Niechciany mieszkaniec DPS
Niechciany mieszkaniec DPS
Czy istnieje jakis sposób metoda z formalno-prawnego punktu widzenia legalna by pozbyć się dokuczliwego mieszkańca, który kradnie, utrudnia życie innym, jest konfliktowy, ? Czy DPS może go \"odesłać\" do domu?
Re: Niechciany mieszkaniec DPS
tez jestem ciekawa, ale jak sie pozbyć alkoholika , który notorycznie zakłóca spokój innym i demonstracyjnie wie że nic mu nie zrobimy.Policja już nawet nie chce interweniować
Czyli co? zupełny pas? Łatwo przyjąć gorzej się pozbyć?
nie ma szans, ewentualnie można starać się przenieść go do innego domu, jak się zgodzi. Raz zawarliśmy kontrakt socjalny z alkoholiczką- mieszkanką. polegał na zabraniu jej telewizora z pokoju w zamian za odpowiednie zachowanie przez miesiąc( na próbę) i uczestnictwo w terapii zajęciowej. trochę pomogło. innego przenieśliśmy z jedynki do trójki za kartę.musicie sobie sami radzić nie ma sposobu.My teraz nie przyjmujemy osób z problemami alkoholowymi ( co powinno być napisane w wywiadzie) lub po rozpoznaniu środowiska.
Co robicie jeżeli w wywiadzie z OPS nie ma mowy o ZZA, a okazuje się np. po jakims czasie lub wynika to z dokumentacji medycznej. do której docieracie później. I jeszcze jedno pytanie - co robić jeżeli mieszkaniec nie wyraża zgody na \" krne \" przeniesienie do innego pokoju - u mnie zgoda musi być na wszystko. A co to znaczy \" nie przyjmujemy z problemem alkoholowym\" - jest decyzja PCPR o umieszczeni, jest wolne miejsce i nie ma kolejki - u nas koniec i kropka .
Usunąć z dps-u można alkoholika, ale potrzebna jest dobra wola wydającego decyzję. Jak ops będzie chciał to to zrobi. Podstawa prawna to artykuł o marnowaniu świadczeń. Znam taki ops który to zrobił a mieszkaniec wylądował w schronisku. W dps-ie zrobiło sie spokojnie. Tylko trzeba chcieć.
Który ops tak zrobił ? Może warto z nimi porozmawiać, może coś podpowiedzą. Mam taki problem i wszyscy sa bezradni. Pozdrawiam.
szperając w internecie natknąłem się na informację dotyczącą konferencji dyrektorów dps w opolskiem , którzy mają tez ten problem z alkoholikami. Wynikiem tej konferencji miało być pismo wysłane do ministrstwa odnośnie zmian w ustawie, która umozliwałaby pozbycie sie trudnych mieszakńców. Może ktoś z opolskiego wie coś na ten temat więcej ?
Oprócz Niechciany mieszkaniec DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Młody Pracownik Socjalny
Depozyt
Kochane koleżanki i koledzy pratujciekolezankę po fachu
zmiana decyzji DPS
Problem z przeniesieniem do innego dps-u
płatność z Niemiec
jest wolne miejsce-dps kobieta chora ps
rehabilitacja w DPS a zlecenia
DPS dla chorych psychicznie czy dla osób niepełnosprawnych intelektualnie
kto może złozyc wniosek
Renta socjala-14 dni nieobecności
ubezwłasnowolnienie