Witam!
Mam parę pytań, mam nadzieję że ktoś mi pomoże, doradzi co i jak, bo za bardzo nie mam do kogo się z tym zgłosić i wypytać, a to wszystko jest mi bardzo potrzebne. No więc tak:
Od dłuższego czasu jesteśmy (ja, mama i moja młodsza siostra) poniewierane, wyzywane i bite przez mojego ojca alkoholika już nie mamy siły z nim żyć. Mieszkamy na wsi w jego rodzinnym domu, wszystkie opłaty płaci mama, która wyjeżdża za granice. Czasami siedzimy w domu bez prądu, gazu i ogrzewania bo wszystko ojciec nam wyłącza. Już nie wytrzymałyśmy i zadzwoniłyśmy na policje, przyjechali ale... Szczerze to za wiele nie zdziałali, wypisali te niebieskie kartki kazali się mu zgłosić dzisiaj na 14 (ciekawa jestem czy dotrze a w ogóle to jeśli nie dotrze to co mogą mu zrobić???) no a on przy przesłuchaniu oczywiście wszystko przekręcał, ze on utrzymuje rodzinę (nie pracuje od 6 lat), że w ogóle nie pije tylko dzisiaj sobie łyknął, że to my się nad nim znęcamy, że go bijemy itd... Nie mamy siły już z nim żyć pod jednym dachem, w nocy spać nie możemy, w dzień siedzimy w jednym pokoju żeby z nim się nie spotkać i nie oberwać. Postanowiłyśmy się wyprowadzić. Mamy upatrzone mieszkanie w mieście. I teraz mam pytania.
1. Czy mamy prawo do jakiejkolwiek pomocy finansowej.
2. Czy mamy się wymeldować z domu.
3. Czy jeśli na niego wszystko jest zapisane (prąd, gaz, dom etc) i nie będzie tego płacił to czy mogą nas się czepić o zapłacenie zaległości.
Jeśli jeszcze cokolwiek wiecie na ten temat pomóżcie doradzić PROSZE!!!
P O M O C Y ! ! ! P R O S Z E ! ! !
Re: P O M O C Y ! ! ! P R O S Z E ! ! !
niebieska karta powinna wszystko załatwić art. 207 kk (kodeksu karnego) a jeżeli chodzi o pieniądze to sytuacja dochodowa rodziny
zwroccie sie do mopsu lub komisji przeciwdzialania alkolizmow
napewno wam pomoga
napewno wam pomoga
Sytuacja dochodowa jest taka że nie ma jej wcale, jedynie utrzymujemy sie z tego gdy mama wyjedzie za granice to jest nasz dochód, ale raczej to nie wlicza sie, bo mama nie jest zatrudniona jak pracownik. A co do niebieskiej kart, jesli nie zglosi sie na podana godzine przez policjanta to co wtedy?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A jesli wyprowadzimy sie od ojca i zamieszkamy gdzies indziej, a on ma zalozona karte niebieska czy ma prawo starac sie o prawo do wiedzenia gdzie mieszkamy, bo mam niepełnioletnia siostre.
Proszę udać się do pracownika socjalnego do ośrodka pomocy w waszej gminie.
Tutaj nie udzielamy żadnych porad, ponieważ nie mamy wglądu w waszą sytaucję. Poza tym nie jest do tego odpowiednie miejsce.
To forum dla pracowników socjalnych.
Tutaj nie udzielamy żadnych porad, ponieważ nie mamy wglądu w waszą sytaucję. Poza tym nie jest do tego odpowiednie miejsce.
To forum dla pracowników socjalnych.
\"to forum dla pracowników socjalnych\"
A gdzie tak napisane?? ja pracuję w referacie ds. DPS\'ów, tzn że nie mogę nic pisać??
A gdzie tak napisane?? ja pracuję w referacie ds. DPS\'ów, tzn że nie mogę nic pisać??
Oprócz P O M O C Y ! ! ! P R O S Z E ! ! ! - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
nowe zespoły
studia
zespół interdyscyplinarny
MPiPS w sprawie ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie
Przemoc i co dalej!!! pilne
sprawozdanie przemoc sac
przewodniczący ZI
Szkolenie IRSS
niebieska karta
zakup ulotek
przemoc nuczniów
kto sporządza wywiad na potrzeby zespołu?
Dedykacja dla MPiPS
Dedykacja dla MPiPS
co wy na to?
niebieska karta