Zapomniałem dodać, że były to studia dzienne. Udało mi się jednak wygospodarować parę godzin po południu oraz w weekendy na to aby pracować.yrena pisze:Do Granda - prawdziwa nauka, to jesr nauka dzienna, a nie wieczorowa czy zaoczna. Pracujacy studenci ucza sie byle jak, aby zaliczyc. W naszym miescie pracodawcy nie chca zatrudniac po studiach zaocznych.
nie dla 500 zł na dziecko
Re: nie dla 500 zł na dziecko
Hehehe Spróbuj studiować w ten sposób powazniejszy kierunek np. medycynę czy prawo. Nie ma szans. Pracować to można sobie studiując pracę socjalną, czyli łatwy kierunek.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR i inne
- Kontakt:
wg nowego projektu świadczenie wychowawcze nie będzie sie wliczać do dochodu do pomocy społecznej 

No właśnie nasz rząd zmienił zdanie i faktycznie ogłasza, ze jednak nie bedzie się wliczało do dochodu do Pomocy.
Szkoda ze np ja nie otrzymam tych pieniedzy bo 800 mam na osobe:
Wysyarczy 500zl alimentow plus wyplata i juz przkraczam o troche ponad 100zl.I gdzie tu sprawiedliwosc?
To znaczy ze na mus mam plodzic 2 dziecko bo dostane 1000zl? Wolne zarty...
To samo z renta znajoma alimenty ma i najnizsza rodzinna rente do tego dodatek mieszkaniowy i rodzinne i tez przekroczy rewelacja!
Wysyarczy 500zl alimentow plus wyplata i juz przkraczam o troche ponad 100zl.I gdzie tu sprawiedliwosc?
To znaczy ze na mus mam plodzic 2 dziecko bo dostane 1000zl? Wolne zarty...
To samo z renta znajoma alimenty ma i najnizsza rodzinna rente do tego dodatek mieszkaniowy i rodzinne i tez przekroczy rewelacja!
Ja również jestem przeciwna "500 zł" na dziecko w takiej formie i kwocie. Przeczytajcie jaka jest wielkość świadczeń rodzinnych w innych krajach:
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... i-w-ueeog/
Płaca minimalna w Polsce-ok.409 euro-świadczenie 500 zł na dziecko-125 euro 1/3 zarobków to świadczenie na dziecko. Płaca minimalna w Holandii-1.500 euro, świadczenie na dzieci:63,77,91 euro. Podobnie w Norwegii. Nie rozumiem kto normalny wymyślił taką kwotę świadczenia w porównaniu do naszej płacy minimalnej? W bogatej Holandii i Norwegii są mniejsze zasiłki niż oni chcą przyznać. To nie jest normalne.
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... i-w-ueeog/
Płaca minimalna w Polsce-ok.409 euro-świadczenie 500 zł na dziecko-125 euro 1/3 zarobków to świadczenie na dziecko. Płaca minimalna w Holandii-1.500 euro, świadczenie na dzieci:63,77,91 euro. Podobnie w Norwegii. Nie rozumiem kto normalny wymyślił taką kwotę świadczenia w porównaniu do naszej płacy minimalnej? W bogatej Holandii i Norwegii są mniejsze zasiłki niż oni chcą przyznać. To nie jest normalne.
Pomysł z tym 500zł ma wiele minusów, dla mnie jednym z poważniejszych jest brak kryterium dochodowego, jakiejś górnej granicy, do której to będzie przyznawane. Tym samym pieniądze trafią także do bogatych i bardzo bogatych rodzin.
Co w tym złego? - otóż idea pomocniczości polega na swego rodzaju składce (np. w formie podatków) bogatszych na rzecz biedniejszych i wówczas możemy mówić o pewnej solidarności społecznej. W przypadku programu 500 zł na dziecko - pieniądze przepłyną czasami od ludzi biedniejszych (złożymy się przecież wszyscy) do bogatszych, którzy akurat mają 2 lub więcej dzieci.
Biorąc pod uwagę, że taki przepływ gotówki zawsze generuje koszty (koszt obsługi - zabrania pieniędzy z jednej strony i rozdania z drugiej) to cały ten program, łagodnie mówiąc - powinien być "nieco" lepiej przemyślany.
Co w tym złego? - otóż idea pomocniczości polega na swego rodzaju składce (np. w formie podatków) bogatszych na rzecz biedniejszych i wówczas możemy mówić o pewnej solidarności społecznej. W przypadku programu 500 zł na dziecko - pieniądze przepłyną czasami od ludzi biedniejszych (złożymy się przecież wszyscy) do bogatszych, którzy akurat mają 2 lub więcej dzieci.
Biorąc pod uwagę, że taki przepływ gotówki zawsze generuje koszty (koszt obsługi - zabrania pieniędzy z jednej strony i rozdania z drugiej) to cały ten program, łagodnie mówiąc - powinien być "nieco" lepiej przemyślany.
Czy my mamy drewniane klapy na oczach? To jest najnormalniejsza pomoc dla wszystkich rodzin, nie tylko, jak to miało miejsce dotychczas, tylko dla osób, które korzystają z pomocy społecznej. moje koleżanki bardzo cieszą się, ze dostana po 500 złotych na dziecko, bo maja dochód mniejszy na osobę niż 800 zł. Takiej " podwyżki" nigdy nikt nie dostanie z nas. Cieszmy się, chociaż moim skromnym zdaniem 500 złotych powinien dostać rodzic pracujący zawodowo. Wówczas to nasze PANIE, którym się nie opłaca pracować ruszyłyby wreszcie do roboty.
aisza pisze:Czy my mamy drewniane klapy na oczach? To jest najnormalniejsza pomoc dla wszystkich rodzin, nie tylko, jak to miało miejsce dotychczas, tylko dla osób, które korzystają z pomocy społecznej. moje koleżanki bardzo cieszą się, ze dostana po 500 złotych na dziecko, bo maja dochód mniejszy na osobę niż 800 zł. Takiej " podwyżki" nigdy nikt nie dostanie z nas. Cieszmy się, chociaż moim skromnym zdaniem 500 złotych powinien dostać rodzic pracujący zawodowo. Wówczas to nasze PANIE, którym się nie opłaca pracować ruszyłyby wreszcie do roboty.
JESTEM CAŁKOWICIE ZA

Właśnie dzisiaj z Kierownikiem wystosowałyśmy do MPiPS pismo z naszymi uwagami do tego programu 500 plus. Na stronie MPiPS są wszystkie informacje na temat tego programu a w związku z tym, że obecnie trwają konsultacje społeczne i istnieje możliwość zgłaszania swoich uwag, to uczyniłyśmy to. Na adres mailowy: [email protected] Więc proszę składajcie swoje uwagi i sugestie na ten adres. Tylko wtedy może mieć oddźwięk.
Oprócz nie dla 500 zł na dziecko - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Proszę pomózcie Nie wiem co robić
jaką maksymalna pomoc można przyznać
ubezwłasnowolnienie podopiecznego
jaki kontrakt
rodzinne - forma rzeczowa
brak wywiadu
wysokość zasiłku
zasiłek stały a emerytura
DPS odpłatnośc
ODBIÓR ZASIŁKU
dofinansowanie do zakupu opału
szukam pracy na Podkarpaciu od stycznia