Zawsze rata + odsetki. Nie ma napisane w ustawie jak rozliczać płatności dlatego w większości przypadków jest powoływana Ordynacja podatkowa. Przynajmniej tego trzyma się UW.
Zgodnie z art.55 § 2 Ordynacji podatkowej.
Jeżeli dokonana wpłata nie pokrywa kwoty zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę, wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na poczet kwoty zaległości podatkowej oraz kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu wpłaty, pozostaje kwota zaległości podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę.
Spotkałem z teorią aby stosować art. 451 Kodeksu cywilnego ale ja go nie stosuje.
Witam, wydałam decyzję o NP świadczenia pielęgnacyjnego za kwiecień 2022r. Pani złożyła podanie o umorzenie odsetek i rozłożenie na raty należności głównej. Jaka jest teraz procedura? Czy powinnam jakieś wezwanie wysłać do dostarczenia jakiś dokumentów potwierdzających trudną sytuację rodziny?
Samych odsetek nie można umorzyć ... przy umorzeniu musi być też jakaś należność.
Jak może spłacać należność to może spłacać i odsetki....pamiętaj ,że możesz pisać do ZUS o potrącania z 500+.
Rozumiem, nie mogę potrącić z 500+, ponieważ nie ma dzieci. Wiem, że musi wykazać szczególnie uzasadnione okoliczności. Co powinna mi dostarczyć. Pisze, ze jest po operacji i miesięczny koszt leków to 1000 zł. Świadczenie pielęgnacyjne przyznane jest w związku z opieką nad matką. Dodatkowo opiekuje się dwoma niepełnosprawnymi braćmi. W podaniu poprosiła o umorzenie odsetek i rozłożenie należności głównej na 12 miesięcy.
W niektórych OPS-ach robią wywiady przy umorzeniach....jak dla mnie brak podstaw prawnych do przeprowadzenia wywiadu.
U nas pisze osoba podanie i oświadczenie o wysokości miesięcznych dochodów rodziny, miesięcznych wydatkach i ewentualnie podpina na to dokumenty jak może coś udokumentować.
Proponuje inną opcję....rozłóż na dogodne raty (należność+odsetki) i jak spłaci część wtedy podanie z uzasadnieniem o umorzenie i umorzysz resztę która został do spłaty (należność + odsetki)