NIEBIESKA KARTA!!!!! POMOCY - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 16 sty 2014, 20:28

komendant moze sobie pisać , takie przekazanie jest niezgodne z prawem
~no

Napisano: 16 sty 2014, 20:30

to był główny komendant Policji
~ela

Napisano: 16 sty 2014, 21:42

Nie musisz powiadamiac prok. Jesli o sprawie wie policja, u mnie w kazdej GR jest dzielnicowy wie policja zna sprawe...
~many

Napisano: 16 sty 2014, 22:37

Ha,ha, nk pozorne działania
~jasiek

Napisano: 16 sty 2014, 23:39

ela no i co komendant główny moze zarzadzac policja a nie przew zi
~no

Napisano: 17 sty 2014, 21:57

W jakim celu każdą NK przesyłać prokuraturze na samym początku.... ?? Wiele NK zakładanych jest np. podczas rozwodu, przemoc nie występowała ale kobieta ma interes w tym, żeby osądzić faceta i po jednej kłotni zakłada NK, po co prokuratura ?! U nas dopiero po rozmowie członków grupy roboczej ze sprawcą i ofiarą stwierdzamy czy przesłać sprawę do prokuratury czy po prostu monitorować sytuację rodziny, udzielić odopiwedniego wsparcia czy po prostu zamknąć NK (z ofiarą rozmawia prac. socjalny i/lub psycholog), ze sprawcą dzielnocwy i/lub prac.socjalny zależy z kim mamy do czynienia).
Zauważyłam, że ostatnio każdy broni własnego tyłka i zamiast zająć się odpowiednio sprawą przesyła pisma do wielu instytucji myśląc, że teraz to \"ja już swoje zrobiłem, niech ONI coś też zrobią)\" Po to są zespoły, żeby już przy pierwszym kontakcie ze sprawą zacząć działać.
~kinga

Napisano: 20 sty 2014, 12:23

a co zrobić jak na spotkanie nie zgłasza się sprawca,i pokrzywdzona
~magda

Napisano: 20 sty 2014, 12:58

zgadzam się z Kingą - przemoc w rozumieniu ustawy o PP jest szerszym pojęciem niż znęcanie z KK - nie zawsze wysyłamy zawiadomienia, o tym decydują okoliczności, formy występującej przemocy, czas trwania/powtarzalność, wyrządzone szkody itd. itp., a decyzja o ewentualnym zawiadomieniu zapada podczas posiedzenia GR. Jeśli idzie kogo zawiadamiamy prokuraturę czy policje to zgodnie z art. 12 UoPP wszystko jedno - zawiadamiamy policję LUB prokuratora.
~anka

Napisano: 20 sty 2014, 13:27

U nas jeżeli sprawca i ofiara nie zgłasza się, sami nawiązujemy z nimi kontakt, do sprawcy jedzie dzielnicowy, dowiaduje się jakie są powody nie przyjścia np. nie odpowiada termin wezwania lub godzina bo klient pracuje i nie dostał wolnego, rozwiązujemy problem i sprawca rpzychodzi.... do ofiary (jesli korzysta z pomocy społecznej) dociera prac. socjalny, jeśli nie i nie jest znana to dzielnicowy. Zdarzyło mi się wypełniać część C w domu ofiary, gdyż starsza kobieta nie mogła dotrzeć, oczywiście pod nieobecność sprawcy i innych członków rodziny. Staramy się być elastyczni jeśli jest taka potrzeba
~do magdy

Napisano: 20 sty 2014, 13:43

Dzięki,ale ja mam inny problem obydwoje nie pracują zawodowo oczywiscie byliśmy w domu tej rodziny i co pokrzywdzona wystąpiła z buzią,ze nie potrzebnie została założona karta bo awantura była tylko raz a to,ze wezwała policję to bała się o życie męża bo latał z siekierą
~magda

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x