P O M O C Y ! ! ! P R O S Z E ! ! !

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
~TrzebaŻyć

P O M O C Y ! ! ! P R O S Z E ! ! !

Post autor: ~TrzebaŻyć »

Witam!
Mam parę pytań, mam nadzieję że ktoś mi pomoże, doradzi co i jak, bo za bardzo nie mam do kogo się z tym zgłosić i wypytać, a to wszystko jest mi bardzo potrzebne. No więc tak:
Od dłuższego czasu jesteśmy (ja, mama i moja młodsza siostra) poniewierane, wyzywane i bite przez mojego ojca alkoholika już nie mamy siły z nim żyć. Mieszkamy na wsi w jego rodzinnym domu, wszystkie opłaty płaci mama, która wyjeżdża za granice. Czasami siedzimy w domu bez prądu, gazu i ogrzewania bo wszystko ojciec nam wyłącza. Już nie wytrzymałyśmy i zadzwoniłyśmy na policje, przyjechali ale... Szczerze to za wiele nie zdziałali, wypisali te niebieskie kartki kazali się mu zgłosić dzisiaj na 14 (ciekawa jestem czy dotrze a w ogóle to jeśli nie dotrze to co mogą mu zrobić???) no a on przy przesłuchaniu oczywiście wszystko przekręcał, ze on utrzymuje rodzinę (nie pracuje od 6 lat), że w ogóle nie pije tylko dzisiaj sobie łyknął, że to my się nad nim znęcamy, że go bijemy itd... Nie mamy siły już z nim żyć pod jednym dachem, w nocy spać nie możemy, w dzień siedzimy w jednym pokoju żeby z nim się nie spotkać i nie oberwać. Postanowiłyśmy się wyprowadzić. Mamy upatrzone mieszkanie w mieście. I teraz mam pytania.
1. Czy mamy prawo do jakiejkolwiek pomocy finansowej.
2. Czy mamy się wymeldować z domu.
3. Czy jeśli na niego wszystko jest zapisane (prąd, gaz, dom etc) i nie będzie tego płacił to czy mogą nas się czepić o zapłacenie zaległości.
Jeśli jeszcze cokolwiek wiecie na ten temat pomóżcie doradzić PROSZE!!!
~lilka

Re: P O M O C Y ! ! ! P R O S Z E ! ! !

Post autor: ~lilka »

niebieska karta powinna wszystko załatwić art. 207 kk (kodeksu karnego) a jeżeli chodzi o pieniądze to sytuacja dochodowa rodziny
~hala

Post autor: ~hala »

zwroccie sie do mopsu lub komisji przeciwdzialania alkolizmow
napewno wam pomoga
~TrzebaŻyć

Post autor: ~TrzebaŻyć »

Sytuacja dochodowa jest taka że nie ma jej wcale, jedynie utrzymujemy sie z tego gdy mama wyjedzie za granice to jest nasz dochód, ale raczej to nie wlicza sie, bo mama nie jest zatrudniona jak pracownik. A co do niebieskiej kart, jesli nie zglosi sie na podana godzine przez policjanta to co wtedy?
TrzebaŻyć
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TrzebaŻyć »

A jesli wyprowadzimy sie od ojca i zamieszkamy gdzies indziej, a on ma zalozona karte niebieska czy ma prawo starac sie o prawo do wiedzenia gdzie mieszkamy, bo mam niepełnioletnia siostre.
~AgnieszkaK

Post autor: ~AgnieszkaK »

Proszę udać się do pracownika socjalnego do ośrodka pomocy w waszej gminie.
Tutaj nie udzielamy żadnych porad, ponieważ nie mamy wglądu w waszą sytaucję. Poza tym nie jest do tego odpowiednie miejsce.
To forum dla pracowników socjalnych.
~Konrad-pcpr

Post autor: ~Konrad-pcpr »

\"to forum dla pracowników socjalnych\"

A gdzie tak napisane?? ja pracuję w referacie ds. DPS\'ów, tzn że nie mogę nic pisać??
ODPOWIEDZ