nie kumam sygnity

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
kalia88

nie kumam sygnity

Post autor: kalia88 »

Babka złożyła u nas wniosek na sp, zp i dodatki. Wniosek na komisję złożony w lutym a do nas w marcu. Ksztalcenie i reh. program wyrównuje od luetego wiec ok ale samotne wyrównuje 80,00 zł tylko od marca a czy nie powinno tez wyrównać od lutego Zgodnie z art. 24 ust. 2a. ???
kalia88

Re: nie kumam sygnity

podpowie ktoś bo wiszę nad decyzją?
on on

Post autor: on on »

nie kumasz ustawy którą powinnaś mieć w jednym palcu a nie sygnity w artykule który przytoczyłaś jest mowa o zasiłku pielęgnacyjnym oraz świadczeniu pielęgnacyjnym
kalia88

jest mowa o świadczeniu uzaleznionym od niepełnosprawności a dodatek z tyt. samotnego wychowywania moim zdaniem jest także uzależniony od tego czy istnieje niepełnosprawność tak samo jak ksztalcenie i rehabilitacja.

Aczkolwiek dzięki za odpowiedż, mogę się oczywiscie mylic.

Moze ktoś jeszcze się wypowie?
madzia11

Post autor: madzia11 »

oczywiście, że wszystko należy wyrównać od lutego

on on chyba ty nie kumasz ustawy. w art. 24 ust. 2 jest mowa o świadczeniach uzależnionych od niepełnosprawności
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

kalia, masz oczywiście rację. Wszystkie świadczenia uzależnione od niepełnosprawności przysługują od lutego.

on on,
zanim zaczniesz innym zarzucać nieznajomość ustawy upewnij się, że sam pracujesz na aktualnym tekście. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kalia88

dziękuje za pomoc, byłam przekonana ze tak ma być tylko ten program mnie troszkę zmylił.
kalia88

a jeszcze jedno..
Odnosnie przyznania Śp. wniosek zlożony na komisję 21-02-2014, z up Pani wyrejestrowała się 11-02-2014, wniosek u nas w marcu jak pisałam.
Przyznalibyście od dnia 21-02-2014 czy od marca??
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

kalia88 pisze:a jeszcze jedno..
Odnosnie przyznania Śp. wniosek zlożony na komisję 21-02-2014, z up Pani wyrejestrowała się 11-02-2014, wniosek u nas w marcu jak pisałam.
Przyznalibyście od dnia 21-02-2014 czy od marca??
Szczerze to ja bym przyznał od 01.02.2014, posiadanie statusu osoby bezrobotnej nie jest przecież zatrudnieniem ani inna pracą zarobkową. Co więcej po przyznaniu od 01.02.14 to PUP jest zobowiązany zweryfikowac swoje rejestry, gdyż osoba uprawniona do ŚP nie może posiadac statusu bezrobotnej.
Jeśli masz wątpliwości, przyznaj od daty wykreślenia z rejestru bezrobotnych , tj. 11.02.2014, na pewno nie od marca.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2014, 9:45 przez kronos79, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
agga

Post autor: agga »

ogólnie to trzeba byłoby jej przyznać od 1 lutego (od miesiąca złożenia na komisję), ale skoro się wyrejestrowała z PUP 11.02 to od dnia wyrejestrowania się z PUP
ODPOWIEDZ