Witam.
Sytuacja jest nastepująca.
Osoba miałą przyznany zasiłek stały do lipca 2014 r. Swiadczenie płatne w kasie OPS.
W lipcu osoba nie pobrała świadczenia, świadczenie w kasie na liście wypłat. Pocztą pantoflową dotaro info, ze osoba zmarła. Dopiero teraz dotarł akt zgonu.
Pytanie - księgowośc domaga się teraz decyzji uchylającej/wygaszającej zasiłek. No ale świadczenia sie nie wygasza przecież.
W mojej opini wystarczyło by sam akt zgonu i ... no własnie ? Jakieś pismo?
Jak to u Was jest rozwiązane drogie ksiegowe? Chce sie jakos z dziewczynami u siebie dogadać.
Niepobrane świadczenia a zgon - jak jest u Was?
Re: Niepobrane świadczenia a zgon - jak jest u Was?
Ja nie wymagam od pracownika socjalnego żadnych pism. Świadczenie , które nie jest pobrane to po prostu mniejsze wydatki. To pracownik merytoryczny wie z jakiego powodu dane świadczenie nie jest pobrane, czy wypłacone i to do niego należy wydanie odpowiedniej decyzji. Uważam, że nie jest potrzebne asekurowanie się dodatkowymi pismami. Kontrola i tak sprawdza dokumenty u pracownika merytorycznego.
I to jest konkretna odpowiedz - dzięki.
Jednak - w sytuacji, kiedy pomniejszasz wydatki o pozycje niepobraną z listy, nie potrzebujesz na to jakiejś podkładki - choćby decyzji na piśmie od pracownika merytorycznego?
Czy po prostu, niepobrane więc pomniejszasz i tyle.
Jednak - w sytuacji, kiedy pomniejszasz wydatki o pozycje niepobraną z listy, nie potrzebujesz na to jakiejś podkładki - choćby decyzji na piśmie od pracownika merytorycznego?
Czy po prostu, niepobrane więc pomniejszasz i tyle.
Dokładnie tak. Pytam tylko pracownika jaki jest powód, a jeżeli ktoś zażąda ode mnie jakiegoś dokumentu zawsze mogę poprosić o niego pracownika socjalnego. Jestem pracownikiem z dość długim stażem i nie lubię zbędnej pisaniny. Pozdrawiam
Oprócz Niepobrane świadczenia a zgon - jak jest u Was? - Księgowość przeczytaj również:
przekazanie majątku ruchomego innej jednostce
nie wiem co zrobić
ZWROT DOTACJI ZA III KWAR??? DODATEK ENERGETYCZNY
zdo-koszty
refundacja zasiłku stałego i składki zdrowotnej
pobyt podopiecznego w schronisku dla bezdomych
zwrot opłaty zastępczej za dps to zwrot wydatków czy dochód?
ewidencja noty odsetkowej
85415 edukacyjna opieka wychowawcza
Centra Usług Wspólnych...a jednak będzie się działo
ZAKUP ŚRODKA TRWAŁEGO
koszty niekwalifikowalne płace
testy psycologiczne
dotacja wykorzystana niezgodnie z przeznacz.
nietypowa sprawa _wypłata zasiłku piel._wyrównanie
czy płacicie juz coś za prace przy KDR