Niedopłata składek ZUS

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Niedopłata składek ZUS

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Dostałam z ZUS pismo, że osoba pracująca u nas na zleceniu kilka lat temu powinna była być objęta składkami społecznymi, a nie tylko zdrowotną (już u nas nie pracuje). Czy w takiej sytuacji:
- robicie korektę PITa za tamten rok?
- wzywacie tę osobę do zwrotu niedopłaconych składek?
- co robicie z odsetkami? Też żądacie zwrotu?
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Re: Niedopłata składek ZUS

Post autor: ops2020 »

na moje to tylko informacja do wiadomości, bo skoro nie pracuje i nie ma świadczeń w toku (typu trzynastka bo umowa zlecenie) to przecież nie ma jak potrącić i zrobić korekty, przecież oświadczenie złożył że ma opłacane z innych źródeł by u Was nie płacić społecznych, niech ściągają od zleceniobiorcy sami
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

No i tu mam właśnie problem, bo to nie jest do wiadomości tylko proszą, żeby skorygować dokumenty zgłoszeniowe i rozliczeniowe za tamten okres. Jak skoryguję, to wykażę niedopłatę składek... Na końcu pisma mam pouczenie, że mogę prosić o wydanie decyzji w tej sprawie i od tej decyzji można będzie się odwołać do sądu.
PS. Koszt postępowania to 30 zł?
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

my w takiej sytuacji skorygowalismy dokumenty i zapłacilismy składki, a potem osoba wpłaciła nam to razem z odsetkami (było wysłane do niej pismo, że jeśli nie wpłaci, to pójdziemy do sądu - bo w sumie powinna zgłosić zmianę i koniecznośc zgłoszenia do wszystkich ub.); podatku w ogóle nie ruszaliśmy, po prostu zostało tak jak było; znajoma z innej placówki tez tak robiła ;
ODPOWIEDZ