nienależnie pobrane
Re: nienależnie pobrane
...nasz super specjalista napisał, cytuję:
Przyjmując, że jednostka ujmuje zwrot NP z lat ubiegłych na dochody:
130D-097/221-NG 1963.47 kwota pomniejszona o potrąconą OK
130D-069/221-KU 8.80
130D-092/221-ods 545.80
402-4430/240-OK 132.53 przypis opłaty komorniczej
Kompensata wzajemnych płatności OPS i US:
240-OK/221-NG 132.53
Przeksięgowanie wydatków na dochody - Zapis kasowy kompensaty gdy wspólny rachunek dochodów i wydatków:
130D-097/130W-4430 132.53
oddzielne rachunki DiW:
141/130W-4430 132.53
130D-097/141 132.53
...ja się pytam :
a gdzie wy specjaliści używacie konta zespołu \"7\" ????
Jak księgujecie decyzję o nienależnym????
Jak niby zamyka wam się konto 221???
...no jak???
Przyjmując, że jednostka ujmuje zwrot NP z lat ubiegłych na dochody:
130D-097/221-NG 1963.47 kwota pomniejszona o potrąconą OK
130D-069/221-KU 8.80
130D-092/221-ods 545.80
402-4430/240-OK 132.53 przypis opłaty komorniczej
Kompensata wzajemnych płatności OPS i US:
240-OK/221-NG 132.53
Przeksięgowanie wydatków na dochody - Zapis kasowy kompensaty gdy wspólny rachunek dochodów i wydatków:
oddzielne rachunki DiW:
141/130W-4430 132.53
130D-097/141 132.53
...ja się pytam :
...no jak???
Jednak odjechałeś
Przedmiotem wątku jest :
proszę o podpowiedź jak rozksięgować nienaleznie pobrane zasiłki rodzinne i pielęgnacyjne za lata ubiegłe, które dostałam z urzędu skarbowego w kwocie 2518,07, w tytule przelewu jest opisane:
G. 2096,00
O. 545,80
U. 8,80
K. 132,53
-----------------------------
Co oznacza, że ~159 otrzymała przelew i pyta się jak \"rozksięgować\" otrzymaną kwotę. Jasne, czy powtórzyć?
Przedmiotem wątku jest :
proszę o podpowiedź jak rozksięgować nienaleznie pobrane zasiłki rodzinne i pielęgnacyjne za lata ubiegłe, które dostałam z urzędu skarbowego w kwocie 2518,07, w tytule przelewu jest opisane:
G. 2096,00
O. 545,80
U. 8,80
K. 132,53
-----------------------------
Co oznacza, że ~159 otrzymała przelew i pyta się jak \"rozksięgować\" otrzymaną kwotę. Jasne, czy powtórzyć?
...a podała, że zaksięgowała decyzję o nienależnym...NIE
Ty też nie podałeś ... ja się pytam :
...no jak???
Ty też nie podałeś ... ja się pytam :
...no jak???
Dziekuje ola1 za informację, postaram się znaleźć to pismo RIO. Myślę, że jeżeli RIO wydało interpretacje i pisze w niej, że należy potrącenie ując w Rb 27 S w potrąceniach to należałoby tak zrobić. Wiem i rozumiem o czym mówi też BDMB w kontekście art. 65 i 66 ustawy OP, lecz lepszym wyjście jest ujmowanie tego w potrąceniach aniżeli stosowanie - z całym szacunkiem, zapisów rozliczeniowych związanych z kontem rachunku bankowego, bo to już jest dla mnie herezją.
BDMB:
uważnie przeczytałeś ten art. 20 ust.3 pkt 4?
Tam jest mowa o już dokonanych zapisach, wobec powyższego to co proponujesz jeszcze nie zaistniało wczesniej, ponieważ wyciąg bankowy nie zawiera w sobie operacji wpływu kwoty potrąconej przez US.
Nie zgadzam się z Tobą całkowicie.
Poruszyłam dzisiaj ten temat, gdyż zbulwersowana jestem odpowiedzią MF a konkretnie DFST na pytanie RIO Katowice w takiej właśnie sprawie.
Ta odpowiedź to poprostu ignorancja!!!
Pismo jest zamieszczone na stronie RIO Katowice, oprócz tego jest o nim także mowa w RB nr 6 z 20 marca 2014
BDMB:
uważnie przeczytałeś ten art. 20 ust.3 pkt 4?
Tam jest mowa o już dokonanych zapisach, wobec powyższego to co proponujesz jeszcze nie zaistniało wczesniej, ponieważ wyciąg bankowy nie zawiera w sobie operacji wpływu kwoty potrąconej przez US.
Nie zgadzam się z Tobą całkowicie.
Poruszyłam dzisiaj ten temat, gdyż zbulwersowana jestem odpowiedzią MF a konkretnie DFST na pytanie RIO Katowice w takiej właśnie sprawie.
Ta odpowiedź to poprostu ignorancja!!!
Pismo jest zamieszczone na stronie RIO Katowice, oprócz tego jest o nim także mowa w RB nr 6 z 20 marca 2014
Potrącenie jest niekasową operacją polegającą na kompensacie wzajemnych płatności. Jako, że sprawozdawczość budżetowa opiera się na operacjach dokonywanych kasowo to dla oddania operacji potrącenia w księgach w sposób kasowy, konieczne jest dokonanie dodatkowych zapisów:
Z punktu widzenia prawa bilansowego powyższy dekret nie zmienia stanu środków na rach.bankowym a jedynie jest innym ujęciem wcześniej dokonanych zapisów wiec jest zgodnie art. 20 ust.3 pkt 4 - dekretem dopuszczalnym.
Opis do konta 130 zawiera zapis: \"Zapisy na koncie 130 dokonywane są na podstawie dokumentów bankowych..\"
Stosując ten przepis literalnie wykluczmy możliwość dokonywania potrąceń. Równocześnie Uofp np. w art. 62,63 stwarza możliwość dokonywania potrąceń wzajemnych w określonych tymi przepisami przypadkach.
Z powyższego wynika, że jeżeli potrącenia jako takie są dopuszczalne to dla spełnienia wymogu by dochody i wydatki były ujmowane kasowo, należy dokonywać zapisów takich jak:
pomimo ograniczenia zawartego w opisie konta 130.
-----------------------------------------
Jeżeli Beata1 nie kwestionujesz dopuszczalności potrąceń to proszę podaj inny sposób rozwiązania tego problemu.
Z punktu widzenia prawa bilansowego powyższy dekret nie zmienia stanu środków na rach.bankowym a jedynie jest innym ujęciem wcześniej dokonanych zapisów wiec jest zgodnie art. 20 ust.3 pkt 4 - dekretem dopuszczalnym.
Opis do konta 130 zawiera zapis: \"Zapisy na koncie 130 dokonywane są na podstawie dokumentów bankowych..\"
Stosując ten przepis literalnie wykluczmy możliwość dokonywania potrąceń. Równocześnie Uofp np. w art. 62,63 stwarza możliwość dokonywania potrąceń wzajemnych w określonych tymi przepisami przypadkach.
Z powyższego wynika, że jeżeli potrącenia jako takie są dopuszczalne to dla spełnienia wymogu by dochody i wydatki były ujmowane kasowo, należy dokonywać zapisów takich jak:
pomimo ograniczenia zawartego w opisie konta 130.
-----------------------------------------
Jeżeli Beata1 nie kwestionujesz dopuszczalności potrąceń to proszę podaj inny sposób rozwiązania tego problemu.
decyzji o nienależnie pobranym ... nie księgowałam bo my jej nie wystawialiśmy, wystawił ją ROPS, czy powinnam ją księgować u siebie?
Nadal nie odpowiedzieli \"fachowcy\" na pytania :
ja na to patrzę od strony prawdy
Nie było zrealizowanego dochodu, nie było także zrealizowanego wydatku, wobec powyższego nie nalezy dokonywać sztucznych zapisów na koncie 130 tylko dlatego, że wydatki i dochody ujmuje się kasowo. Owszem ujmuje się kasowo-ponieważ definicja obydwu jest jednoznaczna. Jest wydatek lub dochód są pieniądze w ruchu.
---------
Sytuacja dotycząca potrąceń obejmuje należności i zobowiązania, ich wzajemną kompensatę i wg mnie koniec i kropka. Nic dalej sie nie dzieje.
---------
Patrzę na to jak na dziurę, mało ważną by mądrzy się nią zajęli i uregulowali w przepisach. Ciągle jeszcze niestety pokutuje myślenie, że księgowość i księgowania należy dostosowywać do sprawozdań budżetowych. Owszem, mamy tak prowadzić ewidencję, by moć wszystko co nalezy wykazać w sprawozdaniach budżetowych, nie można jednak tworzyć sztucznych operacji, by pokazać, że dochody zostały - jak brzmią rubryki sprawozdawcze \"dochody wykonane\" i \"dochody otrzymane\" - kasowo zrealizowane.
Bo wobec powyższego, co oznacza słowo wykonane i otrzymane???
Za chwilę zabrniemy i zaczniemy zmieniać znaczenia słów na swe potrzeby, jeden wielki chaos, a Einstein miał w swym wzorze 13000 parametrów i sprostał temu, ze wzorów wychodziło mu, że swiat się rozszerza, lecz nie chciał w to umierzyć. A my tu, nie mamy przepisów i poszerzamy sobie interpretację trzymając się jak kotwicą zasady kasowej. Ona jest lecz nie dla takich przypadków.
Ot co, tak sobie myślę.
---------------------
Chciałam jeszcze napomknąć do zmian w sprawozdaniach w 27zz i 27s.
Od tego roku do 27S w końcu nalezy zaliczac dochody zrealizowane przy pomocy karty płatniczaej itd., to oznacza m.in. to, że jeżeli ktoś wpłaci nam fundusz ze swego konta dnia 31 marca, a my dostaniemy to na rachunek 01 kwietnia należy ująć to w sprawozdaniu, jako dochody wykonane w marcu, są to śr. pieniężne w drodze.
Problem w tym, że nie ma takiego zapisu do 27ZZ. I to jest najlepsze, przecież fundusz jest dzielony....szkoda gadać
Nie było zrealizowanego dochodu, nie było także zrealizowanego wydatku, wobec powyższego nie nalezy dokonywać sztucznych zapisów na koncie 130 tylko dlatego, że wydatki i dochody ujmuje się kasowo. Owszem ujmuje się kasowo-ponieważ definicja obydwu jest jednoznaczna. Jest wydatek lub dochód są pieniądze w ruchu.
---------
Sytuacja dotycząca potrąceń obejmuje należności i zobowiązania, ich wzajemną kompensatę i wg mnie koniec i kropka. Nic dalej sie nie dzieje.
---------
Patrzę na to jak na dziurę, mało ważną by mądrzy się nią zajęli i uregulowali w przepisach. Ciągle jeszcze niestety pokutuje myślenie, że księgowość i księgowania należy dostosowywać do sprawozdań budżetowych. Owszem, mamy tak prowadzić ewidencję, by moć wszystko co nalezy wykazać w sprawozdaniach budżetowych, nie można jednak tworzyć sztucznych operacji, by pokazać, że dochody zostały - jak brzmią rubryki sprawozdawcze \"dochody wykonane\" i \"dochody otrzymane\" - kasowo zrealizowane.
Bo wobec powyższego, co oznacza słowo wykonane i otrzymane???
Za chwilę zabrniemy i zaczniemy zmieniać znaczenia słów na swe potrzeby, jeden wielki chaos, a Einstein miał w swym wzorze 13000 parametrów i sprostał temu, ze wzorów wychodziło mu, że swiat się rozszerza, lecz nie chciał w to umierzyć. A my tu, nie mamy przepisów i poszerzamy sobie interpretację trzymając się jak kotwicą zasady kasowej. Ona jest lecz nie dla takich przypadków.
Ot co, tak sobie myślę.
---------------------
Chciałam jeszcze napomknąć do zmian w sprawozdaniach w 27zz i 27s.
Od tego roku do 27S w końcu nalezy zaliczac dochody zrealizowane przy pomocy karty płatniczaej itd., to oznacza m.in. to, że jeżeli ktoś wpłaci nam fundusz ze swego konta dnia 31 marca, a my dostaniemy to na rachunek 01 kwietnia należy ująć to w sprawozdaniu, jako dochody wykonane w marcu, są to śr. pieniężne w drodze.
Problem w tym, że nie ma takiego zapisu do 27ZZ. I to jest najlepsze, przecież fundusz jest dzielony....szkoda gadać
[..]
[..]
Beata1 tym co piszesz łamiesz zasadę zakazu kompensat.
UoR Art. 7.
--------------
3. Wartość poszczególnych składników aktywów i pasywów, przychodów i związanych z nimi kosztów, jak też zysków i strat nadzwyczajnych ustala się oddzielnie. Nie można kompensować ze sobą wartości różnych co do rodzaju aktywów i pasywów, przychodów i kosztów związanych z nimi oraz zysków i strat nadzwyczajnych.
[..]
Beata1 tym co piszesz łamiesz zasadę zakazu kompensat.
UoR Art. 7.
--------------
3. Wartość poszczególnych składników aktywów i pasywów, przychodów i związanych z nimi kosztów, jak też zysków i strat nadzwyczajnych ustala się oddzielnie. Nie można kompensować ze sobą wartości różnych co do rodzaju aktywów i pasywów, przychodów i kosztów związanych z nimi oraz zysków i strat nadzwyczajnych.
BDMB przestań się ośmieszać jak już ci inni mówią że nie masz racji to przestań brnąć dalej
Oprócz nienależnie pobrane - Księgowość przeczytaj również:
Swiadczenie wygaszone - Pilnej Pomocy!
Księgowanie 20% gminy dłużnika
Rodziny zastęocze - pilne!
Pomocy!
np ŚR z 2014 r./ UMORZENIE
Zespoły interdyscyplinarne
Rb 27 ZZ - zmiany
fp
naliczenie wypłat świadczeniobiorcom
Smierć pracownika
zajecia komornicze