Ja uważam, że robimy ściganie na podstawie starej decyzji o uchylaniu. Prokuratura pisze, ze umarza postępowanie za okres od ... do np.22-02.2015. A od 22-02.2015 sytuacja dalej się powtarza,niech sprawdzają niech ścigają i pewnie znowu umorzą. Nie ma w ustawie że tego nie robimy.
źle postawione pytanie. Żeby podjąć działania to musisz mieć do nich podstawę - art. 6 kpa.
Co robimy z dłużnikiem za pierwszym razem (i w przypadku gdy sytuacja uległa zmianie) reguluje art. 5.
W przypadku ponownego wniosku sytuację reguluje art. 5a. Konia z rzędem temu kto znajdzie w tym art. podstawę do wysyłania do prokuratury i starosty. Lub dobry koniak dam.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Dla mnie niedokończone. Skoro prokuratura umorzyła za jakiś konkretny okres, to chociaż do prokuratury żeby wszczeła postępowanie na kolejny okres, bo prawko już zabrane. Chyba, że nowy kierowca, to wtedy byłby jakiś haczyk na nich a teraz?............bez sensu
a jeśli w poprzednich okresach dłużnikowi nie wydałam decyzji uznającej go za uchylającego się - to normalnie robię wszczęcie, wydaję decyzję i prokuratura? czy kończę na dec. o uznaniu?
Byłam na szkoleniu w piątek i jeślii wezwanie było 18 lub po 18 września to jeśli dł. nie stawił się na wywiad to tylko informujemy o ty, komornika lub ewentualnie OWD i koniec (art. 5a ust. 2)