niebieska karta - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 26 sie 2011, 12:29

Witam,
Co w przypadku, gdy sprawcami przemocy są zarówno matka jak i ojciec. Dzieci niepełnoletnie.
Z kim spisać niebieską kartę?
Jak postępować?
~wrona

Napisano: 26 sie 2011, 13:12

ja miałam taką sytuację i pisałam na obydwoje rodziców pod kątem przemocy wobec dziecka, tyle że u mnie było to wyłącznie zaniedbanie. Ale tak samo bym zrobiła w każdym innym przypadku - obydwoje jako sprawcy. A dalej to Zespół Int., są teraz w niektórych OIKach czy poradniach p-p specjalne kursy naprawcze dla rodziców stosujących przemoc wobec dzieci, spróbuj się dowiedzieć czy u Was czegoś podobnego nie ma... No i informacja na policję, chyba, że już sami mają NK.
~mały głód

Napisano: 26 sie 2011, 13:22

spisałaś niebieską kartę? kto podpisał jako osoba pokrzywdzona?
~wrona

Napisano: 26 sie 2011, 15:19

na jakiej podstawie sporządzacie NK
~prac.

Napisano: 26 sie 2011, 15:32

na podstawie informacji wspólnie zamieszkujących członków rodziny (dziadków) m. in.
~wrona

Napisano: 26 sie 2011, 15:50

spisałam, podpisali mi obydwoje rodzice. Wiem, że to dziwne, ale tam są sami rodzice z dzieckiem - niejako sami się wkopali, przyznali do zaniedbań. A skoro zgłaszają dziadkowie mieszkający razem, to wzięłabym ich podpis pod NK.

prac. - pewnie chodziło Ci o podstawę prawną, bo nowego druku i rozporządzenia jak nie było tak nie ma... ;/ Sporządzam na starych zasadach, posiłkując się zapisem w rozporządzeniu o wywiadzie śr., że stare druki obowiązują do końca 2011 roku, tak radzą prawnicy. Od stycznia już nie będzie można, nie będzie więc podstawy do sporządzania Kart w pomocy społecznej. Jeśli jaśnie ministerstwo się nie ogarnie, to dopiero będzie cyrk na kołach, bo wielka mi ustawa o przeciwdziałaniu utknie w martwym punkcie - Policja nie ma prawa przekazać żadnej innej instytucji, w tym pomocowej, oryginału lub kserokopii swojej NK!!!
~mały głód

Napisano: 26 sie 2011, 16:25

też tak robiłam, ale w ustawie z dn. 10.06.2010 r. w art. 107 ust. 2 został uchylony. W związku z tym nie ma chyba możliwości sporządzania NK? już sama nie wiem.
~prac.

Napisano: 26 sie 2011, 20:24

II Regionalna konferencja \"Interdyscyplinarność w działaniu – interdyscyplinarne strategie postępowania wobec przemocy w rodzinie\"

Program konferencji przewiduje część plenarną z krótkimi wprowadzeniem w tematykę oraz warsztaty specjalistyczne prowadzone przez certyfikowanych liderów zespołów interdyscyplinarnych. Przewiduje się siedem warsztatów tematycznych odbywających się równocześnie:

Tworzenie i funkcjonowanie zespołów interdyscyplinarnych
Praca metodą grup roboczych
Jak tworzyć i wdrażać lokalne procedury
Prawo w pracy zespołów interdyscyplinarnych
Nauczyciel/pedagog wobec problemu przemocy - jak pomóc dziecku i rodzinie
Interdyscyplinarna standaryzacja postępowania z dziećmi ofiarami krzywdzenia
Superwizja zespołów interdyscyplinarnych

W konferencji uczestniczyć będą specjaliści zaangażowani w tworzenie lokalnych zespołów interdyscyplinarnych z terenu województwa Śląskiego, m.in., prokuratorzy, lekarze, pracownicy socjalni, kuratorzy, policjanci, pielęgniarki, nauczyciele, przedstawiciele organizacji pozarządowych oraz samorządów.
~udix

Napisano: 29 sie 2011, 12:15

fajnie.
Napisz jeszcze gdzie i kiedy
~wrona

Napisano: 30 sie 2011, 10:45

Sosnowiec, 03 października 2011r.

Więcej: https://www.wsparcie.sosnowiec.pl/konferencja.html
~udix

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem