzinna rente do tego dodatek mieszkaniowy i rodzinne i tez przekroczy rewelacja!
Jejejs

Napisano: 28 gru 2015, 15:45

Ja również jestem przeciwna "500 zł" na dziecko w takiej formie i kwocie. Przeczytajcie jaka jest wielkość świadczeń rodzinnych w innych krajach:
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... i-w-ueeog/

Płaca minimalna w Polsce-ok.409 euro-świadczenie 500 zł na dziecko-125 euro 1/3 zarobków to świadczenie na dziecko. Płaca minimalna w Holandii-1.500 euro, świadczenie na dzieci:63,77,91 euro. Podobnie w Norwegii. Nie rozumiem kto normalny wymyślił taką kwotę świadczenia w porównaniu do naszej płacy minimalnej? W bogatej Holandii i Norwegii są mniejsze zasiłki niż oni chcą przyznać. To nie jest normalne.
wik456

Napisano: 28 gru 2015, 19:09

Pomysł z tym 500zł ma wiele minusów, dla mnie jednym z poważniejszych jest brak kryterium dochodowego, jakiejś górnej granicy, do której to będzie przyznawane. Tym samym pieniądze trafią także do bogatych i bardzo bogatych rodzin.
Co w tym złego? - otóż idea pomocniczości polega na swego rodzaju składce (np. w formie podatków) bogatszych na rzecz biedniejszych i wówczas możemy mówić o pewnej solidarności społecznej. W przypadku programu 500 zł na dziecko - pieniądze przepłyną czasami od ludzi biedniejszych (złożymy się przecież wszyscy) do bogatszych, którzy akurat mają 2 lub więcej dzieci.
Biorąc pod uwagę, że taki przepływ gotówki zawsze generuje koszty (koszt obsługi - zabrania pieniędzy z jednej strony i rozdania z drugiej) to cały ten program, łagodnie mówiąc - powinien być "nieco" lepiej przemyślany.
Xman

Napisano: 29 gru 2015, 9:39

Czy my mamy drewniane klapy na oczach? To jest najnormalniejsza pomoc dla wszystkich rodzin, nie tylko, jak to miało miejsce dotychczas, tylko dla osób, które korzystają z pomocy społecznej. moje koleżanki bardzo cieszą się, ze dostana po 500 złotych na dziecko, bo maja dochód mniejszy na osobę niż 800 zł. Takiej " podwyżki" nigdy nikt nie dostanie z nas. Cieszmy się, chociaż moim skromnym zdaniem 500 złotych powinien dostać rodzic pracujący zawodowo. Wówczas to nasze PANIE, którym się nie opłaca pracować ruszyłyby wreszcie do roboty.
aisza

Napisano: 29 gru 2015, 9:42

aisza pisze:Czy my mamy drewniane klapy na oczach? To jest najnormalniejsza pomoc dla wszystkich rodzin, nie tylko, jak to miało miejsce dotychczas, tylko dla osób, które korzystają z pomocy społecznej. moje koleżanki bardzo cieszą się, ze dostana po 500 złotych na dziecko, bo maja dochód mniejszy na osobę niż 800 zł. Takiej " podwyżki" nigdy nikt nie dostanie z nas. Cieszmy się, chociaż moim skromnym zdaniem 500 złotych powinien dostać rodzic pracujący zawodowo. Wówczas to nasze PANIE, którym się nie opłaca pracować ruszyłyby wreszcie do roboty.

JESTEM CAŁKOWICIE ZA :)
ttttaaaaaa

Napisano: 29 gru 2015, 11:55

Właśnie dzisiaj z Kierownikiem wystosowałyśmy do MPiPS pismo z naszymi uwagami do tego programu 500 plus. Na stronie MPiPS są wszystkie informacje na temat tego programu a w związku z tym, że obecnie trwają konsultacje społeczne i istnieje możliwość zgłaszania swoich uwag, to uczyniłyśmy to. Na adres mailowy: [email protected] Więc proszę składajcie swoje uwagi i sugestie na ten adres. Tylko wtedy może mieć oddźwięk.
asia1978

Strona 10 z 13    [ Posty: 127 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x