niebieska karta

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
~------

niebieska karta

Post autor: ~------ »

zakładamy czy nie? kazdy inaczej pisze...
~AgnieszkaK

Re: niebieska karta

Post autor: ~AgnieszkaK »

zakładamy.
Nie zapominajmy o tym , że kiedy wypełniamy nasze obowiązki i stwierdzamy przemoc, zakładamy niebieska kartę!!Każdy kto w trakcie pełnienia czynności służbowych poweźmien taka informacje ma taki obowiązek. Sama ustawa nas od tego obowiązku nie zwalnia.
Jesli załozysz juz taka karte to poinformuj policję, przeslij do zespołu, ponieważ w obiegu ma być już tylko jedna karta. Nie ma znaczenia kto ja załozy, ale ma byc tylko jedna.
~ola

Post autor: ~ola »

A jesli rodzina ma założoną Niebieską Karte przez Policję to czy ja mam też założyc Niebieska Kartę? czy założyć tylko pracę socjalną?
~iwona

Post autor: ~iwona »

założyć Niebieską Kartę i ją realizować w ramach pracy socjalnej.
~AgnieszkaK

Post autor: ~AgnieszkaK »

nie zakładać, po co! nie ma takiej potrzeby!!!weź kopie z Policji.
przepisy po to wprowadzono aby nie dublować procedur.
~Tyna

Post autor: ~Tyna »

oczywiście że nie ma potrzeby zakładać drugiej. Po co narażać ofiarę przemocy na stek tych samych pytań w niewielkim odstępie czasu? Powinna w obiegu krążyć jedna i na jej podstawie być realizowana ewentualna współpraca między policją a ośrodkiem.
~asiula83

Post autor: ~asiula83 »

Też uważam, ze nie powinno się powielać NB, w moim ośrodku jednak zakładamy pomimo tego że jest na Policji.
~jaga

Post autor: ~jaga »

Jaką Niebieską Kartę? Wzór druku obowiązywał \"nie dłużej niż 6 m-cy od wejścia nowelizacji\" tj. do końca roku a nowego wzoru druku jeszcze nie ma bo nie weszło nowe rozporządzenie do ustawy.
~jola

Post autor: ~jola »

jaga ma rację - czekamy na przepisy wykonawcze i robimy swoje.
~~mp

Post autor: ~~mp »

tak jaga, ale prawo jest prawem i jest po stronie Agnieszki. Do czasu kiedy projekt nie wejdzie w życie, obowiązują dotychczasowe zasady!

Proszę pamiętać.
ODPOWIEDZ