Nietypowy wniosek, jak go wprowadzić? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 maja 2019, 9:15

Starsza Pani, mająca na utrzymaniu 5 dzieci (obecnie dorosłych) składa wniosek o kartę dla siebie jako rodzica. W trakcie rozmowy okazuje się, że troje z nich legitymuje się orzeczeniem o niepełnosprawności i przedstawia dokumenty potwierdzające ten fakt. Sprawa prosta: automatycznie z wniosku dla rodzica zmienia się kwalifikacja na wniosek dla rodzica z dziećmi. Problem jest jednak taki, że jedno tych dorosłych dzieci legitymujące się orzeczeniem do lipca tego roku posiada juz KDR przyznaną bezterminowo jako rodzic 3 dzieci. Pytanie jak mam wprowadzić wniosek, skoro we wniosku widnieje matka (rodzic), 3 dorosłych dzieci z orzeczeniem (w tym 1 posiada już kartę) oraz postała 2 dzieci, na które klientka nie wnosi o karty. Co zrobić z takim fantem?
domi26
Stażysta
Od: 02 sie 2018, 13:20
Zajmuję się: ŚW,ŚR,KDR

Napisano: 17 maja 2019, 9:29

Jak i komu przyznać karty?
domi26
Stażysta

Napisano: 17 maja 2019, 12:59

Hmm, nigdy tak nie miałem, ale tak analizując tą sytuacje to może powinna na wniosku zaznaczyć, ze nie wnosi na to dziecko, które ma już aktywną kartę? Wytłumaczyć osobie, że na etapie rozpatrywania dowiedziałaś się, że jej dziecko ma już kartę i jak mu przyznasz to będzie tamta anulowana, a to jest nielogiczne. Ja innego pomysłu nie mam. Czyli w taki sam sposób jakby ktoś składał na dzieci, ale jedno z nich by mieszkało w innej gminie, to też taką opcje wybierają, że "Nie wnoszę" i podają dane tego dziecka, ty weryfikujesz czy faktycznie wszystko się zgadza - musieliby podać też to orzeczenie oczywiście bo nie wiem czy opcja w systemie działa - nie robiłem tego. Oświadczenia itp, bez zmian.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 13:44

Jeśli zaznaczę, że nie wnioskuję o kartę dla dorosłego dziecka, które samo posiada już KDR, to automatycznie system zakwalifikuje ten wniosek jako wniosek dla tylko dla rodzica. A tak w tym przypadku nie jest. Pal licho z tymi dorosłymi dziećmi, które nie posiadają orzeczenia, mogę w ogóle nie brać ich pod uwagę lub zaznaczyć "inny członek rodziny". Chcę zaznaczyć "wnoszę o przyznanie" dla matki i dla 2 dzieci z orzeczeniem. Co z tym jednym, które i ma orzeczenie i swoją KDR? Wszystkim powinnam przyznać, ale tak jak mówisz tej jednej osobie jednocześnie anuluję aktywną kartę. Czy jeśli zaznaczę przy nim " nny członek rodziny" wiedząc jest 3 dzieckiem z orzeczeniem, i rozpatrzę ręcznie pozytywnie dla pozostałych osób,to czy w ogóle system mnie puści i jakie koszty naliczy?
domi26
Stażysta

Napisano: 17 maja 2019, 13:46

Pomóżcie mądre głowy!
domi26
Stażysta

Napisano: 17 maja 2019, 14:20

spróbuj wpisać Rola osoby w rodzinie "inna osoba niespełniająca warunków ustawy o KDR"

ta ostatnia pozycja powoduje że zaznaczy się "Wniosek dla rodziców lub małżonków rodziców, którzy kiedykolwiek mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek"
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2019, 9:16

domi26 pisze:Jeśli zaznaczę, że nie wnioskuję o kartę dla dorosłego dziecka, które samo posiada już KDR, to automatycznie system zakwalifikuje ten wniosek jako wniosek dla tylko dla rodzica.
Według objaśnień ministerstwa tak nie jest, to raczej niemożliwe żeby tak było jak napisałaś. Być może wprowadzasz jeszcze kogoś oprócz tej trójki dzieci i matki? Wybierz opcję, że jest to dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności i nie wnoszę, a następnie podaj tamtą 2 z orzeczeniami, że wnosisz. I wtedy zobacz jak zakwalifikowało wniosek.

Jeśli Pani podała jakieś dziecko dodatkowo na które nie wnoszą O KDR ale chcą je wykazać we wniosku wtedy zaznacz te "dodatkowe" dziecko tak jak napisała GORZATKA.

Oczywiście nie potwierdzaj przyznania dopóki nie zakwalifikuje ci poprawnie wniosku.
GORZATKA pisze:spróbuj wpisać Rola osoby w rodzinie "inna osoba niespełniająca warunków ustawy o KDR"

ta ostatnia pozycja powoduje że zaznaczy się "Wniosek dla rodziców lub małżonków rodziców, którzy kiedykolwiek mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek"
To dotyczy sytuacji gdyby ktoś rodzic/podał np. 3 dzieci spełniających warunki ustawy i 1 dziecko które warunków ustawy nie spełnia i na nie nie wnosił, więc wtedy temu jednemu zaznacza się opcje "Inna osoba..." wtedy powinno zakwalifikować wniosek z odznaczonym checkboxem "czy wniosek tylko dla rodziców".

W przypadku gdyby zrobiła tak jak piszesz to z systemu by wynikało, że karta należy się tylko rodzicom, bo musi być 3 dzieci spełniających warunki ustawy.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x