niepełnmosprawna samotna

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: niepełnmosprawna samotna

Post autor: :-) »

Lea2021 pisze: 09 paź 2023, 13:58 jestem po szkoleniu u dr Bartłomieja Mazurkiewicza i 15% doliczamy raz, nieważne ile osób niepełnosprawnych zamieszkuje na wózku czy wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju to nie sumujemy
nie 15% tylko 15 m do powierzchni normatywnej
art. 5 ust 3

Normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkim lub osoba niepełnosprawna, której niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Normatywną powierzchnię powiększa się niezależnie od liczby członków gospodarstwa domowego. O wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju orzekają powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności, o których mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 100, 173, 240 i 852).

nie ma tu żadnych wątpliwości
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

:-) pisze: 09 paź 2023, 14:43
Lea2021 pisze: 09 paź 2023, 13:58 jestem po szkoleniu u dr Bartłomieja Mazurkiewicza i 15% doliczamy raz, nieważne ile osób niepełnosprawnych zamieszkuje na wózku czy wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju to nie sumujemy
nie 15% tylko 15 m do powierzchni normatywnej
art. 5 ust 3

Normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkim lub osoba niepełnosprawna, której niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Normatywną powierzchnię powiększa się niezależnie od liczby członków gospodarstwa domowego. O wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju orzekają powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności, o których mowa w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 100, 173, 240 i 852).

nie ma tu żadnych wątpliwości
Ten zapis miał rozwiać wątpliwości, czy jeśli jest gospodarstwo domowe jednoosobowe, czy również można powiekszyć o 15 m2 (a nie, jesli więcej osób ma stopień niepełnosprawności).
VIP
Kontakt:

Monikee pisze: 29 mar 2023, 10:00 Witam
czy dla osoby niepełnosprawnej mieszkającej samotnie również powiększacie powierzchnię normatywną (oczywiście ma prawo do zamieszkiwania w oddzielnym pokoju). Wczoraj znalazłam wyrok NSA 1450/15 i zgłupiałam.
a myślałam,że chodzi o gospodarstwo jednoosobowe :)
VIP
Kontakt:

a poza tym...jeżeli powiększy się o 15 m ...czy 2 x 15 m bo są dwie osoby niepełnosprawne...to może nie będzie to miało aż tak wielkiego znaczenia jeżeli chodzi o powierzchnię użytkową lokalu...bo nie będziemy brali pod uwagę powierzchni normatywnej np na 2 osoby 40 m + 15m + 15m = 70 m ...bo może powierzchnia uzytkowa lokalu w tym przypadku jest o wiele mniejsza :)
na szkoleniu kiedyś mówiono, bez względu ile osób jest niepełnosprawnych...tyle razy dodajemy 15 m ...ale myśleć nad tym i dyskutować można dłuuuugo :)
ODPOWIEDZ